Verschil budget-, natura- en restitutieverzekering

Budget-, natura- en restitutieverzekering, wat is het verschil?

De dekking voor de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Maar er zijn toch nog drie verschillende soorten zorgverzekeringen. De naturaverzekering, de restitutieverzekering en de budgetpolis. Alleen bij de restitutieverzekering heeft u altijd vrije artsen keuze. Dat betekent dat u zelf bepaalt naar welke arts of ziekenhuis u gaat voor uw behandeling.
Bel Zicht
83% belt ons

Wat is het verschil tussen de budgetpolis, de natura- en de restitutieverzekering?

Budgetpolis

De budgetpolis is een goedkopere variant van de naturaverzekering. De zorgverzekeraar heeft voor deze verzekeringsvorm maar een zeer beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd.

Naturaverzekering

Bij de naturaverzekering moet u als verzekerde naar een zorgverlener die is gecontracteerd door de zorgverzekeraar. Als u bijvoorbeeld naar een ziekenhuis gaat waar geen contract mee is afgesloten, wordt de rekening meestal niet volledig vergoed.

Restitutieverzekering

Bij deze verzekering heeft u de vrije keuze naar welke zorgverlener u wilt gaan. Uw verzekering vergoedt dan de kosten.

Bekijk de video over vrije artsen keuze

Voordelen budgetpolis

Een budgetpolis is goedkoper dan een natura- of een restitutieverzekering. De budgetpolis is goedkoper omdat de zorgverzekeraar contracten afsluit, waardoor de kosten lager zijn. Deze contracten worden maar met een beperkt aantal zorgverleners afgesloten. Zorgverleners zijn niet alleen ziekenhuizen, maar ook fysiotherapeuten, tandartsen en huisartsen.

Als u weinig zorgkosten verwacht en genoegen neemt met een beperkte keus aan zorgverleners, kunt u veel geld besparen met een budgetpolis. Maar u loopt wel een risico.
 

Nadelen budgetpolis

Een groot nadeel is dat u met een budgetpolis maar bij een zeer beperkt aantal zorgverleners terecht kunt. Dit is afhankelijk of er wel of geen contract is tussen het specialistisch ziekenhuis en de zorgverzekeraar.

Als u bijvoorbeeld naar een gespecialiseerd ziekenhuis wilt gaan, dan kan dat alleen door een verwijzing van een andere specialist. Komt u via een doorverwijzing van de huisarts in een specialistisch ziekenhuis? Dan moet u een deel van de kosten zelf betalen.
Daarnaast zijn budgetpolissen vaak helemaal online en kunt u voor herhaalrecepten alleen bij een internetapotheek terecht.

Wat vindt u belangrijk?

Wilt u zelf uw arts of ziekenhuis kunnen selecteren? Dan adviseren wij u te kiezen voor een restitutieverzekering.
Bel me terug

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1268 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Is een collectieve zorgverzekering via mijn werkgever goedkoper?
  Via werkgevers, maar ook via vakbonden en diverse belangenorganisaties kunt u profiteren van een collectieve zorgverzekering.  Waarbij er kortingsafspraken zijn gemaakt met een bepaalde zorgverzekeringsmaatschappij. De premie van een collectieve zorgverzekering kan nog steeds hoger zijn dan de premie die andere verzekeringsmaatschappijen rekenen. Ook Zicht biedt aantrekkelijke kortingen op de zorgverzekering.
 • Wat betekent een wachttijd?
  Alle zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Voor de aanvullende zorgverzekering geldt dit niet. Dat betekent dat een zorgverzekeraar niet verplicht is om u te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering. Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan er een medische selectie plaatsvinden. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben geen medische selectie, maar een wachttijd. Dit komt vooral voor bij tandartsverzekeringen. Bij een wachttijd van bijvoorbeeld 6 maanden mag u pas na deze periode gebruik maken van een bepaalde vergoeding. Of er sprake is van wachttijd of medische selectie, staat  in de polisvoorwaarden.
 • Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?
  Voor 2019 geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Voor onderstaande zorgkosten betaalt u geen eigen risico:
  • Medische kosten voor verzekerden tot 18 jaar
  • Kosten voor de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg
  • Hulpmiddelen van de thuiszorg die u in bruikleen krijgt
  • Bepaalde kosten van een donor bij orgaandonatie
  • Ketenzorg – zorgprogramma’s binnen de ketenzorg voor diabetes type 2 patiënten, COPD en cardiovasculair risicomanagement
  • Vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering
 • Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?
  In de basisverzekering is de belangrijkste medische zorg verzekerd. De basisverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Voor een uitgebreidere dekking kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar is dat altijd nodig?

  Heeft u  nu een aanvullende zorgverzekering? Vraag dan bij uw huidige zorgverzekeraar hoeveel u de afgelopen twee jaar geclaimd heeft uit deze aanvullende verzekering. Maakt u nauwelijks gebruik van de aanvullende zorgverzekering? Dan kunt u overwegen deze volgend jaar achterwege te laten. Bedenk vooraf wel of u bepaalde zorg verwacht, dan kunt u uw zorgverzekering hierop aanpassen.