Zzp en zorg voor uw nabestaanden

Als zzp’er regelt u veel zaken zelf. Een onderwerp dat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, is het nabestaandenpensioen. Zorgt u ook voor uw nabestaanden? Weet u bijvoorbeeld wat uw partner krijgt bij uw overlijden? En welke stappen u kunt nemen om het voor uw partner financieel goed te regelen?  

Zoë helpt u graag verder

Zorg zelf voor een nabestaandenpensioen

Anders dan in loondienst, krijgen uw nabestaanden niet automatisch een levenslang nabestaandenpensioen. Het is belangrijk dat u zelf zorgt voor een goed financieel vangnet voor uw gezin. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden naast veel verdriet, ook nog geldzorgen hebben.  

U kunt uw nabestaanden in principe op twee manieren financieel goed achterlaten: 

1. Overlijdensrisicoverzekering (ORV) 

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit in geval van overlijden binnen de afgesproken looptijd van de verzekering. U bepaalt zelf de duur en het verzekerd bedrag.  

Voorbeeld

U bent 40 jaar oud en sluit een ORV af. De looptijd is 30 jaar en het verzekerd bedrag is € 100.000,-.  U betaalt dan € 10,30 per maand.

Benieuwd naar de premie die u betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering? Bereken hier uw overlijdensrisicoverzekering  

2. Lijfrenteverzekering of -rekening

Met een lijfrente bouwt u een aanvullend inkomen op voor later. Als u overlijdt, dan komt er een bedrag op een eerder moment beschikbaar. Dit bedrag is voor uw nabestaande(n) om te gebruiken als extra inkomen. Het voordeel van een lijfrente is dat de premie fiscaal aftrekbaar is. Daar tegenover staat dat er een limiet geldt aan de premiebetaling, afhankelijk van uw jaarruimte. Gelukkig is de jaarruimte in 2023 fors verruimd. Let op: de lijfrente uitkering wordt wel meegeteld bij uw inkomen in box 1. 

Onze tip

Wilt u weten hoe het nu zit met uw nabestaandenpensioen? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl.  
Rechtsbijstandverzekering | Hulp bij juridische conflicten

Toch ingewikkeld?

Hoewel we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, kan het ingewikkeld blijven om te bepalen welke verzekering(en) voor u passend zijn. Zeker als zzp’er is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, zodat u ook privé geen risico’s loopt. Kunt u wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Zoë helpt u graag verder

We regelen het voor u

  • Uw verzekeringen altijd op orde
  • Advies wanneer het u uitkomt
  • Zicht overstapservice
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen