De verzilverhypotheek – gebruik uw overwaarde

Geld lenen op latere leeftijd. Dat is mogelijk als u een eigen huis heeft met overwaarde. U kunt deze overwaarde op uw huis ‘verzilveren’. Benieuwd of en hoe u de overwaarde van uw huis kunt opnemen?

Zoë helpt u graag verder

Steenrijk

Stel, u heeft jaren geleden een hypotheek afgesloten. Dan kan het zijn dat u deze inmiddels voor een groot deel heeft afgelost. Uw huis heeft dan een overwaarde. Als er veel geld in het eigen huis zit, noemen we dat ook wel ’steenrijk’. Maar steenrijk, wat kunt u daarmee? Er is vermogen, maar u kunt er niets voor kopen. Steeds meer krijgen we de vraag of en hoe u de overwaarde van uw huis kunt opnemen. En waarvoor dit vermogen te gebruiken is.

U kunt uw overwaarde bijvoorbeeld gebruiken om

  • uw pensioen/inkomen aan te vullen
  • te schenken aan de (klein)kinderen
  • een camper aan te schaffen
  • uw woning aan te passen

Rol overheid en banken

Banken en kredietverstrekkers zien ouderen graag als klant; veelal brengen zij een beperkt risico met zich mee en hebben zij een goed ‘betaalmoraal’. Daarnaast stimuleert de overheid langer thuis wonen en dit vraagt om het aanpassen van de woning. Wat vaak weer veel geld kost.

Overwaarde opnemen, hoe werkt dat?

Heeft u een overwaarde op uw woning? Dan kunt u de hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek opnemen. Op latere leeftijd kan de inkomenstoets een struikelblok zijn. Tien jaar voor de AOW-leeftijd houden banken rekening met het (lagere) pensioeninkomen. De hypotheekrente wordt opgeteld bij de hypotheeksom. Waardoor de maandlasten gelijk blijven. Ook kunt u zelf bepalen waar u het geld aan uitgeeft.

Let op!

Gebruikt u het geld uit de verzilverhypotheek niet voor uw eerste woning, maar bijvoorbeeld om er een camper van te kopen, dan is de rente niet aftrekbaar.

Stelletje bij hypotheek adviseur – Hypotheek – Particulier

Ons advies

Heeft u een huis met een overwaarde en wilt u deze verzilveren? Laat u goed adviseren over de mogelijkheden en welke oplossing het beste bij u past.
Heeft u vragen over een verzilverhypotheek of wilt u besparen op uw hypotheeklasten in 2024? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekspecialisten. Binnen 20 minuten weet u wat uw mogelijkheden zijn.

Plan een afspraak met een hypotheekadviseur

Wij regelen het voor je

  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
52 beoordelingen