Garantie tegen onderverzekering

Wat is garantie tegen onderverzekering?

Een schade is altijd vervelend. Zeker als achteraf blijkt dat u niet alles vergoed krijgt omdat u onderverzekerd bent. Met een juist vastgestelde verzekerde waarde van uw pand en inventaris voorkomt u dat u een deel van de schade zelf moet betalen. Als u de verzekerde waarde van uw pand en inventaris vast laat stellen door een waardebepaling of taxatie, kunt u een garantie tegen onderverzekering op uw opstal- en inventaris (goederen)verzekering krijgen.
Bel Zicht
persoonlijk advies
Prijsopgave >
snel een offerte gebouwenverzekering

Garantie tegen onderverzekering: een voorbeeld

 • U heeft uw pand verzekerd voor € 300.000,-
 • De werkelijke waarde blijkt € 400.000,-
 • Eigenlijk heeft u dus maar 75% van de werkelijke waarde verzekerd.
 • Door een brand is er schade ontstaan van € 200.000,-
 • De uitkering zonder garantie tegen onderverzekering is € 150.000,- 
  (75% van de werkelijke waarde)
 • De uitkering bij garantie tegen onderverzekering is € 200.000,- 
  (100% de werkelijke waarde)

Hoe wordt de waarde van een gebouw vastgesteld?

Gebouwen worden getaxeerd op basis van de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat moet worden betaald om in geval van schade het gebouw in zijn oorspronkelijke staat en op dezelfde plaats te herbouwen. Als de waarde jaarlijks wordt geïndexeerd, dan is het taxatierapport zes jaar geldig. De herbouwwaarde wordt vaak vastgesteld door een taxateur. Deze waarde is meestal lager dan de verkoopwaarde van het gebouw. In de herbouwwaarde zijn bijvoorbeeld niet de ligging van het gebouw en de grondkosten meegenomen.
Garantie tegen onderverzekering - Zicht adviseurs

Hoe wordt de waarde van de inventaris vastgesteld?

Bij de taxatie van een bedrijfsinventaris wordt er gekeken naar de roerende goederen. Denk bijvoorbeeld aan machines, voorraden, bureaus, computers en printers. Wat is er nodig om alle inventaris in dezelfde kwaliteit, aantallen en staat weer terug te kopen? Hierbij worden de plaatsings- en installatiekosten ook meegeteld. Een inventaristaxatie is normaal drie jaar geldig, tenzij de verzekeringsmaatschappij afwijkende termijnen hanteert.

Garantie tegen onderverzekering - Zicht adviseurs

Verschillen tussen taxatie en waardebepaling

Er bestaat vaak onduidelijkheid over de begrippen taxatie en waardebepaling.
 • Bij een waardebepaling wordt een globale inschatting gemaakt van de herbouwwaarde en inventaris.
 • Een taxatie is een officiële waardebepaling die volgens een standaard rapport wordt opgemaakt. In dit taxatierapport staan de herbouwwaarde en inventaris nauwkeurig beschreven. Hierdoor ontstaat er nooit discussie over de waarde, wat soms bij een waardebepaling wel het geval is.
Garantie tegen onderverzekering - Zicht adviseurs

Waar kunnen wij u mee helpen?

Om tegenvallende schade-uitkeringen te voorkomen adviseren wij om een waardebepaling of taxatie van uw pand en inventaris uit te laten voeren. Uiteraard kunnen we u hierbij helpen door:
 • aan te geven welke mogelijkheden u heeft bij uw verzekeringsmaatschappij en welke kosten er aan verbonden zijn aan het uitvoeren van een taxatie of waardebepaling.
 • prijsafspraken met taxatiebureaus te maken.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Tegen welke waarde verzeker ik mijn bedrijfspand?
  U verzekert in de meeste gevallen de herbouwwaarde. Dit is de waarde die een aannemer nodig heeft om het gebouw weer op te bouwen. Het kan ook zijn dat u niet wilt herbouwen en dan kunt u in overleg met de verzekeringsmaatschappij de verkoopwaarden uitgekeerd krijgen.
 • Wat hoort er allemaal bij het gebouw?
  Alle aan- en bijgebouwen en wat duurzaam onderdeel uitmaakt van het gebouw. Bijvoorbeeld hekwerken en toegangspoorten. Meestal maakt de fundering verzekeringstechnisch geen onderdeel uit van het gebouw, tenzij apart meeverzekerd.
 • Is het mogelijk om water en sneeuwdruk mee te verzekeren?
  Dit is mogelijk als het gebouw aan een aantal eisen voldoet. Dit hangt af van de lengte van de overspanning en of het een plat dak is.
 • Is het omzetverlies door tijdelijke sluiting ook gedekt op de gebouwenverzekering?
  Als er een verzekerde oorzaak is, dan kan omzetverlies worden uitgekeerd. Dit kan alleen niet op de gebouwenverzekering, maar op een aparte hiervoor bestemde verzekering. Wel kunt u de gemiste huurinkomsten uitgekeerd krijgen op de gebouwenverzekering.