5 tips om je nachtduik veilig te laten verlopen

Schox duikblog: 5 tips om je nachtduik veilig te laten verlopen

12 mei 2016
Nachtduiken is een bijzondere ervaring, je ervaart de onderwaterwereld op een heel andere manier dan overdag. Je ziet andere dieren en de kleuren van het koraal lijken veel intenser omdat ze niet gefilterd worden door het zonlicht. Om je nachtduik goed en veilig te laten verlopen hebben wij 5 tips voor je
op een rij gezet.

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Kies een bekende duikspot

Tijdens een nachtduik is het natuurlijk vooral donker om je heen, waardoor je minder herkenningspunten kunt zien. Het is dan ook handig om een duikspot uit te zoeken waarmee je bekend bent.

2. Plan een ondiepe en niet te lange duik

Vaak gebruik je ’s nachts meer lucht dan overdag, blijf dus niet te lang onder water. Plan ook geen hele diepe duik. Zorg dat je in de buurt blijft van de boot of het instappunt zodat je niet verdwaalt.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Gebruik markeringspunten

Een andere tip om niet te verdwalen is gebruik te maken van markeringspunten. Je kunt bijvoorbeeld lampen aan de kant neerzetten of het ankertouw van de boot markeren. Zorg daarnaast dat je zowel met als zonder kompas leert navigeren.

4. Houd rekening met je omgeving

’s Nachts zie je heel andere onderwaterdieren dan overdag. De nachtjagers komen uit hun holen, maar de meeste vissen slapen ’s nachts. Probeer ze niet wakker te maken met je lamp. Ze kunnen hierdoor in de war raken en tegen jou of het koraal aanzwemmen. Ook zijn ze hierdoor kwetsbaarder als prooi.

5. Neem altijd twee lampen mee

’s Nachts is het donker onder water, héél donker. Je kunt dus niet zonder goede verlichting. Zorg dat je lamp voorzien is van nieuwe batterijen en neem altijd een back up lamp mee voor als de eerste het niet meer doet.
Schox duikblog - Zicht adviseurs
Kristel Houtappels - Zicht adviseurs
Mis je nog een tip in dit rijtje? Laat het me weten op Facebook Schox!
Kristel Houtappels - Zicht adviseurs

Kristel Houtappels

internet marketeer & duikfan!

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor je


  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat