“The sky is the limit, maar je moet wel voortdurend scherp blijven.”
Pim van Berkel (50) is al zijn halve werkzame leven betrokken bij bedrijven die zich direct of indirect richten op vliegtuigonderhoud. Een sector waar grote bedragen in omgaan en waarin Pim zich met zijn financiële achtergrond helemaal thuisvoelt.
Pim: “Ik vind het een prachtige sector om in te werken. The sky is the limit, maar je moet wel voortdurend scherp blijven omdat de belangen groot zijn. Dat heb ik al ervaren tijdens mijn vorige job als directeur bij een IT-softwarebedrijf dat ondersteuning biedt aan het onderhoud van vliegtuigen. Ik ken die wereld dus al langer. De crux is: onderhoud kun je plannen. Hoe beter je dat doet, hoe goedkoper je onderhoud wordt terwijl je fleet performance omhoog gaat. Dat is in het kort hoe het werkt.” Tegenwoordig is Pim algemeen directeur bij Direct Maintenance, waar vliegtuigonderhoud de core business is.
Een branche met risico’s …
Vliegen is de veiligste manier van reizen en dat merk je op alle niveaus in deze sector. Of je nou bagage afhandelt of piloot bent: binnen de luchtvaart en elk gerelateerd bedrijf gaat het om vliegveiligheid. “Daarbij spelen data een centrale rol,” zegt Pim. “Bij het IT-softwarebedrijf hadden we veel data van onze klanten. Als een vliegtuig van bijvoorbeeld Transavia naar Iberia overgaat, moeten alle gegevens van het vliegtuig – elk wieltje, elk lampje dat vervangen is – over naar de nieuwe eigenaar van het vliegtuig. De onderhoudsgeschiedenis van een vliegtuig moet bewaard blijven. Vroeger ging dat op papier, nu gebeurt het allemaal in principe digitaal. Daarmee is een nieuw risico ontstaan, want als cybercriminelen erbij komen, kunnen ze de vliegveiligheid in gevaar brengen. Bij mijn huidige bedrijf, Direct Maintenance, is dat gevaar misschien geringer omdat we minder eigen servers en programma’s hebben. We maken vooral gebruik van online programma’s en die partijen, zoals Microsoft en Exact, beveiligen zichzelf al erg goed.”
Geven en nemen
Wat Pim betreft kan de boog niet permanent gespannen zijn. Pim: “Je moet als ondernemer altijd lenig blijven denken en ervoor waken dat je een tunnelvisie ontwikkelt. Daarom is het belangrijk om voortdurend je horizon te verbreden en open te staan voor andere invalshoeken. Omgekeerd vind ik het ook waardevol om mijn kennis met anderen te delen. Naast mijn werk geef ik bijvoorbeeld graag les, zowel op de universiteit (Nyenrode) als op de hogeschool (IBHS) of bij bedrijven (Financial Mindmap). Voor mij werkt dat heel goed. En misschien is het een beetje een cliché, maar een stabiel en begripvol thuisfront helpt ook enorm. Wat dat betreft heb ik het wel getroffen met mijn gezin. We zijn zelfs ooit verhuisd van Haarlem naar Zandvoort vanwege mijn surfpassie.” Het surfen is inmiddels wat naar de achtergrond verdrongen, maar sportief is Pim nog altijd. Zo staat hij als gediplomeerd CrossFit coach 5 uur per week allerlei mensen nog fitter te maken dan ze al zijn. “Gewoon omdat het leuk is om te zien hoe ze hun grenzen telkens weer blijven verleggen,” zegt Pim, “want daar herken ik mezelf wel in.”