MKB verzuimverzekering

De nieuwe MKB verzuim-ontzorg-verzekering

De overheid heeft in samenwerking met MKB-Nederland, VNO-NCW, LTO-Nederland en het Verbond van Verzekeraars een nieuwe verzuimverzekering geïntroduceerd. De MKB verzuim-ontzorg-verzekering. Deze verzekering is vanaf 1 januari 2020 af te sluiten en ondersteunt werkgevers bij hun re-integratieverplichting tegenover een zieke werknemer. Nog niet alle details over deze verzekering zijn bekend. Op deze pagina leest u wat op dit moment (16 september 2019) de beschikbare informatie is.

Standpunt Zicht op 16 september 2019

Op deze pagina staat uitleg over de nieuwe MKB verzuim-ontzorg-verzekering (VOV). Deze verzekering is vanaf 1 januari 2020 af te sluiten, maar er is op dit moment nog te veel onduidelijk. We verwachten dat hier de komende weken of maanden verandering in komt.

Als adviseur vinden wij het belangrijk om onze klanten te helpen bij het maken van een bewuste en goed onderbouwde keuze. Wij zijn van mening dat dat op dit moment nog niet mogelijk is. Daarom informeren we onze klanten in 2020 graag over de mogelijkheden van de VOV voor hun bedrijfssituatie.
Verzuim-ontzorg-verzekering - Zicht adviseurs

Duidelijk, makkelijk en goedkoop

De MKB verzuim-ontzorg-verzekering (VOV) is een nieuw soort verzuimverzekering. Het doel van de VOV is het financiële risico van langdurig ziekteverzuim op te vangen en ondernemers te helpen bij de loondoorbetaling van zieke werknemers. Het uitgangspunt daarbij is dat het duidelijker, makkelijker en goedkoper moet worden dan een ‘gewone’ verzuimverzekering.

Voor wie?

De VOV is vooral bedoeld voor werkgevers met minder dan 25 werknemers. Deze groep MKB-ondernemers worstelen bij een langdurig zieke vaak met de stappen die gezet moeten worden om een langdurige zieke te laten re-integreren. Als die stappen niet op de juiste momenten gezet zijn, loopt het bedrijf het risico dat een zieke werknemer langer doorbetaald moet worden.

Wat zijn verschillen?

De ‘gewone’ verzuimverzekering blijft ook bestaan. In het onderstaande overzicht hebben we de belangrijkste verschillen tussen een ‘gewone’ verzuimverzekering en de MKB verzuim-ontzorg-verzekering naast elkaar gezet.

Meer tabelgegevens
Kenmerken
Gewone verzuimverzekering
VOV
Vrije keuze arbodienstJaNee, verplicht in polis
Poortwachtergarantie (geen loonsanctie 3e ziekte jaar)Optioneel, verschilt per verzekeringsmaatschappijJa
Eigen casemanagerNee, niet standaardJa
Volledige vergoeding reïntegratiekostenNee (deels)Ja, als verzekeringsmaatschappij akkoord is
PremiestabiliteitGrote schommelingen in premie bij een slecht schadeverloopBeperkte impact op premie bij slecht schadeverloop
De VOV biedt dus meer dan een gewone verzekering. De premie ligt over het algemeen hierdoor hoger. Maar de verwachting is dat u er op termijn ook meer voor terug krijgt. Bijvoorbeeld lagere verzuimkosten doordat er een strakke regie komt op de begeleiding van zieke werknemers.

Aanbod van verzekeringsmaatschappij

In Nederland hebben een beperkt aantal verzekeringsmaatschappijen toegezegd de VOV aan te bieden. Op dit moment kunnen de meeste verzekeringsmaatschappijen nog geen aanbieding doen. Onze verwachting is dat deze producten de komende weken geïntroduceerd worden.

Uw huidige ziekteverzuimverzekering verlengen?

Heeft u al een verzuimverzekering? Dan ontvangt u waarschijnlijk binnenkort een aanbod om deze te verlengen. Misschien wordt de VOV daarbij ook aangeboden. Omdat er nog weinig bekend is over premiestellingen en voorwaarden van de VOV is ons standpunt dat u daarom de VOV op dit moment niet in overweging neemt en alleen beoordeelt of en hoe u uw huidige verzuimverzekering wilt verlengen.

Contract met huidige arbodienst

Wilt u een VOV afsluiten? Controleer dan of uw eigen arbodienst samenwerkt met de verzekeringsmaatschappij van de VOV. Bij de VOV zit een verplichte module arbodienstverlening die de maatschappij aanbiedt. De VOV en arbodienstverlening moeten dus altijd als combinatie afgesloten worden.
In de meeste gevallen betekent dit dus dat u uw huidige arbodienstcontract moet opzeggen. Deze contracten moeten vaak 3 maanden voor de einddatum (meestal 1 januari) worden opgezegd. Daarbij kan een overstap ook gevolgen hebben voor dossiers van de werknemers die dan ziek zijn en worden begeleid door de huidige arbodienst.
Verzuim-ontzorg-verzekering - Zicht adviseurs

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw adviseur. We helpen u graag!

Wij regelen het voor u

  • U hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1609 beoordelingen
Veelgestelde vragen