Opslag van lithium batterijen

Lithium batterijen gevaarlijk? Nieuwe richtlijnen voor opslag | Blog

29 mei 2019

In de zakelijke markt merk ik dat verzekeringsmaatschappijen steeds strengere eisen stellen aan het gebruik en de opslag van batterijen door bedrijven. Dit komt omdat het aantal schades door batterijen die in de brand vliegen oploopt. Daarom wil ik in deze blog aandacht vragen voor het gevaar van het gebruik en de opslag van lithium batterijen.

Huidige wetgeving opslag van lithium batterijen

Volgens de Nederlandse wetgeving (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15) mogen lithium batterijen overal in het magazijn opgeslagen worden. Je zou hieruit de conclusie kunnen trekken dat deze niet gevaarlijk zijn. Het tegendeel is waar, dat zijn ze wel! Zeer gevaarlijk zelfs, misschien veel gevaarlijker dan een aantal andere goederen die wel onder de werkingssfeer van PGS15 vallen.


Door:
Johan Kelder
specialist zakelijke verzekeringen
Johan Kelder - Zicht adviseurs
Omdat een lithium batterij zo klein en licht mogelijk moet zijn, wordt er zo min mogelijk (beschermend) materiaal gebruikt. Hierdoor is de batterij ook kwetsbaarder. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden van brandjes, vrijkomen van giftige gassen, steekvlammen en soms zelfs explosies van lithium batterijen.

Maar waarom mogen we ze dan gewoon opslaan? Op dit moment is er nog maar weinig wet- en regelgeving voor lithium-ion batterijen. Daarom is de PGS-beheerorganisatie gevraagd een richtlijn hiervoor te schrijven.
Blog opslag lithium batterijen - Zicht adviseurs

Ontwikkeling nieuwe richtlijnen

In april 2019 is de PGS-beheerorganisatie begonnen met het schrijven van een nieuwe richtlijn. Hierin komen de eisen voor het veilig opslaan van grote hoeveelheden lithium-ion batterijen te staan. Ook wordt bijvoorbeeld beschreven hoe je op een veilige manier met buurtbatterijen moet omgaan. Dit zijn aan elkaar gekoppelde lithium-ion batterijen waarmee bijvoorbeeld zonne-energie wordt opgeslagen en omgezet in elektriciteit.
Als de PGS-richtlijn klaar is (naar verwachting in 2020) gaan de omgevingswet en de arbeidsomstandighedenwet hiernaar verwijzen. De PGS-richtlijn is dan een belangrijk middel om aan de wetgeving te voldoen.

Kortom:

Aan de opslag, het transport en het gebruik van lithium batterijen kunnen behoorlijke risico’s verbonden zijn. Het is goed om deze risico’s in beeld te brengen en beheersmaatregelen te nemen.

Advies nodig?

Wil je advies over risico's en beheersmaatregelen?
Neem contact
met mij of een van mijn collega’s op.
Blog opslag lithium batterijen - Zicht adviseurs

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw risico’s?

  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
1035 beoordelingen