Werken bij warmte

Werken bij warmte! Wat zijn de risico's? | Blog

4 juli 2018


Wat zijn de risico’s als je werknemers moeten werken in langdurige hitte? En wat doe je met machines
en materialen? Door de verandering van ons klimaat kunnen we in Nederland de komende jaren vaker hittegolven verwachten. Als zakelijk risicoadviseur vertel ik je graag wat over de risico’s die ik ben tegengekomen de laatste jaren.

1. Risico's voor medewerkers

Als het een langere periode warm is, worden je werknemers minder alert en sneller vermoeid. Dit brengt het risico op fouten met zich mee. Wat staat er over in de wet? Volgens de Arbowet mag de temperatuur op het werk ‘niet schadelijk zijn voor de gezondheid van werknemers’. Maar hoe warm is dat dan?
Matthieu Versluis - Zicht adviseurs

Door: Matthieu Versluis, senior zakelijk risicoadviseur

Algemene temperatuur regels

Voor werk in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Dit is een indicatie en zijn geen wettelijke grenswaarden.

 • In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C.
 • Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en moet je nadenken over maatregelen. Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C.
 • Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C. Maar dan moet er een duidelijk voelbare luchtstroom zijn. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.
 • Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C met voelbare luchtstroom, anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Blog werken bij warmte
Door het bieden van voldoende pauzes en mogelijkheden om te drinken kun je het voor werknemers toch wat aangenamer maken om te werken in warme periodes. Nog een paar praktische tips: zorg dat werknemers elkaar goed in de gaten houden. En maak je werknemers bewust van de symptomen van oververhitting zoals duizeligheid, transpireren en hoofdpijn. En vergeet niet je BHV-medewerkers te trainen in eerste hulp bij warmte.

2. Risico's voor machines

In de productieomgeving loopt de temperatuur vaak extra snel op omdat bepaalde fabricageprocessen warmte nodig hebben of juist uitstoten. Een belangrijk hitterisico is dan ook de uitval van machines met bedrijfsstilstand tot gevolg. En dat kan weer grote financiële gevolgen hebben.

Probeer om de warmte producerende apparaten in een aparte ruimte te plaatsen of zet ze tijdelijk uit als dat mogelijk is. Je kunt ook extra airconditioners en/of ventilatoren plaatsen.
Blog werken bij warmte

3. Risico's voor materialen

Een ander gevolg van langdurige warmte is broei of rotting. Hierbij loopt de temperatuur in bijvoorbeeld plantaardig- of afvalmateriaal sterk op door de activiteiten van micro-organismen zoals schimmels, insecten en bacteriën. Een risico is zelfs dat er brand kan ontstaan.

Ook kan warmte in bepaalde stoffen chemische reacties veroorzaken en dat zorgt ook voor brandrisico. Zorg dus dat je dit soort materialen niet in de brandende zon hebt staan en zorg voor verkoeling als dat mogelijk is.

Tip: sluit een collectieve ongevallenverzekering af voor je personeel.
Blog werken bij warmte

Vragen?

Mijn afsluitende tip is om zelf een plan op te stellen waarbij je kijkt naar je eigen risico’s bij zomerhitte. Maar geniet ook vooral van een mooie zomer!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw risico’s?

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
1032 beoordelingen
Ook interessant
Veelgestelde vragen
 • Wat is een collectieve ongevallenverzekering?
  Met een collectieve ongevallenverzekering krijgt een werknemer een uitkering als hij/zij door een ongeval voor altijd invalide blijft, of zijn/haar nabestaanden bij overlijden.
 • Voor wie is de collectieve ongevallenverzekering?
  Een collectieve ongevallenverzekering is interessant voor alle ondernemingen vanaf 3 medewerkers in vast dienstverband en een totaal jaarloon vanaf € 60.000,-. Hoe meer mensen u verzekert, hoe lager de premie per persoon.
 • Welke risico’s zijn verzekerd?
  Op een collectieve ongevallenverzekering is het volgende verzekerd:
  • Een uitkering als de werknemer overlijdt. Als de werknemer overlijdt door een ongeval, betaalt de verzekeringsmaatschappij het afgesproken bedrag.
  • Een uitkering als de werknemer voor altijd invalide blijft. Als de werknemer door een ongeval voor altijd invalide blijft, betaalt de verzekeringsmaatschappij een percentage van het verzekerde bedrag.