Wat is cybercrime?

Wat is cybercrime en wat zijn de risico's voor uw onderneming?

Kinderen van een jaar weten tegenwoordig al de weg op een tablet. De computer en het internet zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. De razendsnelle ontwikkeling van de computertechnologie heeft veel voordelen, maar kent ook nadelen. Cyber- en datarisico’s zoals cybercriminaliteit! Houdt uw onderneming rekening met deze risico's? Kan uw onderneming blijven draaien op het moment dat de ICT niet meer functioneert vanwege een cyberaanval? Kan een datalek een faillissement van uw onderneming betekenen? 
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit en -datalekken zijn vormen van criminaliteit met ICT als middel. Maar ook als doelwit. U kunt hier ook slachtoffer van worden als u geen computer of internetaansluiting heeft. Het kan bijvoorbeeld via de computerchips die in de meeste telefoons en bankpassen zitten of een USB-stick die u verliest.

Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit is strafbaar en wordt aangepakt door de politie en het Openbaar Ministerie. 
Cybercrime- en datarisicoverzekering - Zicht adviseurs
Cybercrime- en datarisicoverzekering - Zicht adviseurs

Kees Hoogenraad - Zicht adviseurs
Zorg dat updates van Windows en applicaties actueel zijn. Misbruik ligt vaak aan gaten in verouderde software.
Kees Hoogenraad - Zicht adviseurs

Kees Hoogenraad

adviseur zakelijk

Cybercrime verzekering - Zicht adviseurs

Oorzaken inbreuk op data

Veel mensen denken dat door een goede ICT-beveiliging de kans op een cyberaanval minimaal is. In de praktijk blijkt alleen dat het falen van een IT-systeem het minst vaak de daadwerkelijke oorzaak is van een inbreuk op data. De drie voornaamste oorzaken van cyberrisico’s zijn: een criminele aanval, menselijk falen of technisch falen.
Cybercrime- en datariskverzekering - Zicht adviseurs

Wat is een datalek?

Slechte beveiliging kan leiden tot een datalek en dat kan weer misbruik van de gelekte gegevens tot gevolg hebben. We spreken van een datalek als er een inbreuk is op de beveiliging zoals bedoeld in artikel 13 van de Wet bescherming Persoonsgegevens.

Met andere woorden: het gaat om de toegang tot persoonsgegevens of vernietiging, wijziging of het vrijkomen van gegevens, zonder dat dat de bedoeling is van de betreffende organisatie.

Het gaat dus niet alleen over het vrijkomen (lekken) van de gegevens, maar ook om de onrechtmatige verwerking van de gegevens. 

Meldplicht datalekken

De Eerste Kamer heeft op 26 mei 2015 een wetsvoorstel aangenomen dat een meldplicht datalekken regelt. Dit houdt in dat bedrijven en overheden sinds 1 januari 2016 direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra zij een datalek met ogenschijnlijk ernstige gevolgen voor de bescherming van de persoonsgegevens hebben.
Als het datalek mogelijk schadelijk is voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen, dan moeten zij ook op de hoogte gebracht worden. Als ze dit niet of niet op tijd doen, riskeren ze een boete van maximaal € 820.000,- of 10% van de omzet over het voorafgaande jaar. Met deze meldplicht wil de overheid de persoonsgegevens nog beter beschermen. 

Cybercrime- en datarisicoverzekering - Zicht adviseurs

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat is cybercriminaliteit?
  Cybercriminaliteit en -datalekken zijn een vorm van criminaliteit met ICT als middel. Maar ook als doelwit. U kunt hier ook slachtoffer van worden als u geen computer of internetaansluiting heeft. Het kan bijvoorbeeld ook via de computerchips die in de meeste telefoons en bankpassen zitten of een USB-stick die u verliest. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto's en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit is strafbaar en wordt aangepakt door de politie en het Openbaar Ministerie.
 • Wat is een datalek?
  Slechte beveiliging kan leiden tot een datalek en dat kan weer misbruik van de gelekte gegevens tot gevolg hebben. We spreken van een datalek als er een inbreuk is op de beveiliging. Met andere woorden: het gaat om de toegang tot persoonsgegevens of vernietiging, wijziging of vrijkomen van gegevens, zonder dat dat de bedoeling is van de betreffende organisatie. Het gaat dus niet alleen over het vrijkomen (lekken) van de gegevens, maar ook om de onrechtmatige verwerking van de gegevens.
 • Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er?
  Cybercriminaliteit kent vele vormen en is daarom moeilijk aan te pakken. Hieronder staan zes vormen die regelmatig voorkomen bij bedrijven.
  • Hacken. Het platleggen of misbruiken van uw website of computernetwerk.
  • Phishing. Met valse e-mails uw persoonlijke gegevens proberen los te krijgen.
  • Ransomware. Nadat systemen en/of bestanden zijn geblokkeerd, wordt geld gevraagd om de computer weer te 'bevrijden'.
  • Identiteitsfraude. Misbruiken van uw persoonlijke gegevens.
  • DDoS-aanvallen. DDoS staat voor Distributed denial-of-service. Doordat een groot aantal computers een website of internetdienst opvraagt, raakt de server overbelast en is de website of dienst niet meer bereikbaar voor normale internetgebruikers.
  • Menselijke fout. Maar vergeet een menselijke fout ook niet! Een medewerker kan, al dan niet opzettelijk, (een onderdeel van) een computersysteem of data die persoonsgegevens bevatten verliezen.