Thuiswerken

Zorgplicht voor de thuiswerkplek

Het kabinet vraagt om zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Doen uw medewerkers dat ook? Hebben zij dan ook een goede werkplek? Wat als er iets mis gaat met of door de thuiswerkfaciliteiten?
Bel Zicht voor aanvullende vragen
Of neem contact op met uw adviseur

Zorgplicht

Als werkgever heeft u de zogenaamde zorgplicht die bepaalt dat u moet zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel. Dit geldt op uw bedrijf, maar ook buiten de eigen locatie. Dit laatste kan een uitdaging zijn, zeker als veel medewerkers (verplicht) vanuit huis werken. Want in dat geval moet u ook zorgen voor een veilige en ergonomisch ingerichte thuiswerkplek.

Met andere woorden: u moet erop toezien dat de werkplek thuis voldoet aan alle arbonormen.

Onze tips

 • Maak afspraken met uw medewerker over de werksituatie en de werktijden.
 • Deel tips voor het instellen van een goede thuiswerkplek. Bijvoorbeeld deze van Arboned.
 • Stel waar mogelijk bureaustoel, beeldscherm, toetsenbord en muis ter beschikking.
 • Leg afspraken schriftelijk vast in een thuiswerkovereenkomst.

Thuiswerkovereenkomst

Als medewerkers structureel thuis gaan werken, dan is het verstandig om een thuiswerkovereenkomst op te stellen.
 • Hierin moet u een werknemer informeren over de arbeidsrisico’s en instructies geven hoe die risico’s te beperken zijn.
 • Naast algemene onderwerpen zoals het nemen van pauzes, kunt u in de overeenkomst organisatie-specifieke kwesties opnemen.
 • Maar ook andere praktische zaken, zoals een onkostenvergoeding, instructies voor inloggen, etc.
 • Vergeet ook niet om in de overeenkomst op te nemen wat de consequenties zijn als een medewerker zich niet aan de afspraken houdt.
Verzekeringsvragen coronavirus - Zicht adviseurs

Controle van werkplek

Volgens privacywetgeving mag u als werkgever namelijk niet zomaar bij uw medewerker thuis kijken hoe de werkplek is ingericht. De controle is daarom best lastig uit te voeren. Daarom is het verstandig om ook de controle van de werkplek in een werkplekovereenkomst te regelen. Dit kan bijvoorbeeld door de medewerker jaarlijks een checklist in te laten vullen over hoe de thuiswerkplek is ingericht. Eventueel ondersteund door foto- en videomateriaal.

Aansprakelijkheid

Ondanks dat u uw medewerkers verschillende faciliteiten biedt, kan het zijn dat een medewerker van mening is dat hij/zij schade oploopt door een slecht ingerichte werkplek en u aansprakelijk stelt. De medewerker moet dit dan aantonen en dat is niet altijd makkelijk vast te stellen. Maar als de medewerker wel kan bewijzen dat zijn schade is veroorzaakt door zijn thuiswerkzaamheden, dan moet u bewijzen dat u aan uw zorgplicht heeft voldaan. Laat u in zo’n situatie altijd juridisch bijstaan.

Vragen?

Heeft u vragen over uw aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering? Laat het ons weten.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen