Brandpreventie bij senioren

Brandpreventie bij senioren

Bent u al wat ouder en daardoor bijvoorbeeld slecht ter been? Of geldt dit voor uw ouders of kennissen? Dan is het belangrijk om extra aandacht aan brandpreventie te besteden.

Bel ons
Wij regelen het voor u
Bel me terug

Ouderen

Ouderen vormen namelijk een grote risicogroep bij brand. Hun reactievermogen is vaak wat trager. Of ze horen bijvoorbeeld de brandmelder niet afgaan. Daarnaast kost het herstel van brandwonden bij ouderen meer tijd. Omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, worden daarmee de risico’s ook steeds groter en is brandpreventie erg belangrijk.
Opstalverzekering brandpreventie ouderen - Zicht adviseurs

Meer actueel nieuws over woonhuisverzekeringen?

Schrijf u dan in voor onze e-mailnieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van nuttige tips, nieuws over wetgeving, acties  en aanbiedingen.

Nu inschrijven >

Wat kunt u doen aan brandpreventie?

 • Het is erg belangrijk dat er rookmelders in huis zijn, liefst in combinatie met een koolmonoxidemelder. Voor mensen die slecht horen, zijn er melders die u kunt verbinden met een trilplaat voor onder het kussen of u kunt rookmelders plaatsen die ook een lichtsignaal afgeven. 
 • Erg belangrijk is dat bij rookontwikkeling de weg naar buiten snel gevonden wordt. Daarvoor zijn er tegenwoordig zaklampen die aangaan op het moment dat de stroom uitvalt.
 • Voor ouderen zijn er speciale lichtgewicht spuitbussen in de handel, zodat een brand die dreigt te ontstaan direct te blussen is.
 • Mocht er brand ontstaan dan is het natuurlijk van levensbelang om zo snel mogelijk het huis te verlaten. Gemiddeld is daar zo’n 3 minuten de tijd voor. Het is verstandig om vooraf na te denken over de vluchtroute. Zeker bij iemand die slecht ter been is, telt elke seconde. Zorg er altijd voor dat de vluchtroute vrij is. Plaats bijvoorbeeld geen vuilniszakken of oud papierdozen op de vluchtroute.
 • Leg de sleutels van deuren die op slot zijn op een vaste plaats, zodat u deze snel bij de hand heeft als het nodig is.

Nog enkele praktische tips

 • Plaats geen wasgoed of andere brandbare materialen bij een elektrische kachel.
 • Leg geen pannenlappen of theedoeken vlak bij het gasfornuis.
 • Blus een vlam in de pan nooit met water (dit kan een steekvlam veroorzaken), plaats de deksel op de pan en wacht.
 • Maak regelmatig het filter van de afzuigkap schoon, vet hoopt zich hierin op en dit kan gaan branden.
 • Van alle elektrische apparaten veroorzaken wasdrogers het meest vaak brand. Vergeet dus ook bij de droger niet de filters te reinigen.
Opstalverzekering brandpreventie - Zicht adviseurs

Uw woonhuis- of inboedelverzekering vergelijken? 

 • Dat doen we graag voor u! 
 • Bel onze adviseur
088-020 93 03

Zeer goed

Onze klanten
beoordelen Zicht
gemiddeld met een

8.4 / 10
Gebaseerd op 897 recensies
Veelgestelde vragen

 • Wat valt er onder de opstalverzekering?
  Onder de opstalverzekering valt uw woning en alles wat vast zit aan de woning en u niet zomaar weg kunt halen. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld vastgelijmde vloeren of zonnepanelen. Bijgebouwen kunnen meeverzekerd worden, maar moet u wel altijd apart vermelden bij het aanvragen van een opstalverzekering.
 • Hoe krijg ik garantie tegen onderverzekering op mijn opstalverzekering?
  U kunt onderverzekering voorkomen door het invullen van de herbouwwaardemeter. Als de uitkomst hiervan op uw polis wordt aangetekend, keert de verzekeringsmaatschappij voor vijf jaar lang altijd de daadwerkelijke schade uit en heeft u de garantie dat u niet onderverzekerd bent. 
 • Heb ik een eigen risico op mijn opstalverzekering?
  Het eigen risico varieert per verzekeringsmaatschappij. Bij stormschades heeft u altijd een eigen risico.
 • Waarom zou ik via Zicht adviseurs mijn opstalverzekering afsluiten?
  Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van woonhuisverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een opstalverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. Wij zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar
 • Waarom lukt het me niet om mijn premie te berekenen?
  Het berekenen van uw premie is helaas alleen mogelijk op tablet of desktop. Bel ons, wij vergelijken graag voor u.