Tips voor een goede nachtrust

Kunt u slecht in slaap komen? Of valt u wel snel in slaap, maar heeft u last van slecht doorslapen en niet fit wakker worden? Alle situaties zijn vervelend, want niet uitgerust zijn kan invloed hebben op uw acties en reacties als ondernemer.

Zit hier een gouden tip bij?

Hieronder staan een aantal tips. Maar de belangrijkste tip hierbij is: kies er één uit die u het meeste aanspreekt en ga daar een paar weken mee aan de slag. Alleen dan ontdekt u wat de tip voor u kan betekenen.

5 tips om in slaap te vallen

 • Daglicht zorgt voor energie overdag én voor een betere aanmaak van melatonine in de avond. U valt niet alleen beter in slaap, ook de slaapduur en kwaliteit van slaap verbeteren. Daardoor wordt u met meer energie wakker, onderneemt u gemakkelijker activiteiten, enzovoort. Onderzoek toont aan dat mensen met slaapproblemen die 2 weken lang 2 uur per dag blootgesteld worden aan daglicht:
  • Gemakkelijker in slaap vallen (84%!)
  • 2 uur langer slapen
  • De slaapkwaliteit met 80% toeneemt
  Kortom: ga dagelijks (het liefst in de ochtend) minimaal 30 minuten naar buiten!
 • Een powernap is bewezen effectief voor de breinactiviteit overdag. Er zijn wel een paar belangrijke richtlijnen voor zo’n effectieve powernap:
  • Slaap niet langer dan 20 minuten.
  • Rustig zitten en niets doen is ook prima. Slapen is geen must dus.
  • Vermijd een powernap 6-8 uur voordat u naar bed gaat.
  Een powernap is niet iedere dag nodig om het effect te ervaren. Doe het wanneer het kan in uw agenda, al is het maar 1 keer per week. Durf hiermee te experimenteren om te ontdekken wat het u kan opleveren.
 • Het verstandig om de laatste 2 tot 3 uur voor het slapen de breinactiviteit af te bouwen. Het brein krijgt daarmee het signaal dat het tot rust kan komen. Door (werk)mail te checken of reageren op alle appjes tot vlak voor het slapen gaan blijft het brein actief. Geen aanrader dus als u beter wilt slapen. Wat wel kan helpen? Luister lekker naar muziek, lees wat, kijk een ontspannen tv-programma of neem een bad om te ontspannen. Maar let op! Als u verwachtingsvol uw bed instapt en dan bedenkt dat u dankzij deze tip meteen goed inslaapt, dan activeert u direct uw brein met als gevolg dat u wakker ligt...
 • Bij het reguleren van uw slaapritme spelen 3 belangrijke factoren een rol. Kunt u deze stellingen met ‘nee’ beantwoorden? Dan is er werk aan de winkel.
  • Ik ben een avond-/ochtendmens en leef hier ook naar. Wat is uw natuurlijke slaapritme? Dus moet u als avondmens altijd vroeg opstaan of als ochtendmens laat doorwerken? Dan kan dat uw slaap verstoren. U kunt in stappen van 30 minuten uw slaapritme wat oprekken.
  • Ik ga dagelijks ongeveer op dezelfde tijd naar bed en sta op ongeveer dezelfde tijd op. Regelmaat helpt om beter te slapen. Bij zeer onregelmatige bedtijden wordt het natuurlijke slaapritme voor de volgende nacht verstoord. Marges van 30 minuten zijn acceptabel.
  • Ik lig ongeveer even lang in bed als dat ik slaap nodig heb. Slaap afdwingen kan helaas niet. Beperk daarom de tijd die u in bed ligt tot het aantal uren slaap dat u nodig heeft. Onderzoekcijfers wijzen uit dat u hierdoor minder uren wakker ligt.
 • Slapeloosheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door stress, spanning over het slechte slapen en het aannemen van verkeerde slaapgewoonten. Dus niet door een tekort aan bijvoorbeeld melatonine. In een gezond dag-/nachtritme bereikt de melatonineconcentratie een piek aan het begin van de nacht. De concentratie neemt sterk af in de ochtend onder invloed van licht. Neemt u extra melatonine? Dan blijft uw melatoninespiegel overdag te hoog en weet het lichaam niet meer waar het aan toe is. Een slaaphulpmiddel is niet effectief en niet nodig. Iedereen heeft een natuurlijk slaapvermogen; het gaat erom dat u dat weer terugvindt en versterkt.

5 tips om af te rekenen met slecht (door)slapen

 • Ons bioritme bepaalt dat we het beste ’s nachts kunnen slapen en overdag actief zijn. Hierbij is ons alertheidniveau wisselend; het is een golfbeweging van actiever en minder actief. Zowel overdag (denk maar aan de ‘after lunch dip’) als ’s nachts. Het is best een uitdaging om ons bioritme te respecteren. Hoe? Stop iedere 1,5 tot 2 uur met alert zijn. Zet dus eigenlijk even de knop op ‘uit’. Want als u de hele dag actief bent, dan is het niet heel vreemd dat ’s-nachts de knop ‘uit’ moeilijker te vinden is. Is elke 1,5 uur een uitdaging? Begin dan eens met één keer op een dag.
 • Overdag bewegen en actief zijn zorgt ervoor dat u energie verbruikt en dus slaapurgentie opbouwt, waardoor u de nacht erna gemakkelijker in een diepe slaap komt. In deze slaap treden de meeste herstelprocessen op waardoor u weer energie opbouwt. Kom dus in actie. Doorbreek uw patroon van onrustig slapen en niet fit wakker worden en geef uw brein het signaal van ‘ik kom in beweging ook al ben ik moe‘.
 • Iedereen wordt ’s nachts wakker. Sommigen hebben het niet eens in de gaten, anderen merken het wel en vallen direct weer in slaap. Maar er is een ook groep die daarna moeilijk of niet meer in slaap komt. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Bijvoorbeeld leeftijd, hormonen en erfelijkheid , maar ook stress, ploegendiensten of medische aandoeningen. U heeft het dus niet altijd in de hand! Besef daarom dat wakker worden normaal is. Niets doen is dan de beste oplossing. Waardeer dat u rust, dat brengt u dichter bij slaap.
 • ’s Nachts wakker liggen is vreselijk. Meteen schieten er allerlei gedachten schieten door het hoofd. ‘Ik moet nu slapen’. Hierdoor wordt uw brein automatisch actief en dat helpt niet om weer in slaap te komen. Pogingen om die gedachten en emoties weg te duwen, activeren uw brein nog meer en houden u weg van slaap. Besef dat niets doen de beste optie is om weer in slaap te vallen. Durf rustig wakker te liggen in bed en die gedachten er te laten zijn. U ligt er gewoon mee in bed, verder niks.
 • Rustig in bed blijven liggen lijkt meer op slapen dan er steeds uit gaan. Uw lichaam slaapt misschien niet, maar rust wel. Rustig wakker liggen is te leren. Uiteindelijk valt u weer lekker in slaap. Het bed is (normaal gesproken) namelijk niet het probleem, maar de manier waarop omgegaan wordt met slapeloosheid wel. ‘s Nachts opstaan is een vorm van actie. Er is dan geen sprake van rust en uw lijf denkt dan dat de slaap niet welkom is.

Hoe haalt u het meeste uit een tip?

Het gaat er bij slaaptips om dat u zelf ontdekt welke slaaptip bij u past. Hoe gaat u hier succesvol mee om?

 • Ga met één tip aan de slag, dan ontdekt u wat het effect daarvan is. Zo weet u wat effectief is en wat niet.
 • Verwacht niet meteen resultaat. Oefen minimaal 3 tot 4 weken met die ene tip.
 • Durf uw einddoel uit het oog te verliezen: kies een tip die u aanspreekt, ongeacht het resultaat. Uw ‘onderbewuste ik’ voelt vaak aan wat een nuttige tip kan zijn.
 • Durf te stoeien met een tip en zoek naar de invulling die bij u past. ‘Oefening baart kunst’ en ‘leren is vallen en opstaan’ zijn zeer wijze gezegden; ze zijn waar.

Tips voor een goede nachtrust

Zomertijd

Eind maart gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur verzet. Een uur minder slaap dus. Door zo’n verstoring van het slaap-waakritme ervaren een aantal mensen minder energie, een andere eetbehoefte of meer moeite met slapen. Het wisselt per persoon of iemand hier gevoelig voor is. Een bepaalde regelmaat helpt u om het natuurlijke slaapvermogen te versterken.

Wilt u beter slapen? Investeer dan in regelmaat en ga op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta op ongeveer dezelfde tijd op. Hanteer een marge van 30 minuten. Hierdoor traint u uw natuurlijke slaapvermogen.

Langer slapen in het weekend

Het is heel normaal dat mensen in het weekend de kans grijpen om slaap ‘in te halen’ als het kan. Het nadeel van ineens teveel slapen is dat het helaas dezelfde klachten geeft als tekort slapen; een brak gevoel, moe en humeurig. Effectief bijslapen kan maar zeer beperkt, namelijk maximaal 30 tot 60 minuten. Door toch op tijd op te staan in het weekend, investeert u in de nacht die komt.

We hopen dat u met deze tips een goede nachtrust heeft en uitgerust aan de slag kan. Slaap lekker!

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
Uw kantoor Aalsmeer
Zwarteweg 88
1431 VM Aalsmeer
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Alkmaar
Arcadialaan 28-C
1813 KN Alkmaar
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Apeldoorn
Boogschutterstraat 1
7324 AE Apeldoorn
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Breda
Ettensebaan 31
4813 AH Breda
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Capelle aan den IJssel
Rivium Quadrant 241
2909 LC Capelle aan den IJssel
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Den Bosch
Europalaan 28-C
5232 BC 's Hertogenbosch
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Eindhoven
Beemdstraat 16
5652 AB Eindhoven
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Enschede
Zuiderval 94-3
7543 EZ Enschede
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Groningen
Paterswoldseweg 810
9728 BM Groningen
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Heerhugowaard
J. Duikerweg 5
1703 DH Heerhugowaard
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Nederweert
Hulsenweg 19
6031 SP Nederweert
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Rijswijk
Veraartlaan 6
2288 GM Rijswijk
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Roermond
Buitenop 9
6041 LA Roermond
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Sneek
Oosterom 11
8602 DE Sneek
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Utrecht
Daltonlaan 600
3584 BK Utrecht
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen
 • Het is verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten op het moment dat u als ondernemer of zelfstandige afhankelijk bent van het inkomen uit eigen onderneming. Het risico op arbeidsongeschiktheid is altijd aanwezig en de financiële gevolgen kunnen zo ernstig zijn dat er geen inkomen meer komt uit eigen onderneming of beroep.
 • De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt inkomenszekerheid voor de zelfstandig ondernemer, directeur-groot aandeelhouder, vrije beroepsbeoefenaar, freelancer en zzp'er.
 • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor zelfstandig ondernemers en biedt inkomenszekerheid bij ziekte of invaliditeit. Het doel van de AOV is het waarborgen van de continuïteit van de onderneming en het inkomen van de ondernemer.
 • Een broodfonds is opgezet voor en door ondernemers. Het is een vereniging van 20 tot 50 ondernemers die onderling afspreken om elkaar bij arbeidsongeschiktheid een inkomen te schenken. Lees meer >