Uw woning winterklaar en brandveilig

De koudste maanden staan voor de deur. Hét moment om na te denken hoe u ’winterschade’ kunt voorkomen. Zo komt in het merendeel van de huiskamers een kerstboom te staan, met kerstverlichting. Nog elk jaar ontstaan daardoor branden. Maar ook de open haard is vaak boosdoener. Of uw leiding bevriest. We geven u tips om winterschade te voorkomen.

088-020 93 03 direct een adviseur spreken

Kerstverlichting

Gebruik ledverlichting met het juiste keurmerk

Ledverlichting is veel veiliger dan de traditionele kersverlichting, omdat de lampjes veel minder warm worden. Daarnaast zijn de lampjes volledig geseald; ze kunnen niet vervangen worden. Bij vervangbare lampjes kunnen snoertjes of aansluitpunten losraken, met ledverlichting loopt u dit risico niet.
Wilt u zeker weten dat u veilige verlichting heeft? Kijk dan naar het keurmerk. Het CE-keurmerk geeft aan dat de kerstverlichting aan de geldende veiligheidseisen voldoet. Maar er is geen onafhankelijke keuring gedaan. De veiligste, gekeurde snoeren hebben Kema-keur, Intertek of GS.

Oude kerstverlichting liever niet meer gebruiken

Oude kerstverlichting wordt veel warmer. Daarmee zijn ze veel brandgevaarlijker. Zeker als u ze aansluit op 230v stroomsterkte. Wilt u ze toch gebruiken? Controleer dan vooraf of alle lampjes branden. Is dit niet het geval? Vervang de kapotte lampjes. Als een gedeelte van de lampjes niet werkt, worden de resterende lampjes namelijk nog warmer. Met dus meer kans op oververhitting.

En verder:

  • Gebruik geen beschadigde kerstsnoeren, vooral niet als ze met plakband of tape gerepareerd zijn
  • Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar
  • Gebruik een geaard stopcontact
  • Als u van huis gaat, doe de kerstverlichting uit

Kerstverlichting in de kerstboom – Woonhuisverzekering – Particulier

Kerstboom optuigen – Woonhuisverzekering – Particulier

De kerstboom

Tegenwoordig heeft u de keuze tussen een kunstboom of een echte kerstboom. Een kunstkerstboom met het juiste keurmerk, bijvoorbeeld het TUV-keurmerk, is minder brandgevaarlijk dan een echte boom.

Houd uw boom vochtig

Bij een echte kerstboom is het belangrijk om de kerstboom vochtig te houden. Dan is de kans kleiner dat hij in brand vliegt. Geef een boom met kluit regelmatig water. Een boom zonder kluit kunt u het best plaatsen in een standaard met waterreservoir. Uiteindelijk droogt de boom na ongeveer 3 weken hoe dan ook uit. Laat hem daarom niet te lang in huis staan.

Tip: zorg altijd voor werkende rookmelders en een kleine brandblusser bij de kerstboom.


De open haard

Een echte sfeerbrenger voor de donkere en koude winterdagen is de open haard of houtkachel. Niets zo mooi als echt vuur. Maar … schoorsteenbranden zijn een van de belangrijkste oorzaken van brand in huis. Per jaar rukt de brandweer zo’n 2.000 keer uit voor een schoorsteenbrand. Dat is meer dan vijf keer per dag!

Tips om brand te voorkomen

Wat kunt u doen om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen? Het allerbelangrijkste: laat elk jaar uw schoorsteen vegen. Stookt u vaker dan twee keer per week? Laat dit dan twee keer per jaar doen.

En verder:

  • Gebruik geen geïmpregneerd of samengeperst hout, maar droog en onbewerkt hout
  • Gebruik geen vloeistoffen om de kachel aan te maken, maar aanmaakblokjes
  • Verbrand geen papier, karton of ander afval in de open haard
  • Gebruik de open haard niet als barbecue

Zet een emmer zand bij de open haard

Wat te doen bij een schoorsteenbrand? Ontstaat er toch een brand, blus deze nooit met water! Hierdoor ontstaat stoom en kan er zelfs een explosie ontstaan. Zet daarom altijd een emmer zand bij de open haard. Daarmee kunt u veilig een (beginnende) brand blussen. Sluit na het blussen de ventilatieklep of de deurtjes van de kachel.

Tip: heeft u uw open haard of houtkachel voor langere tijd niet gebruikt? Laat dan altijd eerst te schoorsteen vegen voordat u hem aansteekt!

Open haard – Woonhuisverzekering – Particulier

Schade door winters weer

Vorstschade nummer 1: bevroren leiding

Een bevroren waterleiding is de meest voorkomende vorstschade. Dit kan zowel in als buiten de woning gebeuren. Drie tips om bevroren leidingen te voorkomen:

Man verstelt thermometer – Woonhuisverzekering – Particulier

  • Heeft u een buitenkraan? Tap en sluit deze af in de winter. Doet u dit niet? Dan kan de verzekeringsmaatschappij dit zien als nalatigheid. En volgt er misschien geen schade uitkering bij bevriezing.
  • Schade aan de leidingen in huis voorkomen? Zet de thermostaat niet helemaal uit. En alle radiatorknoppen niet helemaal dicht. Ook als u een paar dagen weg gaat. Het water blijft dan door de leidingen stromen en bevriest minder snel.
  • Staat uw wasmachine in de schuur? Daar is het vaak slecht of niet verwarmd. En is er grote kans op bevriezing. Isolatie van de leiding is slim. Ook kunt u een verwarmingselement plaatsen als het echt hard vriest.

Wat als het toch gebeurt?

Een bevroren waterleiding verhelpen? Sluit dan de hoofdkraan af. Ontdooi de leiding geleidelijk, bijvoorbeeld met een haarföhn. En draai daarna de hoofdkraan weer voorzichtig open.

Sneeuwpret?

In Nederland valt niet vaak sneeuw. En als het valt, is het vaak binnen een paar dagen aan het dooien. We willen er graag van genieten. En er meteen op uit met slee en snowboots.

Maar sneeuw zorgt niet alleen voor pret. Bij dooi komt veel water vrij, wat door de sneeuwlaag vaak moeilijk weg kan. De kleinste kieren en scheuren kunnen zomaar een lekkage veroorzaken. Onderhoud daarom uw dak goed.

Nog een tip: zorg ervoor dat het rooster van de afvoer niet is verstopt, door bijvoorbeeld herfstbladeren.

Kind op slee in sneeuw – Woonhuisverzekering – Particulier

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
720 beoordelingen
  • Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van inboedelverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een inboedelverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
  • U kunt onderverzekering voorkomen door het invullen van de inboedelwaardemeter. Als de uitkomst hiervan op uw polis wordt aangetekend, keert de verzekeringsmaatschappij voor 5 jaar lang altijd de daadwerkelijke schade uit en heeft u de garantie dat u niet onderverzekerd bent.
  • Het eigen risico varieert per verzekeringsmaatschappij. U kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico, waardoor uw premie lager wordt.