Een ander huis kopen? Hier moet u op letten

Een (ander) huis kopen? Groter, kleiner, op het platteland of juist in de stad? Onze woonwensen en woonbehoeften veranderen door de tijd heen. Veel Nederlanders verhuizen dan ook een aantal keer in hun leven. Waar moet u aan denken als u plannen heeft om een andere woning te kopen? En hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Zoë helpt u graag verder
Huizenjacht?
Bestel nu kosteloos ons handige droomhuispakket

1. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Het is leuk om het internet af te speuren naar uw nieuwe droomwoning. Maar wat mag de nieuwe droom kosten?

Een ander huis kopen? Hier moet u op letten

2. Neemt u uw bestaande hypotheek mee of sluit u een nieuwe hypotheek af?

We adviseren om u goed te laten informeren over deze twee mogelijkheden. De bestaande hypotheek meenemen is vooral aantrekkelijk als uw rente laag is en u goede voorwaarden heeft. Wilt u uw huidige hypotheek meenemen, maar ook verhogen? Dan zit u voor de verhoging vast aan uw huidige hypotheekverstrekker.

Het is niet bij alle hypotheekverstrekkers mogelijk om uw bestaande hypotheek mee te nemen.

Sluit u een nieuwe hypotheek af en wilt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek? Dan moet u tegenwoordig altijd een hypotheek afsluiten waarop u ook aflost.

Goed om te weten

Heeft u uw hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan kunt u uw hypotheekrenteaftrek behouden. Ongeacht de hypotheekvorm.
Gaat u uw bedrag verhogen? Dat gaat dan volgens de huidige hypotheekregels, dus met aflossing. U kunt natuurlijk ook verhogen met een aflossingsvrij hypotheekgedeelte, maar dan profiteert u niet van de hypotheekrenteaftrek.

3. Overwaarde of restschuld

Als u gaat verhuizen, krijgt u bijna altijd te maken met overwaarde of restschuld. De waarde van uw woning zal in de loop der jaren waarschijnlijk zijn veranderd.

Overwaarde betekent dat uw huidige woning meer waarde heeft dan de hoogte van uw hypotheek. Dat is natuurlijk fijn. Helaas bent u niet helemaal vrij om te bepalen wat u met deze overwaarde doet. Zo moet u de overwaarde in principe gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning als deze duurder is. Dit is alleen zo als u gebruik wilt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u overwaarde en verhuist u naar een goedkopere woning? Dan is de overwaarde een leuke extra die u vrij kunt besteden.

Het kan ook voorkomen dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheek. Dan spreken we over restschuld. Dit is vervelend, omdat het de mogelijkheden om een nieuwe woning te kopen verkleint. Als u financiële reserves heeft waarmee u de restschuld kunt aflossen, heeft een restschuld geen effect op uw mogelijkheden om een nieuwe woning te kopen.

4. Tijdelijk twee woningen

Koopt u een nieuwe woning en heeft u uw huidige woning nog niet verkocht? Dan heeft u (tijdelijk) te maken met extra hoge woonlasten. Om dit betaalbaar te houden kunt u een overbruggingshypotheek afsluiten. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Ook is de rente vaak iets hoger dan bij een reguliere hypotheek. De hypotheekverstrekker kan er namelijk mee te maken krijgen dat u de dubbele maandlasten niet (meer) kunt betalen of dat de woning toch minder opbrengt dan verwacht. Daarom zijn hypotheekverstrekkers wat voorzichtiger met het verstrekken van dit soort hypotheken.

Let op: Heeft u te maken met een restschuld? Dan kunt u geen overbruggingshypotheek afsluiten.

Onze adviseurs kunnen u hierover informeren.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
55 beoordelingen