Wat zijn de financiële gevolgen bij een echtscheiding?

U gaat scheiden of beëindigt een geregistreerd partnerschap. Een emotionele gebeurtenis met grote gevolgen. Ook financieel. Op deze pagina vertellen wij waar u rekening mee moet houden.

Zoë helpt u graag verder

Het ouderdomspensioen na scheiding

Gaat u scheiden? Dan wordt het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, verdeeld over beide partners. Dit is bij wet zo geregeld. Alleen als hierover in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant andere afspraken zijn gemaakt, hoeft dit niet.

Informeer uw pensioenuitvoerder over uw scheiding. Doe dit binnen twee jaar met het formulier van Rijksoverheid.

Partnerpensioen na scheiding

Naast het ouderdomspensioen is er ook vaak sprake van een partnerpensioen. Als u scheidt, wordt dit omgezet in een zogenaamd ‘bijzonder partnerpensioen’. De voorwaarden blijven hetzelfde: het pensioen wordt uitgekeerd als de ex-partner overlijdt.

Man met bril glimlacht – Pensioen – Particulier

Hypotheek na scheiding

Heeft u samen een eigen woning? Dan zijn er twee mogelijkheden. U kunt de woning verkopen of een van beide partners blijft in de woning wonen.

De woning verkopen

Verkoopt u de woning? Dan wordt de hypotheek afgelost met de opbrengst van de woning. De eventuele overwaarde wordt verdeeld over beide partners. Is de opbrengst uit de verkoop lager dan de hypotheekschuld? Dan blijft er een restschuld bestaan. Ook deze wordt verdeeld over beide partners.

Eén van de partners blijft in de woning wonen

Blijft een van beiden in de woning wonen? Dan wordt de partner die vertrekt uitgekocht. Degene die blijft, kan hiervoor de hypotheek verhogen als de financiële ruimte dit toelaat. De hypotheek en daaraan gekoppelde verzekeringen worden overgeschreven naar de nieuwe eigenaar.

Levensverzekering na scheiding

Heeft u levensverzekeringen? Dan heeft u verschillende mogelijkheden. De levensverzekering wordt bij scheiding aan een van beide partners toebedeeld, de verzekeringspolis wordt gesplitst of afgekocht.

Houd er rekening mee dat het wijzigen van een levensverzekering fiscale gevolgen kan hebben. Onze adviseurs informeren u hier graag over.

Vrouw en kind schrijven – Pensioen – Particulier

Schadeverzekeringen na scheiding

Schadeverzekeringen zoals de woonhuis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering worden meestal overgenomen door de partner die in de woning blijft wonen. Controleer of de dekkingen en de verzekerde bedragen nog passen bij de nieuwe situatie. De andere partner sluit nieuwe verzekeringen af.

Schadevrije jaren autoverzekering

Kijk bij de autoverzekering naar de opgebouwde schadevrije jaren. Deze geven recht op een bonus-maluskorting. Deelde u samen één auto? Dan kunt u de verzekeringsmaatschappij vragen om de opgebouwde schadevrije jaren te splitsen. Zo kunt u beiden gebruik maken van een bonus-maluskorting.

Rechtsbijstand bij scheiding

Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten voor de scheiding niet. Denk hierbij aan kosten voor de advocaat, voor mediation en de griffiekosten.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
685 beoordelingen