Uw kind helpen bij de aankoop van een huis

Uit cijfers van het CBS blijkt dat twintigers van nu mijlpalen in hun levensloop later bereiken dan twintigers van tien jaar geleden. Vaak betekent dit ook dat twintigers langer thuis blijven wonen. Waarom? Hypotheekregels zijn strenger geworden. En huizenprijzen zijn snel gestegen.

Bel 088-020 93 77 voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak > met een hypotheekadviseur

U kunt helpen

Als ouder heeft u gelukkig allerlei mogelijkheden uw kind te helpen bij de aankoop van een huis.

Onze top drie om uw kind te ondersteunen:

1. Schenken

De meest voor de hand liggende en eenvoudige manier om uw kind te helpen is geld schenken. De belastingdienst faciliteert dit. In 2021 mag u eenmalig maximaal € 103.302,- belastingvrij schenken. Schenken kent de volgende voorwaarden:

 • De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop van een woning, het aflossen van een hypotheek, het financieren van een verbouwing of het aflossen van een restschuld.
 • Uw kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.
 • Het geld moet in dit voorbeeld (2021), uiterlijk in 2023 voor genoemde doelen worden gebruikt.
Koppel bij de deur-kind eigen woning-particulier

 • Verder moet de schenking notarieel worden vastgelegd. En ook uw kind moet kunnen aantonen dat het voor een van de genoemde doelen is gebruikt.

Let op! Beide ouders worden samen als één schenker gezien, ook als u bent gescheiden.

2. De familiebank

De meeste hypotheken worden afgesloten bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Maar uw kind kan ook bij u een hypothecaire lening afsluiten. Dit heet dan ‘de familiebank’. Heel simpel, in plaats van bij (bijvoorbeeld) de bank, leent u als ouder het geld voor de woning (voor een deel) aan uw kind.
Dit heeft voordelen voor beide partijen. Zeker nu de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente. Een voorbeeld maakt dit duidelijk.

Rekenvoorbeeld:

Stel, u heeft € 150.000,- op een spaarrekening staan tegen 0,5% rente. Dan krijgt u jaarlijks € 750,- rente (die wordt belast in box 3).
U leent uw kind deze € 150.000,- tegen een marktconforme rente van 3%. U krijgt dan jaarlijks €4.500,- rentevergoeding . Uw kind kan deze rente aftrekken bij de IB-aangifte (stel 40% aftrek), wat neerkomt op € 1.800,-. Netto betaalt uw kind dus € 2.700,-. En u krijgt zelf € 3.750,- meer rente dan op de bank. De familie gaat er € 3.750,- min € 750,- (gemiste rente op de bank) = € 3.000,- op vooruit.

Stel dat u de rente van € 2.700,- terug geeft aan uw kind (u mag in 2021 € 6.604,- belastingvrij schenken), dan betaalt uw kind niets. En u houdt zelf € 300,- meer over dan wanneer u uw geld op de spaarrekening had laten staan.

3. Verhuren

Een andere mogelijkheid is dat u zelf de woning koopt en verhuurt aan uw kind. Eigenlijk een alternatief voor de familiebank. Voorwaarde is natuurlijk dat u het geld beschikbaar heeft.

Een voordeel is dat u kunt meeprofiteren van de stijging van de huizenprijzen. Een nadeel is dat er geen hypotheekrenteaftrek is. Het gaat bij u tenslotte niet om een eerste woning. Mogelijk kan uw kind wel huurtoeslag aanvragen. Zeker als uw kind een lager inkomen heeft. En net als bij de familiebank, kunt u een deel van de betaalde huur jaarlijks schenken aan uw kind.

Let op! De huur moet marktconform zijn, anders wordt het gezien als een schenking.

familie-kind eigen woning-particulier

Advies nodig?

Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs.

We regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
813 beoordelingen
 • Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
  Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
 • Kan ik een afspraak maken zonder bezoek aan huis?
  Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
 • Ik heb betalingsproblemen vanwege de coronacrisis. Kan ik hiervoor bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen terecht (NHG)?
  NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.