Veranderingen rondom bestelwagens: wat u moet weten

Nederland gaat steeds meer verduurzamen. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar heeft wel invloed op sommige keuzes. De komende tijd veranderen er bijvoorbeeld een aantal dingen voor bestelwagens. Maar wat verandert er nu precies?

1. Vrijstelling bpm wordt afgeschaft in 2025

Er komen veranderingen rondom bestelwagens. Tot nu toe hebben bestelwagens nog een bpm-vrijstelling, maar vanaf 1 januari 2025 verdwijnt deze voor alle bestelwagens met een verbrandingsmotor. Dit kan de prijs van een bestelwagen met zo’n € 10.000 tot € 15.000 verhogen. Bestelwagens die vóór 2025 op kenteken zijn gezet behouden wel hun vrijstelling.

2. Bpm-berekening op basis van CO2-uitstoot

Vanaf 2025 wordt de bpm berekend op basis van de CO2-uitstoot. Dus: hoe vervuilender de auto, hoe hoger de bijtelling. Hogere en zwaardere modellen zullen dan vaak het meest in prijs stijgen. De CO2-uitstoot van een elektrische bestelwagen is 0 gram. Daar betaal je dus geen bpm over.

3. Zero-emissiezones in verschillende gemeente

Gemeentes mogen vanaf 1 januari 2025 delen van steden afsluiten voor vervuilende bestelauto’ s en vrachtwagens. Er hebben al 28 gemeentes aangekondigd dat ze zo’n zone willen instellen. Dit zal met name gelden voor stadscentra en aangrenzende wijken.  Onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan deze maatregel gebruiken.

Met uw benzine- of dieselbus mag u zo’n zone niet in. Heeft u klanten in deze zones? Of woont u zelf in een stadscentrum? Controleer dan ruim op tijd of u er met u bestelauto kunt komen. Tot 2030 is er nog sprake van een overgangsregeling. Wilt u weten hoe het met uw bestelauto zit? Check dan uw kenteken via de zero-emissie kentekencheck.

Bloemist brengt bloemen naar klanten met auto – zakelijke autoverzekering – zzp

Tip! Schaf dit jaar nog een nieuwe bestelwagen aan

Als u nog gebruik wilt maken van de bpm-vrijstelling, moet u dit jaar uw bestelwagen op kenteken laten zetten. Maar let op! Als dit een bestelwagen met verbrandingsmotor is, zal de restwaarde waarschijnlijk heel klein zijn. Overweegt u een elektrische bestelwagen? Dan is subsidie mogelijk via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Wacht in ieder geval niet te lang met uw beslissingen. Zo zijn mogelijk de voorraden bestelwagens beperkt bij de dealers. Of is de subsidiepot straks leeg!

Wanneer heb je welke verzekering nodig?

Meer weten over verzekeren? 

Hoewel we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, kan het ingewikkeld blijven om te bepalen welke verzekering(en) voor u passend zijn. Zeker als zzp’er is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, zodat u ook privé geen risico’s loopt.  

Heeft u nog vragen over uw verzekeringen? Of kunt u wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! 

088-020 93 03 direct een adviseur spreken

We regelen het voor u

  • Uw verzekeringen altijd op orde
  • Advies wanneer het u uitkomt
  • Zicht overstapservice
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
667 beoordelingen