Waar ligt die polis toch?

Een polis van een levens- of uitvaartverzekering heeft u vaak pas nodig als er iemand is overleden. Vaak is zo’n verzekering decennia geleden afgesloten. De ervaring leert dat de polis in veel gevallen onvindbaar is. Daarom heeft het Verbond van Verzekeraars een zoekservice opgezet.


Waarom heb je een polis nodig?

Er zijn grofweg twee redenen waarom u een polis nodig kan hebben.

  1. Een naaste van u is overleden en u wilt weten of de overledene een levens- of uitvaartverzekering had afgesloten.
  2. U heeft zelf een levens- of uitvaartverzekering afgesloten, maar bent de polis kwijt. Als u wilt controleren of de verzekering nog past bij uw wensen en situatie, heeft u de polis nodig.

Voorwaarden om gebruik te maken van de service

Uitzoeken waar een (oude) polis is gebleven is een arbeidsintensieve bezigheid. Daarom stelt het Verbond als eis dat u eerst zelf uw best doet om de polis terug te vinden. Weet u bijvoorbeeld bij welke maatschappij de verzekering is afgesloten? Dan moet u eerst zelf bellen met die maatschappij. Zij moeten u immers de polis kunnen verstrekken. Een lijst van alle (levens)verzekeringsmaatschappijen vind u op de website van het Verbond van Verzekeraars.

Polis zoekservice – Uitvaartverzekering – Particulier

Staat uw verzekeringsmaatschappij er niet tussen?

Het kan zijn dat uw maatschappij niet op de lijst staat. In de afgelopen jaren zijn veel verzekeringsmaatschappijen overgenomen door anderen en is hun naam opgehouden te bestaan. Geen nood. De Nederlandse Bank (DNB) houdt een lijst bij van alle ‘verdwenen’ maatschappijen. Hiervoor kunt u contact opnemen met hun informatiedesk 0800–020 10 68 of mailen naar [email protected].

De zoekservice inschakelen

Levert uw zoektocht niets op? Dan kunt u een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Deze zoekservice is in bijna alle gevallen gratis. Meer informatie vindt u op de site: https://zoekservice.vanatotzekerheid.nl

Hoe werkt het?

Als uw aanvraag in behandeling wordt genomen, wordt deze doorgestuurd naar alle verzekeringsmaatschappijen die meedoen met de service. Zij gaan vervolgens in hun archieven en systemen op zoek naar de polis. In de meeste gevallen wordt de polis gevonden, maar er is geen garantie.

Wie mag een polis opvragen?

Natuurlijk is het niet zomaar voor iedereen mogelijk om een willekeurige polis op te vragen. In geval van een overlijden kunnen alleen familieleden, erfgenamen of personen die de erfenis afhandelen een zoekopdracht indienen. Zij moeten bewijzen wie ze zijn en een akte van overlijden kunnen laten zien.

Bent u zelf een polis kwijt? Dan is het allemaal eenvoudiger en kunt u gewoon uw zoekopdracht indienen. Het Verbond van Verzekeraars neemt maximaal honderd aanvragen van levenden in behandeling per maand. Zijn er meer aanvragen? Dan komt u op een wachtlijst.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
685 beoordelingen
  • Nee, dat hoeft niet. Maar om de nabestaanden niet met hoge kosten voor begrafenis of crematie achter te laten, sluit ongeveer 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering af. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een geldbedrag opzij te zetten. Of het zelf gespaarde bedrag gebruiken als aanvulling op uw uitvaartverzekering.
  • Een uitvaartverzekering dekt specifiek de kosten voor een begrafenis of crematie. Een overlijdensrisicoverzekering dekt specifieke financiële risico's af, zoals bijvoorbeeld het aflossen van uw hypotheek na overlijden. Deze verzekering heeft vaak een tijdelijke dekking en eindigt op een vooraf gekozen moment.
  • Ja dat kan. Bij veel uitvaartverzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar zelfs gratis meeverzekerd.
  • Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland € 8.000,-. Een eenvoudige begrafenis kost € 7.000,- en een crematie ongeveer € 5.000,-. Wilt u zeker weten wat de kosten zijn van een crematie of begrafenis die is aangepast naar uw wensen? Neem dan contact met ons op.