Huur- en zorgtoeslag in 2023

Bijna elk jaar stijgen de prijzen van huurwoningen en van de zorgverzekering. Om wonen en zorg voor iedereen betaalbaar te houden, ontvangen miljoenen Nederlanders een huur- en/of zorgtoeslag. Ook deze toeslagen worden jaarlijks aangepast. De bedragen voor 2023 vindt u hier.

Zorgtoeslag 2023

Ook in 2023 gaat de zorgtoeslag omhoog. De max. bedragen per jaar zijn:

  • € 1848,- voor een alleenstaande. Dit is € 516,- meer dan in 2022.
  • € 3.180,- voor een meerpersoonshuishouden. Een stijging van € 636,- vergeleken met 2022.

De hoogte van de toeslag hangt af van de hoogte van uw inkomen en uw vermogen.

Huurtoeslag 2023

De hoogte van uw huurtoeslag is afhankelijk van uw inkomen, vermogen en de hoogte van de huur.

De maximale huur om voor 2023 te ontvangen is € 808,06. Verder mag u per persoon niet meer dan € 33.748,- aan vermogen hebben.

Controleer de hoogte van uw toeslag

Uw toeslag, of dat nu huur- of zorgtoeslag is, wordt bepaald op basis van de persoonlijke gegevens van het voorafgaande jaar. Het is belangrijk dat u deze gegevens controleert. U kunt namelijk het risico lopen dat u teveel ontvangt en dat u dit bedrag moet terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat u dit jaar veel meer heeft overgewerkt.

Andersom kan natuurlijk ook. U krijgt te weinig toegekend, waardoor u een deel van het geld waar u recht op heeft, misloopt. Bijvoorbeeld omdat u minder uren heeft kunnen werken of misschien zelfs uw baan bent verloren.

Veranderingen in uw situatie?

Ook veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen effect hebben op de hoogte van de toeslag. Denk aan trouwen/samenlevingscontract of juist scheiden. Maak daarom altijd een proefberekening om te bepalen waar u recht op heeft. Dit kan bijvoorbeeld op www.toeslagen.nl.

Let op:

Bent u erachter gekomen dat u wel recht heeft op huur- en/of zorgtoeslag? En heeft u het nog niet aangevraagd? Tot september 2023 kunt u nog huur- en/of zorgtoeslag aanvragen voor 2022.

Mannen in keuken – Pensioen en inkomen – Particulier

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
691 beoordelingen