Voorkom schijnzelfstandigheid
Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst controleren of u zich aan de regels van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) houdt. Deze wet bestaat al sinds mei 2016, maar er werd niet eerder op gehandhaafd. De wet bepaalt of u als zzp’er echt zelfstandig werkt of dat er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Hiermee wil de overheid schijnzelfstandigheid tegengaan. Voorkom schijnzelfstandigheid.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand wordt ingehuurd als zelfstandige, terwijl hij of zij eigenlijk in loondienst had moeten zijn.
Tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen
Als zzp’er kunt u schijnzelfstandigheid voorkomen. Dit doet u door ervoor te zorgen dat de arbeidsrelatie met uw opdrachtgever voldoet aan een aantal voorwaarden van de Belastingdienst, zoals:
- Meerdere opdrachtgevers: zorg dat u voor meerdere opdrachtgevers werkt. Niet alleen voor één organisatie.
- Geen gezagsverhouding: zorg ervoor dat u uw werk zelfstanding kunt uitvoeren. Zonder direct toezicht of controle van uw opdrachtgever.
- Eigen bedrijfsmiddelen: u werkt met uw eigen spullen en betaalt zelf de kosten die hierbij horen.
- Zelf bepalen waar en wanneer u werkt: hier mag uw opdrachtgever geen invloed op hebben. U bepaalt zelf waar en wanneer u werkt.
- Vervanging door een ander: u moet uzelf kunnen laten vervangen door iemand anders zonder hiervoor toestemming aan uw opdrachtgever te vragen.
Let op: ook met deze tips kan er toch sprake zijn van schijnzelfstandigheid.
Kiezen van de juiste contractvorm
U bent samen met uw opdrachtgever verantwoordelijk voor de juiste contractvorm. Voor zzp of loondienst gelden namelijk andere rechten en plichten. Om te weten welk contract bij uw situatie past, kijkt u samen met uw opdrachtgever naar:
- hoe in de praktijk gewerkt wordt;
- welke kenmerken bij een zzp-klus of een opdracht in loondienst horen.

Voorkom schijnzelfstandigheid met de juiste contractvorm
De wet DBA vereist dat een zzp’er en opdrachtgever hun werkrelatie moeten beoordelen. Dit doet u door te controleren of de kenmerken meer wijzen op een klus als zzp’er of op werken in loondienst. Hiervoor zijn hulpmiddelen beschikbaar op de website van de Rijksoverheid.
Modelovereenkomsten worden niet meer beoordeeld
Voorheen konden de opdrachtgever- en nemer een modelovereenkomst gebruiken voor hun afspraken over de arbeidsrelatie. Sinds 6 september beoordeelt de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer. Goedgekeurde overeenkomsten kunt u blijven gebruiken, zolang ze nog geldig zijn. Let op: een modelovereenkomst geeft alleen zekerheid als u en uw opdrachtgever werken zoals u beschreven heeft in de overeenkomst.

Het kan ook verstandig zijn om advies te vragen aan een juridisch of fiscaal expert. Zo weet u zeker dat u voldoet aan de regels.
Jorrit Kingma

Jorrit Kingma
We regelen het voor u
- Uw verzekeringen altijd op orde
- Advies wanneer het u uitkomt
- Zicht overstapservice