Hypotheek aflossen of niet? Waar kiest u voor?

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Dit is een hypotheek waarbij u tijdens de looptijd niet aflost. U betaalt alleen rente over het geleende bedrag. Aan het eind van de looptijd lost u de hypotheek in een keer af.

Vanaf de jaren 90 zijn er veel van dit soort hypotheken gesloten. De Nederlandsche Bank en de overheid maken zich daar zorgen over. Uiteindelijk moet er namelijk wel iets gebeuren op het moment dat de hypotheek afloopt en er nog steeds een (rest)schuld is.

Denkt u er aan om uw hypotheek helemaal af te lossen of niet? Het is heel goed om daar ruim vantevoren over na te denken. Onze adviseurs kunnen u de mogelijkheden toelichten en uw financiële situatie – van nu en straks – in kaart brengen. Benieuwd naar onze adviestarieven?

Zoë helpt u graag verder

Welke mogelijkheden heeft u met uw aflossingsvrije hypotheek?

Hypotheek voortzetten

Na afloop kunt u mogelijk de hypotheek voortzetten. Dit is ook afhankelijk van de bank die uw hypotheek verstrekt en de producten die zij aanbiedt. Mogelijk biedt uw bank geen aflossingsvrije hypotheek meer aan. Kan het wel, dan zitten daar wel wat haken en ogen aan:

 • Uw inkomen moet voldoende zijn om een nieuwe hypotheek te krijgen. Waarschijnlijk bent u dan met pensioen en daarmee zal uw inkomen ook fors minder zijn.
 • De hoogte van de (aflossingsvrije) hypotheek mag niet meer zijn dan 50% van de waarde van de woning.
 • In 2001 is de hypotheekrenteaftrek gemaximeerd tot 30 jaar. Dus in 2031 kunnen veel Nederlanders hun hypotheekrente niet meer aftrekken. Hiermee stijgen de maandlasten fors. Heel vervelend als daar ook nog eens minder inkomen tegenover staat.
 • De laatste tijd is de rente fors gestegen. Veel mensen zijn in de afgelopen jaren overgesloten naar een lage rente. Moet u op dit moment uw hypotheek opnieuw afsluiten? Houd er dan rekening mee dat uw maandlasten fors kunnen stijgen.
Overwaarde benutten – Hypotheek – Particulier

Wat als u van uw aflossingsvrije hypotheek af wilt?

Dan heeft u in principe drie mogelijkheden:

 1. U kunt oversluiten naar een andere hypotheekvorm

  Oversluiten is vooral interessant op het moment dat de hypotheekrente laag is. Als u oversluit naar een hypotheek waarop wel wordt afgelost,  heeft u aan het einde van de looptijd geen restschuld meer. Uw maandlasten zullen wel stijgen. Doordat u maandelijks aflost én doordat de hypotheekrente ook hoger kan uitvallen dan de hypotheekrente die u nu heeft.

 2. Aflossen

  Bij de meeste hypotheken mag u jaarlijks zonder boete een deel van de hypotheek aflossen. Vaak is dit maximaal 10% van het hypotheekbedrag. Het voordeel is dat uw maandlasten meteen lager worden. En daarnaast wordt de restschuld die overblijft na afloop van de hypotheek kleiner.

 3. Sparen

  U kunt ook een bedrag sparen, waarmee u aan het einde van de looptijd van uw hypotheek de hypotheekschuld aflost. Natuurlijk kunt u ook tussentijds aflossen, dat scheelt dan direct in uw maandlasten.

Wat is voor mij de beste oplossing?

Einde looptijd hypotheek of pensioen zijn zaken die misschien nog heel ver weg zijn. Maar het is verstandig daar ruim op tijd over na te denken. Zodat u ook in de toekomst leuke dingen kunt blijven doen. Of simpelweg in uw huidige huis kunt blijven wonen.

Het is daarbij onmogelijk aan te geven wat de beste oplossing is. Dit is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. En de wensen die u heeft. Behoefte aan een persoonlijk advies op maat? Bel ons voor adviestarieven en mogelijkheden.

We regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
53 beoordelingen