Meer mogelijkheden om pensioen op te bouwen

De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) is volop in het nieuws. Waar het echter nauwelijks over gaat in de media is dat er ook voor zzp’ers belangrijke zaken veranderen. De nieuwe wet biedt mogelijkheden voor uw pensioenopbouw. Daar kunt u nu al mee aan de slag.


Het driepijlersysteem

Voor we ingaan op de gevolgen voor u als zzp’er, eerst een korte opfriscursus over het pensioensysteem. In Nederland bouwen we in drie pijlers pensioen op. De eerste pijler is de AOW, verzorgd door de overheid. De tweede pijler is pensioenopbouw bij de werkgever. Met pensioenopbouw in de derde pijler doelen we op pensioen dat u individueel opbouwt. Door te sparen, beleggen of bijvoorbeeld met een lijfrenterekening of -verzekering .

Veranderingen in de derde pijler

In de nieuwe wet is (veel) meer ruimte om in de derde pijler voor uw pensioen te sparen. Voorheen kon iemand in dienst bij een werkgever veel meer pensioen opbouwen dan iemand die in de derde pijler pensioen wilde opbouwen. Dat wordt nu voor een belangrijk deel  gelijkgetrokken. Hierdoor kunt u als zzp’er meer inleggen voor uw pensioen. Dat kan interessant zijn. Uw pensioeninleg is namelijk aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. En het is natuurlijk fijn om een mooi inkomen voor later veilig te stellen.

Hoger bedrag inleggen

In de derde pijler spaart u als zzp’er zelf voor uw pensioen. In het verleden kon u tot 13,3% van uw pensioengevend salaris inleggen. In de nieuwe wet is dit percentage gelijkgetrokken met de tweede pijler. Dat betekent dat u tot 30% van uw pensioengevend inkomen kunt inleggen. Dit kan al over het fiscaal jaar 2023.

Meer inhaalruimte

Als u in de voorgaande jaren de fiscale ruimte niet volledig heeft benut, kunt u dit inhalen door extra voor uw pensioen in te leggen. U mag dan dus meer inleggen dan de bovengenoemde 30% van uw pensioengevend inkomen. Dit heet de inhaalruimte of reserveringsruimte. In het verleden was die inhaalruimte gemaximeerd op een bedrag van € 7.500,- per jaar. Met de nieuwe wet is dit bedrag verruimd naar € 38.000,-.

Naast een hoger bedrag mag u uw eventuele onbenutte fiscale ruimte ook over een langere periode gebruiken. In het verleden mocht u tot 7 jaar teruggaan. Nu tot 10 jaar terug.

Man met hout knutselen- zzp – verzekeringen

Ons advies: denk nu al na over later

Uit onderzoek van het Nibud ‘Rondkomen na pensionering’ blijkt dat veel zzp’ers in financiële problemen komen als ze moeten rondkomen van alleen maar een AOW. Mede daarom worden de regels in de derde pijler verruimd. Deze gewijzigde regels zijn een mooie aanleiding om nog eens goed na te denken over uw pensioen en ook echt actie te ondernemen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met uw adviseur.
Advies over zzp-verzekeringen

Toch ingewikkeld?

Hoewel we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, kan het ingewikkeld blijven om te bepalen welke verzekering(en) voor u passend zijn. Zeker als zzp’er is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, zodat u ook privé geen risico’s loopt.

Wilt u meer weten of wilt u bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering afsluiten, neem dan contact op met uw adviseur. Nog geen klant bij Zicht? Bel dan naar 088-020 93 99. Wij helpen u graag!

Zoë helpt u graag verder

We regelen het voor u

  • Uw verzekeringen altijd op orde
  • Advies wanneer het u uitkomt
  • Zicht overstapservice
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen