De verzilveringhypotheek – gebruik uw overwaarde

Geld lenen op latere leeftijd. Dat is mogelijk als u een eigen huis heeft met overwaarde. U kunt deze overwaarde op uw huis ‘verzilveren’. Benieuwd of en hoe u de overwaarde van uw huis kunt opnemen?

Zoë helpt u graag verder

Steenrijk

Stel, u heeft jaren geleden een hypotheek afgesloten. Dan kan het zijn dat u deze inmiddels voor een groot deel heeft afgelost. Uw huis heeft dan een overwaarde. Als er veel geld in het eigen huis zit, noemen we dat ook wel ’steenrijk’. Maar steenrijk, wat kunt u daarmee? Er is vermogen, maar u kunt er niets voor kopen. Steeds meer krijgen we de vraag of en hoe u de overwaarde van uw huis kunt opnemen. En waarvoor dit vermogen te gebruiken is.

U kunt uw overwaarde bijvoorbeeld gebruiken om

  • uw pensioen/inkomen aan te vullen
  • te schenken aan de (klein)kinderen
  • een camper aan te schaffen
  • uw woning aan te passen

Rol overheid en banken

Banken en kredietverstrekkers zien ouderen graag als klant; veelal brengen zij een beperkt risico met zich mee en hebben zij een goed ‘betaalmoraal’. Daarnaast stimuleert de overheid langer thuis wonen en dit vraagt om het aanpassen van de woning. Wat vaak weer veel geld kost.

Overwaarde opnemen, hoe werkt dat?

Heeft u een overwaarde op uw woning? Dan kunt u de hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek opnemen. Op latere leeftijd kan de inkomenstoets een struikelblok zijn. Tien jaar voor de AOW-leeftijd houden banken rekening met het (lagere) pensioeninkomen. De hypotheekrente wordt opgeteld bij de hypotheeksom. Waardoor de maandlasten gelijk blijven. Ook kunt u zelf bepalen waar u het geld aan uitgeeft.

Let op!

Gebruikt u het geld uit de verzilverhypotheek niet voor uw eerste woning, maar bijvoorbeeld om er een camper van te kopen, dan is de rente niet aftrekbaar.

Stelletje bij hypotheek adviseur – Hypotheek – Particulier

Ons advies

Heeft u een huis met een overwaarde en wilt u deze verzilveren? Laat u goed adviseren over de mogelijkheden en welke oplossing het beste bij u past.
Heeft u vragen over een verzilverhypotheek of wilt u besparen op uw hypotheeklasten in 2022? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekspecialisten. Binnen 20 minuten weet u wat uw mogelijkheden zijn.

Plan een afspraak met een hypotheekadviseur

Wij regelen het voor je

  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
95 beoordelingen
  • Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
  • Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
  • NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.