Basisverzekering in 2019

Basisverzekering in 2019. Wat verandert er in de zorgverzekering?

Elk jaar verandert de zorgverzekering. Ook in 2019 verandert de basisverzekering. Maar ook veel blijft hetzelfde. We zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.
Bel Zicht
Voor meer informatie

1. Eigen risico basisverzekering niet omhoog

Het wettelijk eigen risico van de basisverzekering wordt in 2019 niet verhoogd. En blijft daarmee € 385,-. Natuurlijk kunt u ook in 2019 kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico van maximaal € 500,-. Daarmee komt het totale eigen risico op maximaal € 885,-.

Extra eigen risico scheelt natuurlijk in de premie. Is het verstandig? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Onze zorgspecialisten geven u graag advies op maat.
Basisverzekering zorgverzekering - Zicht adviseurs

2. Eigen bijdrage medicijnen maximaal € 250,-

Veel mensen betalen bij medicijnen, naast het eigen risico, een eigen bijdrage. Wilt u weten wat het verschil is?
De eigen bijdrage wordt in 2019 maximaal € 250,-. Let op: het eigen risico bij medicijnen blijft wel bestaan.

3. Samenstelling basisverzekering verandert

De basisverzekering wordt met de volgende vergoedingen uitgebreid:

 • De vergoeding voor zittend ziekenvervoer (niet met de ambulance). Tot nu toe werd alleen vervoer vergoed voor een behandeling. In 2019 wordt ook het vervoer voor bijvoorbeeld een consult of controle vergoed.
 • In de basisverzekering komt een vergoeding voor het GLI-programma (Gecombineerde Leefstijl Interventie). Dit programma helpt mensen met overgewicht hun leefstijl aan te passen.
 • Oefentherapie bij COPD wordt voortaan direct vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering?

Zware paracetamol en voedingssupplementen.
Basisverzekering zorgverzekering - Zicht adviseurs

Zorgtoeslag stijgt

De premies van de zorgverzekering stijgen opnieuw in 2019. Daarnaast heeft de regering besloten de zorgtoeslag te verhogen. In deze tabel staan de maximale vergoedingen per maand. Deze zijn inkomensafhankelijk.


Meer tabelgegevens
Meer tabelgegevens
Gezinssituatie
2018
2019
Stijging
Alleenstaand€ 94,-€ 98,-+ € 4,-
Huishouden met meer personen
€ 176,-€ 192,-+ € 16,-
(Voor zover nu bekend)Past uw zorgverzekering nog?

Ontvangt u weinig tot geen zorgtoeslag? Met de stijgende premies is het altijd verstandig uw polis nog eens te (laten) bekijken. Past deze nog? Of is er nu een beter alternatief? Onze zorgspecialisten helpen u daar graag bij. Bel 010- 272 42 02.

Meer weten over de vergoedingen in uw zorgverzekering?

Bel met uw zorgverzekeraar of met onze zorgverzekering specialisten.
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10

Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een

8,6
1225 beoordelingen
Bel me terug
Veelgestelde vragen
 • Is een collectieve zorgverzekering via mijn werkgever goedkoper?
  Via werkgevers, maar ook via vakbonden en diverse belangenorganisaties kunt u profiteren van een collectieve zorgverzekering.  Waarbij er kortingsafspraken zijn gemaakt met een bepaalde zorgverzekeringsmaatschappij. De premie van een collectieve zorgverzekering kan nog steeds hoger zijn dan de premie die andere verzekeringsmaatschappijen rekenen. Ook Zicht biedt aantrekkelijke kortingen op de zorgverzekering.
 • Wat betekent een wachttijd?
  Alle zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Voor de aanvullende zorgverzekering geldt dit niet. Dat betekent dat een zorgverzekeraar niet verplicht is om u te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering. Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan er een medische selectie plaatsvinden. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben geen medische selectie, maar een wachttijd. Dit komt vooral voor bij tandartsverzekeringen. Bij een wachttijd van bijvoorbeeld 6 maanden mag u pas na deze periode gebruik maken van een bepaalde vergoeding. Of er sprake is van wachttijd of medische selectie, staat  in de polisvoorwaarden.
 • Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?
  Voor 2019 geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Voor onderstaande zorgkosten betaalt u geen eigen risico:
  • Medische kosten voor verzekerden tot 18 jaar
  • Kosten voor de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg
  • Hulpmiddelen van de thuiszorg die u in bruikleen krijgt
  • Bepaalde kosten van een donor bij orgaandonatie
  • Ketenzorg – zorgprogramma’s binnen de ketenzorg voor diabetes type 2 patiënten, COPD en cardiovasculair risicomanagement
  • Vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering
 • Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?
  In de basisverzekering is de belangrijkste medische zorg verzekerd. De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Voor een uitgebreidere dekking kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar is dat altijd nodig?

  Heeft u  nu een aanvullende zorgverzekering? Vraag dan bij uw huidige zorgverzekeraar hoeveel u de afgelopen twee jaar geclaimd heeft uit deze aanvullende verzekering. Maakt u nauwelijks gebruik van de aanvullende zorgverzekering? Dan kunt u overwegen deze volgend jaar achterwege te laten. Bedenk vooraf wel of u bepaalde zorg verwacht, dan kunt u uw zorgverzekering hierop aanpassen.