Schade? Snel afgehandeld via Directe Schadeafhandeling

Schade aan uw auto, motor of camper, maar zelf geen schuld? Met de regeling Directe Schadeafhandeling kunt u deze vorm van schade sneller en eenvoudiger laten afhandelen. Ook als u een WA- of WA beperkt casco autoverzekering heeft. Hoe dat zit? Dat leest u op deze pagina.

Zoë helpt u graag verder

Zicht regelt de schadeafhandeling voor u

Schade is al vervelend genoeg. U zit er waarschijnlijk niet op te wachten om zelf bij de verzekeraar van de andere partij achter uw geld aan te moeten gaan. Gelukkig is er de regeling Directe Schadeafhandeling.

Wat is de regeling Directe Schadeafhandeling?

Met deze service kunt u schade die een ander aan uw auto, motor, of camper heeft veroorzaakt, af laten handelen door Zicht of de verzekeringsmaatschappij. Ook als u zelf een WA- of beperkt cascodekking hebt! Zicht of de verzekeringsmaatschappij verhaalt de schade bij de aansprakelijke partij. En zorgt dat u de schade (deels) vergoed krijgt.

Directe schadeafhandeling – Autoverzekering – Particulier

De voordelen van Directe Schadeafhandeling

 • Zicht of de verzekeringsmaatschappij handelt de schade sneller af
 • Schade wordt eenvoudiger afgewikkeld
 • U hoeft niet meer zelf in gesprek te gaan met de aansprakelijke partij
 • U kunt gebruik maken van het reparatienetwerk van Zicht of dat van de verzekeringsmaatschappij
 • Goed om te weten: u behoudt het recht om de verzekeraar van de aansprakelijke partij aan te spreken

Wanneer kunt u gebruik maken van Directe Schadeafhandeling?

 • Bij een botsing van een personenauto, bestelauto, motor of camper met een ander motorrijtuig.
 • Het betrokken motorrijtuig is verzekerd op een particuliere polis.
 • Bij de botsing zijn niet meer dan 2 voertuigen betrokken.
 • De bestuurder van het andere motorrijtuig is aansprakelijk voor de botsing.
 • Beide motorrijtuigen moeten zijn voorzien van een Nederlands kenteken dat is geregistreerd bij de RDW.

Wanneer kunt u géén gebruik maken van Directe Schade afhandeling?

 • Uw motorrijtuig is zakelijk verzekerd.
 • Wanneer u geen geldige WA-verzekering voor uw personenauto, bestelauto, motor of camper heeft.
 • Bij letsel of overlijden.
 • Wanneer de aansprakelijke partij onbekend of onverzekerd is.
 • Wanneer onduidelijk is wie aansprakelijk is.
 • Wanneer er sprake is van gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden, fraude of wanneer de bestuurder niet mag rijden. Dit geldt voor beide betrokken partijen.

Meer informatie van het Verbond van Verzekeraars

Misschien heeft u nog vragen. Het Verbond van Verzekeraars stelde daarom een document met veelgestelde vragen op. Klik hier om dit document te openen.

Wat u moet weten over de afspraken tussen u en Zicht

 • Directe Schade Afhandeling (DSA) is geen verzekeringsovereenkomst. U, de klant sluit met de verzekeraar of volmacht (Zicht) een gratis dienstverleningsovereenkomst. De Bedrijfsregeling Directe Schadeafhandeling is hier onderdeel van. De verzekeraar of Zicht verhaalt de materiële schade aan het voertuig van de klant voertuig dus op grond van die Bedrijfsregeling op de WAM verzekeraar van de tegenpartij. Meer informatie vindt u in de PDF van de Bedrijfsregeling.
 • U gaat akkoord met de toepassing van deze regeling. Maar u heeft altijd de keuze om geen gebruik te maken van deze regeling. U kunt nog altijd zelf de schade op de tegenpartij verhalen. Of via uw rechtsbijstandverzekering laten lopen.
 • Zicht beoordeelt op grond van de door u aangeleverde informatie de aansprakelijkheid van de tegenpartij. Bent u het niet eens met de beoordeling van Zicht? Dan kunt u geen gebruik maken van DSA.
 • In geval van een total loss schade bent u verplicht om het eigendom van het motorrijtuig (net zoals dat bij een cascoverzekering het geval is) aan de verzekeraar over te dragen. Doet u dit niet? Dan kunt u geen gebruik maken van DSA.
 • Bent of was u ongeschikt of onbevoegd om het motorrijtuig te besturen? Dan kunt u geen gebruik maken van DSA. Dit is het geval als u niet beschikt(e) over een geldig rijbewijs of als er sprake was van het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Als achteraf blijkt dat een van deze omstandigheden van toepassing was, moet u alle betaalde schade terugbetalen aan de verzekeraar of Zicht. Daar komen ook nog de onderzoekskosten bij.
 • De verzekeringsmaatschappij of Zicht meldt uw gegevens aan bij de databank van de Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS). In deze databank staan alle claims die verzekeraars ontvangen. Verzekeraars gebruikt deze informatie om risico’s te beheersen en fraude tegen te gaan. Constateert de verzekeringsmaatschappij of Zicht dat er sprake is van fraude? Dan zal de verzekeraar of Zicht alle schade en kosten op u verhalen. En de geconstateerde fraude opnemen in de CIS-databank.
  Kijk voor meer informatie op stichtingcis.nl. Hier vindt u ook het privacyreglement en de adresgegevens van de Stichting CIS.
 • U kunt geen gebruik maken van DSA als de sanctiewetgeving deze dienstverlening  aan u niet toestaat.
 • Als u klachten heeft over de afhandeling van uw schade op grond van de Bedrijfsregeling Directe Schadeafhandeling, kunt u een klacht indienen bij Zicht. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar [email protected] of door het formulier op deze pagina in te vullen.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen
 • Ja. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 
 • Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van autoverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een autoverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Een nieuwwaarderegeling is vooral interessant als u een nieuwe auto WA + Volledig Casco (all-risk) verzekert. Als u uw auto total loss rijdt, zorgt deze regeling ervoor dat u weer een nieuwe auto kunt kopen. Zicht adviseurs biedt diverse autoverzekeringen waarbij het mogelijk is een uitgebreide nieuwwaarderegeling te sluiten. Neem contact met ons op, zodat we samen uw mogelijkheden kunnen bekijken.
 • U wilt natuurlijk niet teveel betalen voor uw autoverzekering. Het is dus goed om na te denken over welke dekking bij uw auto past. De WA dekking is verplicht, daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende Beperkt Casco dekking of Volledig Casco dekking (all-risk). Auto's tot 7 jaar oud kunt u het best WA Casco verzekeren. Als uw auto ouder dan 7 jaar is raden wij u aan te kiezen voor Beperkt Casco dekking of alleen WA dekking. Uw keuze hangt natuurlijk ook af van de dagwaarde van uw auto en of u in staat bent een gelijkwaardige auto aan te schaffen als uw auto total loss wordt verklaard. Kijk dus goed naar uw eigen portemonnee. Neem contact op met onze adviseurs. Ze maken graag een premievergelijking voor u.
 • In veel Europese landen is de groene kaart al een tijd niet meer verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle EU landen. We adviseren u wel om de groene kaart altijd mee te nemen. De groene kaart hoeft niet meer op groen papier gedrukt te zijn. Sommige verzekeraars werken ook met een digitale versie. Wilt u een originele groene kaart aanvragen? Vul het formulier in en we sturen het aan u op.
 • Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Het is natuurlijk mogelijk om de dekking uit te breiden naar een beperkt casco of volledig casco dekking. Het RDW controleert regelmatig of een auto verzekerd is. Is dit niet het geval, dan riskeert de eigenaar een hoge boete. Zorg dus altijd voor een autoverzekering!
 • Als u geen schade rijdt bouwt u normaal gesproken op uw autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer jaren u schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op uw premie. U bouwt korting op tot een maximum. Als u uw verzekering beëindigt, wordt het aantal aantoonbare schadevrije jaren die u bij ons heeft opgebouwd in het landelijke systeem ‘Roy-Data’ gezet. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij neemt deze schadevrije jaren uit Roy-Data automatisch van ons over. Als u bij ons een autoverzekering afsluit, kijken we ook in Roy-Data wat uw aantoonbare schadevrije jaren zijn.