Sparen voor mijn kind

Sparen voor mijn kind, wat zijn de mogelijkheden?

Wilt u voorkomen dat uw kind na afronding van de studie met een studieschuld wordt geconfronteerd, dan is het verstandig om op tijd maatregelen te nemen en op tijd te gaan sparen voor uw kind.
Wat kunt u doen om uw kind financieel te ondersteunen?
Bel 088-020 93 03
voor een vrijblijvende afspraak

Wat kost een studie?

Het Nibud heeft berekend dat een studie van een HBO student die 4 jaar op kamers zit, gemiddeld € 58.000,-  kost. Dat is meer dan € 1.200,- per maand.

Onderstaande bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgeven. Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2020/2021 is € 2.143,-. Dit komt neer op een bedrag van € 178,58 per maand.

 • Huur kamer: € 417,-
 • Collegegeld: € 178,58
 • Studieboeken e.d.: € 58,-
 • Boodschappen: € 81,-
 • Vervoer (naast OV-kaart): € 63,-
 • Ontspanning: € 146,-
 • Kleding: € 47,-
 • Zorgverzekering: € 106,-
 • Telefoon: € 26,-
Bron: Nibud studentenonderzoek 2017
Pensioen en inkomen sparen - Zicht adviseurs

Hoeveel moet ik sparen voor mijn kind?

Het is lastig aan te geven welk bedrag u maandelijks moet inleggen. Het hangt er sterk van af hoeveel u per maand kunt sparen. En heeft u één of meer kinderen? En welke studie gaan ze volgen? Om een richtlijn te geven, veel ouders sparen het bedrag aan kinderbijslag voor hun kind. U kunt ook 18 jaar lang maandelijks € 50,- sparen, ook dan komt u tot een mooi eindbedrag. Maar 99% van de Nederlanders geeft aan dat ze de genoemde € 58.000,- van het Nibud niet gaan halen. Dat hoeft ook niet. Een deel van de studiekosten kunt u waarschijnlijk vanuit uw lopende inkomsten betalen. 

Pensioen en inkomen sparen - Zicht adviseurs

Sparen op een spaarrekening

Sparen voor uw kind kunt u doen op een reguliere spaarrekening bij een bank. De rente die u daarover krijgt is op dit moment niet hoog. Sommige banken hebben speciale kinder- of jongerenspaarproducten, waarover u iets meer rendement kunt maken. Indien u wilt sparen voor de studie van uw kind, begin daar dan zo snel mogelijk mee. U heeft dan meer tijd tot de studie begint en u heeft dus meer tijd om het gewenste bedrag bij elkaar te sparen. 

Sparen voor uw kind in een deposito

Bij een deposito zet u geld voor langere tijd vast, tot maximaal 20 jaar. Het voordeel is dat de rente op een deposito meestal hoger is dan op een reguliere spaarrekening. Een ander kenmerk is dat u tussentijds geen geld kunt opnemen. Daarnaast werkt een deposito meestal niet met een maandelijkse inleg. Dus u heeft direct een startkapitaal nodig. Let er ook op dat de datum van vrijvallen van het deposito ongeveer gelijk loopt met de aanvang van de studie. 

Beleggen

Een andere manier om te sparen voor uw kind(eren) is door middel van beleggen. Het verwachte rendement op beleggingsproducten is op lange termijn groter dan voor spaarproducten. Maar, het rendement is onzeker. U weet vooraf niet op wat voor een bedrag u uitkomt op het moment dat de studie van uw kind begint. Het bedrag kan ook tegenvallen.

Pensioen en inkomen sparen - Zicht adviseurs

Schenken in 2020

Als het financieel gezien mogelijk is kunt u ook jaarlijks of eenmalig een bedrag belastingvrij schenken aan uw kind. Het bedrag dat u jaarlijks voor een algemeen doel mag schenken is € 5.515,-. Daarnaast mag u eenmalig een bedrag schenken van maximaal € 26.457,-. Is de schenking bedoeld voor de eigen woning? Dan is de eenmalige vrijstelling €103.643,-

Kijk voor alle voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Als u jaarlijks wil sparen voor uw kind dan heeft u de keuze om de rekening op naam van het kind te zetten of op uw eigen naam. In het eerste geval is het bedrag dat u jaarlijks spaart feitelijk een schenking. Houd hier rekening mee bij de vaststelling van het bedrag. Spaart u op uw eigen naam en schenkt u het bedrag ineens, dan is dat ook een schenking.

Pensioen en inkomen sparen - Zicht adviseurs

Fiscaal

Als uw kind nog geen 18 is, worden de opgebouwde tegoeden opgeteld bij uw vermogen in box 3. Het maakt daarbij niet uit of de rekeningen op uw naam of op naam van het kind staan

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen