Premiewijziging 2024 – 6 vragen en antwoorden

Veel verzekeringspremies wijzigen in 2024. In de meeste gevallen betekent dit een verhoging van de premie.

Op een aantal verzekeringsrisico’s bij verzekeringsmaatschappijen zijn meer of grotere schades gemeld. Bijvoorbeeld een aantal grote brandschades en schades door extreem weer. Maar er is ook een stijgende trend aan autoschades de afgelopen jaren. Daarnaast zijn de schadebedragen die uitgekeerd worden steeds hoger.

Persoonlijk contact over nieuwe premie

Als tussenpersoon ontvangen we ongeveer een maand voor iedere contractvervaldatum de nieuwe premie van de verzekeringsmaatschappij. We vinden het onze rol als adviseur om wijzigingen waarvan de impact groot kan zijn persoonlijk met onze klant te bespreken.

6 vragen en antwoorden over premiewijzigingen

Tijdens gesprekken met onze klanten krijgen we regelmatig dezelfde vragen. De belangrijkste vragen hebben we hieronder voor u verzameld.

1. Waarom krijg ik een verhoging? Ik heb in dit jaar geen schade gehad.

De verzekeringsmaatschappijen kijken niet naar individuele schades, maar wat er landelijk gemeld wordt. En de totale schadebedragen zijn gestegen.

2. Waarom wordt de premie geïndexeerd?

De bouw-, materiaal- en transportkosten zijn de laatste tijd enorm gestegen. Dit betekent dat ook de herstelkosten van schade aan woningen/gebouwen en inboedels fors stijgen. Daarom passen verzekeringsmaatschappijen jaarlijks het bedrag aan waarvoor u verzekerd bent. Dit heet indexeren.

De mate waarin er wordt geïndexeerd gebeurt op basis van bouwkostencijfers die door het CBS worden vastgesteld. Als verzekeringsmaatschappijen de verzekerde bedragen niet aanpassen, dan bent u na een aantal jaren onderverzekerd.

Vrouw glimlacht met mok drinken – Premiewijziging

3. Geldt de premieverhoging voor al mijn verzekeringen?

Dat hoeft niet. Van sommige verzekeringen is het nog niet duidelijk óf de verzekeringsmaatschappij de premies verhoogd. En enkele maatschappijen verhogen de premie gedurende het jaar. Die wijzigingen zijn dan op dit moment nog niet bij ons bekend. Op het moment dat dit speelt en het een forse verhoging is, nemen we natuurlijk ook contact met u op om dit te bespreken.

4. Wat kan ik doen om de premie te verlagen?

We vinden het belangrijk dat u goed verzekerd bent tegen een passende premie.

  • Uiteraard kunnen we altijd een extra controle uitvoeren op basis van uw persoonlijke situatie en wensen.
  • Ook kunt u bijvoorbeeld een vrijwillig hoger (soms aflopend) eigen risico overwegen.
  • We kunnen ook kijken of u in aanmerking komt voor extra pakketkorting als u uw verzekeringspakket uitbreidt.

5. Wanneer gaat de premieverhoging in?

De verzekeringsmaatschappij kan premieverhoging pas doorvoeren als uw verzekeringspolis wordt verlengd. De polis wordt jaarlijks verlengd per contractvervaldatum. Deze datum staat vermeld op uw polis.

6. Ik wil een andere verzekering. Kan dat?

Ja, u kunt uw verzekering opzeggen. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden voor een passend alternatief zodat u volgend verzekeringsjaar ook weer goed verzekerd bent.

Wij regelen het voor u

  • U hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
661 beoordelingen