Samen strijden tegen cybercrime

Sommige dingen realiseer je je pas als je een keer met je neus op de feiten wordt gedrukt. Daar is Pim van Berkel, algemeen directeur van Direct Maintenance, inmiddels wel van doordrongen. “De computerhack die ik in het verleden heb meegemaakt was al een serieuze eye opener,” bekent Pim. “Op dat moment werd direct duidelijk hoe kwetsbaar je als onderneming kunt zijn en vooral hoe verstrekkend de gevolgen van gegevensdiefstal kunnen zijn voor jou en je klanten. Maar ik merkte ook hoe belangrijk het is om goede rugdekking te hebben in geval van nood. Toen de hack aan het licht kwam, heb ik meteen Remco gebeld, ons vaste aanspreekpunt bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. Hij kwam ogenblikkelijk in actie en schakelde diverse experts in.

Uiteindelijk hebben we er drie dagen over gedaan om alles dicht te zetten en te herstellen. Al die tijd lag de operatie stil. We moesten onze klanten informeren en dat doet iets met je reputatie. Maar die konden we gelukkig snel herstellen dankzij goede communicatie en openheid van zaken. Je levert je klanten het bewijs dat alles weer hersteld is en bent niet alleen maar bezig met het dichten van een lek.”

Weinig woorden, veel resultaat

Als twee partijen op een prettige en vanzelfsprekende manier samenwerken, kunnen de lijnen kort zijn. Er is minder ruis op de lijn en de effectiviteit neemt toe. Pim: “Veel bereiken met weinig woorden. Zo heb ik mijn relatie met Remco direct vanaf dag één ervaren. En dat neem je mee in je verdere carrière. Toen ik bij Direct Maintenance begon, was de verzekering toe aan een actualiteitscheck. Ik heb meteen Remco gevraagd om de portefeuille over te nemen. Dat gaat om aansprakelijkheidsrisico’s, verzuim personeel, voertuigen die ze in bezit hebben, letselschade, reizen: het hele pakketje.”

Het inzicht van Zicht

Naast dit pakket verzekeringen is er nu ook extra aandacht voor de cyberrisico’s. “De valse e-mail was dan wel geen cyberaanval,” zegt Pim, “maar wel degelijk een digitale vervalsing waarbij onze gegevens zijn gebruikt. Het heeft ons veel tijd en energie gekost om dat weer recht te zetten.

Naar aanleiding hiervan hebben we gezegd: we moeten ons echt gaan beschermen tegen cybercriminaliteit. Over een cybersecurity verzekering lopen nu gesprekken, want er hangt ook een prijskaartje aan. We moeten deze cyberverzekering zakelijk afwegen tegen het risico. Het is nu niet verkeerd afgelopen maar het hád verkeerd kunnen aflopen. Daar mag je je ogen niet voor sluiten en als ondernemer moet je daarop anticiperen, vind ik.

De kern van verzekeren is tenslotte niet dat je alleen afdekt wat er regelmatig gebeurt, maar ook wat er zou kúnnen gebeuren. Daar heb ik met Remco heldere gesprekken over gevoerd en met zijn expertise en adviezen kan ik mijn onderneming sterker maken. Beter bestand tegen de zakelijke risico’s van deze tijd. Dan hebben we misschien nog niet in een echte claimsituatie gezeten, maar er is toch een belangrijke rol weggelegd voor Zicht. Ze helpen me om inzicht te creëren en dat vind ik van onschatbare waarde.”

Whitepaper cybercrime

Ook inzicht krijgen in uw cyberrisico’s? Download de whitepaper!

Deze functionaliteit werkt niet in Internet Explorer. Gebruik een andere internetbrowser.

Deze functionaliteit werkt niet op mobiel en tablet. Bekijk deze pagina op uw laptop of computer.

Er ging iets mis met het ophalen van dit formulier. Probeer de link in uw e-mail(nieuwsbrief) opnieuw.