Aanvullende zorgverzekering

Is een aanvullende verzekering nodig?

In Nederland is alleen de basisverzekering wettelijk verplicht. Maar de basisverzekering vergoedt niet alle zorgkosten. Om u extra te verzekeren, kunt u naast de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar
is een aanvullende verzekering nodig?
Bel ons
83% belt ons

Welke zorg gebruikt u?

Verwacht u hoge zorgkosten, bijvoorbeeld voor een beugel? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt tandheelkundige behandelingen niet bij volwassenen. De kosten kunnen daardoor flink oplopen. De meeste zorgverzekeraars bieden hiervoor een aparte aanvullende verzekering aan. Daarnaast zijn er ook aanvullende zorgverzekeringen gericht op alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie, kraamzorg, reisvaccinaties of hoortoestellen.

Maakt u bijna geen gebruik van dit soort zorg? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering misschien niet nodig. Een behandeling die de basisverzekering eventueel niet vergoedt, kunt u dan misschien beter zelf betalen. 

Aanvullende verzekering

Of een aanvullende verzekering nodig is of niet, hangt dus af van de zorg die u verwacht nodig te hebben, de kosten die een eventuele aanvullende zorgverzekering met zich meebrengen en de vergoedingen die deze aanvullende verzekering biedt. Liggen de kosten van de aanvullende verzekering lager dan de vergoedingen die u verwacht te krijgen? Dan is een aanvullende verzekering een goede keuze.
Bel me terug

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat

Zeer goed

Onze klanten
beoordelen Zicht
gemiddeld met een

8.4 / 10
Gebaseerd op 943 recensies
Veelgestelde vragen

 • Is een collectieve zorgverzekering via mijn werkgever goedkoper?
  Via werkgevers, maar ook via vakbonden en diverse belangenorganisaties kunt u profiteren van een collectieve zorgverzekering waarbij kortingsafspraken zijn gemaakt met een bepaalde zorgverzekeringsmaatschappij. De premie van een collectieve zorgverzekering kan nog steeds hoger zijn dan de premie die andere verzekeringsmaatschappijen rekenen. Ook Zicht biedt aantrekkelijke kortingen op de zorgverzekering.
 • Wat betekent een wachttijd?
  Alle zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Voor de aanvullende zorgverzekering geldt dit niet. Dat betekent dat een zorgverzekeraar niet verplicht is om u te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering. Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan er een medische selectie plaatsvinden. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben geen medische selectie, maar een wachttijd. Dit komt vooral voor bij tandartsverzekeringen. Bij een wachttijd van bijvoorbeeld 6 maanden mag u pas na deze periode gebruik maken van een bepaalde vergoeding. Of er sprake is van wachttijd of medische selectie, staat  in de polisvoorwaarden.
 • Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?
  Voor 2018 geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Voor onderstaande zorgkosten hoeft u geen eigen risico te betalen:
  • Medische kosten voor verzekerden tot 18 jaar
  • Kosten voor de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg / kraamzorg
  • Hulpmiddelen van de  thuiszorg die u in bruikleen krijgt
  • Bepaalde kosten van een donor bij orgaandonatie
  • Ketenzorg – zorgprogramma’s binnen de ketenzorg voor diabetes type 2 patiënten, COPD en cardiovasculair risicomanagement
  • Vergoedingen die worden gedaan uit aanvullende zorgverzekering
 • Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?
  In de basisverzekering is de belangrijkste medische zorg verzekerd. De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Voor een uitgebreidere dekking kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar is dat altijd nodig?

  Heeft u  nu een aanvullende zorgverzekering? Vraag dan bij uw huidige zorgverzekeraar hoeveel u de afgelopen twee jaar geclaimd heeft uit deze aanvullende verzekering. Als blijkt dat u nauwelijks gebruik maakt van de aanvullende zorgverzekering, kunt u overwegen om deze volgend jaar achterwege te laten. Bedenk wel van tevoren of u bepaalde zorg verwacht, dan kunt u uw zorgverzekering hierop aanpassen.