Aflossingsvrij of aflossingsblij?

Hypotheek aflossen of niet? Waar kiest u voor?

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek.  Dit is een hypotheek waarbij u tijdens de looptijd niet aflost. U betaalt alleen rente over het geleende bedrag. Aan het eind van de looptijd lost u de hypotheek in een keer af.

Vanaf de jaren 90 zijn er veel van dit soort hypotheken gesloten. De Nederlandsche Bank en de overheid maken zich daar zorgen over. Uiteindelijk moet er namelijk wel iets gebeuren op het moment dat de hypotheek afloopt en er nog steeds een (rest)schuld is. 
Denkt u er aan om uw hypotheek helemaal af te lossen of niet? Het is heel goed om daar ruim vantevoren over na te denken. Onze adviseurs kunnen u de mogelijkheden toelichten en uw financiële situatie – van nu en straks – in kaart brengen. Benieuwd naar onze adviestarieven?
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak

Welke mogelijkheden heeft u met uw aflossingsvrije hypotheek?

Hypotheek voortzetten

Na afloop kunt u mogelijk de hypotheek voortzetten. Dit is ook afhankelijk van de bank die uw hypotheek verstrekt en de producten die zij aanbiedt. Mogelijk biedt uw bank geen aflossingsvrije hypotheek meer aan. Kan het wel, dan zitten daar wel wat haken en ogen aan:

 • Uw inkomen moet voldoende zijn om een nieuwe hypotheek te krijgen. Waarschijnlijk bent u dan met pensioen en daarmee zal uw inkomen ook fors minder zijn.
 • De hoogte van de (aflossingsvrije) hypotheek mag niet meer zijn dan 50% van de waarde van de woning.
 • In 2001 is de hypotheekrenteaftrek gemaximeerd tot 30 jaar. Dus in 2031 kunnen veel Nederlanders hun hypotheekrente niet meer aftrekken. Hiermee stijgen de maandlasten fors. Heel vervelend als daar ook nog eens minder inkomen tegenover staat.
 • Op dit moment is de rente extreem laag. Er valt niets te zeggen over de hypotheekrente in de toekomst. Maar als dit bijvoorbeeld straks 5% is, ten opzichte van 2,5% nu, dan heeft dat natuurlijk grote financiële gevolgen voor uw maandlasten.
Belastingaangifte controlepunten - Zicht adviseurs

Hypotheek nu oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Op dit moment is de hypotheekrente extreem laag. Dat maakt het nu erg interessant om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een hypotheek waar wel op wordt afgelost. Daarmee stijgen nu uw maandlasten. Maar dit heeft als voordeel dat u verderop in tijd de hypotheek helemaal/voor het grootste deel heeft afgelost. Zo blijft er meer geld over om leuke dingen mee te doen. En bent u misschien wel aflossingsblij! 

Rente aanpassen

Met de extreem lage rente is het verstandig te kijken wat u nu betaalt. U kunt gaan vergelijken met de huidige hypotheekrentes, die de verschillende aanbieders hanteren. Let daarbij ook op hoe lang de rentevaste looptijd nog is.
Hypotheekverstrekkers brengen een boete in rekening als u oversluit naar een lagere rente. Zeker bij een langere looptijd (bijvoorbeeld meer dan 5 jaar) kan deze behoorlijk zijn.
Als u oversluit naar een lagere rente en daardoor minder per maand gaat betalen, is het verstandig het geld dat u bespaart, apart te zetten om uw hypotheek later mee af te lossen.

Kapitaal opbouwen/aflossen

Het is ook mogelijk een kapitaal op te bouwen.

 • Wilt u bouwen aan een bedrag? Dan kan dit op een spaar- of beleggingsrekening. Hiermee kunt u dan uw hypotheek (voor een deel) aflossen op het moment dat deze afloopt.
 • Heeft u al een bedrag beschikbaar? Dan is (direct) aflossen op uw hypotheek mogelijk. Zodat de schuld kleiner wordt. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag u 10% van de hypotheek boetevrij aflossen per jaar.
Zorgpremie besparen - Zicht adviseurs

Wat is voor mij de beste oplossing?

Einde looptijd hypotheek of pensioen zijn zaken die misschien nog heel ver weg zijn. Maar het is verstandig daar ruim op tijd over na te denken. Zodat u ook in de toekomst leuke dingen kunt blijven doen. Of simpelweg in uw huidige huis kunt blijven wonen.

Het is daarbij onmogelijk aan te geven wat de beste oplossing is. Dit is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. En de wensen die u heeft. Behoefte aan een persoonlijk advies op maat? Bel ons voor adviestarieven en mogelijkheden.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1840 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. Lees verder
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Verhuizen met een restschuld, kan dat?
  Ruim één miljoen huizen in Nederland staan onder water. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Bij verkoop van het huis ontstaat dan een restschuld. Zolang u in uw huis blijft wonen is er niets aan de hand. Maar misschien wilt u toch verhuizen. Het huis is te klein geworden of u wilt dichter bij uw werk gaan wonen. Verhuizen met restschuld, kan dat zomaar? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.