Uw huis verduurzamen

Veel Nederlanders nemen maatregelen voor het verduurzamen van hun woning. Overweegt u ook om uw huis te verduurzamen? We vertellen u graag meer over de financiering ervan.

Zoë helpt u graag verder

Verduurzamen van een woning: 2 mogelijkheden

Verduurzamen is natuurlijk goed voor het milieu. Maar daarnaast ook voor de portemonnee. Heeft u al plannen? En weet u hoe u uw plannen gaat financieren? Er zijn feitelijk twee mogelijkheden:

Eigen spaargeld voor verduurzaming huis – Hypotheek – Particulier

1. Betalen met eigen (spaar)geld

Op dit moment is de rente op een spaarrekening laag. Dan lijkt het heel slim om dat geld te gebruiken voor een warmtepomp of vloerisolatie. Let er wel op dat u uw spaargeld ‘in stenen stopt’. U kunt het er dan niet zomaar uithalen als u het later ergens anders voor nodig heeft.

Fiscale gevolgen

Een mogelijk voordeel van deze manier van financieren is dat u minder belasting in box 3 betaalt. Omdat u uw spaargeld heeft geïnvesteerd.


2. Financieren met een lening/hypotheek

De rente die u bij een lening of hypotheek betaalt, is hoger dan de spaarrente die u krijgt. Het voordeel van het inzetten van hypotheekfinanciering voor verduurzaming is dat u weer 30 jaar lang gebruik kunt maken van belastingaftrek. Hierdoor betaalt u netto gezien minder.

Fiscale gevolgen

U mag de rente die u betaalt voor deze investering aftrekken van uw inkomen in box 1. De investering moet wel vastzitten aan uw huis, zoals zonnepanelen die vastzitten op uw dak. Let op: bewaar de rekening voor de energiebesparende maatregel goed. U moet kunnen laten zien dat u het geleende geld ook echt hiervoor heeft gebruikt.

Hypotheekadvies verduurzamen woning – Hypotheek – Particulier

Wat het beste past, hangt volledig af van uw persoonlijke omstandigheden en wensen. Hoe hoog is de lening, wat is de rente op de hypotheek (of het spaargeld) en wat voor buffer wilt u aanhouden voor uw spaargeld? Een adviseur helpt u om dit inzichtelijk maken.

U kunt meer lenen als u gaat verduurzamen

Als u gaat verduurzamen, kunt u vaak een hoger hypotheekbedrag krijgen dan in een normale situatie. Koopt u een nieuw huis en wilt u extra investeren in de verduurzaming? Dan kunt u tot 106% van de woningwaarde financieren. In plaats van de gebruikelijke 100%.

Daarnaast is het mogelijk om bij sommige hypotheekverstrekkers extra rentekorting te krijgen bij de aankoop van een energiezuinig of energieneutraal huis.

Hogere hypotheeklasten, maar lagere energiekosten

Verhoogt u uw hypotheek? Dan stijgen de hypotheeklasten. Aan de andere kant bespaart u op uw energiekosten. Bijna altijd is de besparing groter dan de kosten voor de lening. Bovendien draagt u bij aan een beter milieu en verhoogt u de woningwaarde. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het energielabel een steeds grotere rol speelt bij de verkoopprijs van een woning. En ten slotte: de lage hypotheekrente en de hoge energiekosten maken de terugverdientijd van uw investering nu nog korter.


Zonnepanelen en verzekeringen

Heeft u besloten om zonnepanelen te nemen? Of heeft u al zonnepanelen? Lees dan ook hoe het zit met uw verzekeringen.

Tip: De overheid vindt verduurzamen ook heel belangrijk. Daarom heeft zowel de landelijke overheid als de gemeente allerlei subsidies om huiseigenaren hierin te stimuleren. Op deze website kunt u terugvinden welke subsidiemogelijkheden er in uw woonplaats zijn.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
54 beoordelingen