Verschil budget-, natura- en restitutieverzekering

Budget-, natura- en restitutieverzekering, wat is het verschil?

De dekking voor de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Maar toch zijn er drie verschillende zorgverzekeringen. De naturaverzekering, de restitutieverzekering en de budgetpolis. Alleen bij de restitutieverzekering heeft u altijd vrije artsen keuze. Dat betekent dat u zelf bepaalt naar welke arts of welk ziekenhuis u gaat voor uw behandeling.
Bel Zicht
83% belt ons

Wat is het verschil tussen de budgetpolis, de natura- en de restitutieverzekering?

Het grote verschil zit in het aantal zorgverleners waarmee de zorgverleners contracten afsluit. Zorgverleners zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, fysiotherapeuten, tandartsen en huisartsen. We lichten dit verder toe:

Budgetpolis

De budgetpolis is een goedkopere variant van de naturaverzekering. De zorgverzekeraar heeft voor deze verzekeringsvorm contracten afgesloten met een klein aantal zorgverleners.

Naturaverzekering

Bij de naturaverzekering moet u als verzekerde naar een zorgverlener die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Gaat u bijvoorbeeld naar een ziekenhuis waar geen contract mee is afgesloten? Dan wordt de rekening vaak niet helemaal vergoed.

Restitutieverzekering

Bij deze verzekering heeft u de vrije keuze naar welke zorgverlener u wilt gaan. Uw verzekering vergoedt de kosten.

Bekijk de video over vrije artsen keuze

Voordeel budgetpolis

Een budgetpolis is goedkoper dan een natura- of een restitutieverzekering. De zorgverzekeraar sluit contracten met een beperkt aantal zorgverleners. Hierdoor zijn de kosten lager.

Verwacht u weinig zorgkosten? En is een kleine keus aan zorgverleners geen probleem? Dan kunt u veel geld besparen met een budgetpolis.

Nadelen budgetpolis

Is een kleine keuze aan zorgverleners wel een probleem? Bijvoorbeeld omdat u naar een gespecialiseerd ziekenhuis wilt, dan kan dat bij een budgetpolis alleen door een verwijzing van een andere specialist. Komt u via een doorverwijzing van de huisarts in een specialistisch ziekenhuis? Dan moet u een deel van de kosten zelf betalen.
Daarnaast zijn budgetpolissen vaak helemaal online en voor een herhaalrecept kunt u alleen bij een internetapotheek terecht.

Wat vindt u belangrijk?

Wilt u zelf uw arts of ziekenhuis kunnen kiezen? Dan adviseren wij u een restitutieverzekering.
Bel me terug

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Is een collectieve zorgverzekering via mijn werkgever goedkoper?
  Via werkgevers, maar ook via vakbonden en belangenorganisaties kunt u profiteren van een collectieve zorgverzekering. Waarbij er kortingsafspraken zijn gemaakt met een zorgverzekeraar. De maximale korting op de basisverzekering is in 2021 5%. Vanaf 1 januari 2023 mag er geen collectieve korting gegeven worden op de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen maximale korting. En dit blijft ook zo, ook na 1 januari 2023. Ook Zicht biedt aantrekkelijke kortingen op de zorgverzekering.
 • Wat betekent een wachttijd?
  Alle zorgverzekeraars zijn verplicht u te accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende zorgverzekering geldt dit niet. Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan de zorgverzekeraar een medische selectie nodig vinden. Sommige zorgverzekeraars hebben geen medische selectie, maar een wachttijd. Dit komt vooral voor bij tandartsverzekeringen. Bij een wachttijd van bijvoorbeeld 6 maanden mag u pas na deze periode gebruik maken van een bepaalde vergoeding. Of er sprake is van een wachttijd of medische selectie, staat in de polisvoorwaarden.
 • Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?
  Voor 2021 geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Voor onderstaande zorgkosten betaalt u geen eigen risico:
  • Medische kosten voor verzekerden tot 18 jaar
  • Kosten voor de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg
  • Verzorging en verpleging thuis (thuiszorg)
  • Zorg die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt vergoed
  • Hulpmiddelen van de thuiszorg die u in bruikleen krijgt
  • Bepaalde kosten van een donor bij orgaandonatie
  • Vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering
 • Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?
  In de basisverzekering is de belangrijkste medische zorg verzekerd. De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Voor een uitgebreidere dekking kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar is dat altijd nodig?

  Heeft u  nu een aanvullende zorgverzekering? Vraag dan bij uw huidige zorgverzekeraar hoeveel u de afgelopen twee jaar geclaimd heeft uit deze aanvullende verzekering. Maakt u nauwelijks gebruik van de aanvullende zorgverzekering? Dan kunt u overwegen deze volgend jaar achterwege te laten. Bedenk vooraf wel of u bepaalde zorg verwacht, dan kunt u uw zorgverzekering hierop aanpassen.