Werkhervattingskas

Bespaar op uw WGA-/Ziektewet-premies

Elk jaar publiceert de overheid op 1 september de nieuwe premies van de Werkhervattingskas. De uitvoerder UWV verhaalt hiermee mogelijk de volgende uitkeringslasten die voortvloeien uit uw bedrijf.
 • WGA-lasten
 • Ziektewet-lasten
Bel Zicht
wij regelen het voor u

WGA-lasten

Als een werknemer na twee jaar ziekte gekeurd wordt door het UWV voor de Wet WIA, kan hij/zij een uitkering krijgen vanuit de WGA. Een WGA-uitkering krijgt iemand wanneer hij/zij 35% tot 80% arbeidsongeschikt is of 80% t/m 100% niet-duurzaam arbeidsongeschikt is.

WGA-uitkeringslasten worden tot 10 jaar lang per (ex-)werknemer verhaald.

Ziektewet-lasten

Is een werknemer met een tijdelijk contract ziek? Dan kunt u overwegen het contract niet te verlengen en dan gaat de werknemer ziek uit dienst. De ex-werknemer heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering van het UWV.
Ziektewet-uitkeringslasten worden tot twee jaar lang per ex-werknemer verhaald. Ontvangt deze werknemer hierna een WGA-uitkering? Dan worden die uitkeringslasten tot 10 jaar lang verhaald.

Werkhervattingskasbrief

Aan het eind van elk jaar ontvangt u de beschikking van de werkhervattingskas van de belastingdienst. Met daarop de premies die voor u gelden. Voor middelgrote en grote werkgevers kunnen de lasten hoog oplopen; tot meer dan 5% van de loonsom.
Het loont dan ook om deze beschikking goed te controleren. Betaalt u niet gewoon teveel aan de Belastingdienst?

Eigenrisicodrager worden

Als alternatief voor verzekering van het WGA- en Ziektewetrisico bij het UWV kunt u eigenrisicodrager worden. Zowel verzekerd, deels verzekerd als onverzekerd. Dat kan voor WGA-lasten of Ziektewet-lasten of in combinatie. Een goed advies en marktonderzoek zijn daarbij heel belangrijk.

Een groot voordeel is dat u de bestaande uitkeringslast en een deel van de toekomstige uitkeringslast bij het UWV mag achterlaten. Feitelijk biedt het UWV uitloopdekking. Dit geeft u veel keuzevrijheid. Als eigenrisicodrager krijgt u ook meer grip op de uitkeringslasten en de duur van de uitkering.
Werkhervattingskas - Zicht adviseurs

Wanneer kunt u eigenrisicodrager worden?

U kunt voor zowel WGA als Ziektewet eigen risicodrager worden per 1 januari of 1 juli van enig jaar. Uiterlijk dertien weken van tevoren aan te vragen bij de Belastingdienst. Voorbereiding en eventuele afstemming met de OR neemt vaak drie of meer maanden in beslag, dus hoe eerder u begint, hoe beter.

Aandachtspunten

 1. Worden er uitkeringslasten bij u verhaald via de werkhervattingskas? Zijn de lasten correct? En de premies die daarbij horen? Wij kunnen u hier altijd bij helpen.
 2. Is er een werknemer het afgelopen jaar of dit jaar ziek uit dienst gegaan? Of heeft een werknemer voor het eerst een WGA-uitkering ontvangen? Neem contact met ons op, dan rekenen wij door wat de financiële gevolgen hiervan zijn.
 3. Fusie of (deel)overname. Bij overdracht van onderneming zal de belastingdienst uitkeringsschade gaan verhalen. Aangezien het bij WGA-uitkeringslasten kan gaan om 10-jaars uitkeringen, kunnen deze kosten hoog oplopen. Ook hierbij kunnen wij u helpen dit risico goed te managen. Belangrijk: laat u ruim op tijd informeren. Zo heeft u meer mogelijkheden om eventuele hoge lasten te beperken.
Werkhervattingskas - Zicht adviseurs

Hoe kunnen we u helpen?

Vraag een oriënterend gesprek aan met onze ervaren adviseurs. We bekijken dan de mogelijkheden voor u!

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wanneer kan ik overstappen naar een verzekeringsmaatschappij?
  De overstap van het UWV naar een verzekeringsmaatschappij kunt u 2 maal per jaar maken: op 1 januari en op 1 juli.
  Voor de overstap per 1 juli moet u voor 1 april een keuze maken. Voor de overstap per 1 januari moet u voor 1oktober een keuze maken.
 • Ik ben nu eigen risico drager, kan ik ook terug naar het UWV?
  Ja dat kan. Let er wel op dat als u terug gaat naar het UWV, u daar voor minimaal 3 jaar verplicht verzekerd bent.
 • Is het voor alle werkgevers interessant om eigen risicodrager te worden?
  Nee, dit is afhankelijk van uw loonsom en uw wensen. We helpen u graag bij het maken van deze keuze.