Uw kind een eigen woning?

Uw kind helpen bij de aankoop van een huis

Uit cijfers van het CBS blijkt dat twintigers van nu mijlpalen in hun levensloop later bereiken dan twintigers van tien jaar geleden. Vaak betekent dit ook dat twintigers langer thuis blijven wonen. Waarom? Hypotheekregels zijn strenger geworden. En huizenprijzen zijn snel gestegen.
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak >
met een hypotheekadviseur

U kunt helpen

Als ouder heeft u gelukkig allerlei mogelijkheden uw kind te helpen bij de aankoop van een huis.

Onze top drie om uw kind te ondersteunen:

1. Schenken

De meest voor de hand liggende en eenvoudige manier om uw kind te helpen is geld schenken. De belastingdienst faciliteert dit. In 2021 mag u eenmalig maximaal € 103.302,- belastingvrij schenken. Schenken kent de volgende voorwaarden:

 • De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop van een woning, het aflossen van een hypotheek, het financieren van een verbouwing of het aflossen van een restschuld. 
 • Uw kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. 
 • Het geld moet in dit voorbeeld (2021), uiterlijk in 2023 voor genoemde doelen worden gebruikt. 
Uw kind helpen bij de aankoop van een huis - Zicht adviseurs
 • Verder moet de schenking notarieel worden vastgelegd. En ook uw kind moet kunnen aantonen dat het voor een van de genoemde doelen is gebruikt.
Let op! Beide ouders worden samen als één schenker gezien, ook als u bent gescheiden.

2. De familiebank

De meeste hypotheken worden afgesloten bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Maar uw kind kan ook bij u een hypothecaire lening afsluiten. Dit heet dan ‘de familiebank’. Heel simpel, in plaats van bij (bijvoorbeeld) de bank, leent u als ouder het geld voor de woning (voor een deel) aan uw kind.
Dit heeft voordelen voor beide partijen. Zeker nu de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente. Een voorbeeld maakt dit duidelijk.

Rekenvoorbeeld:

Stel, u heeft € 150.000,- op een spaarrekening staan tegen 0,5% rente. Dan krijgt u jaarlijks € 750,- rente (die wordt belast in box 3).
U leent uw kind deze € 150.000,- tegen een marktconforme rente van 3%. U krijgt dan jaarlijks €4.500,- rentevergoeding . Uw kind kan deze rente aftrekken bij de IB-aangifte (stel 40% aftrek), wat neerkomt op € 1.800,-. Netto betaalt uw kind dus € 2.700,-. En u krijgt zelf € 3.750,- meer rente dan op de bank. De familie gaat er € 3.750,- min € 750,- (gemiste rente op de bank) = € 3.000,- op vooruit.

Stel dat u de rente van € 2.700,- terug geeft aan uw kind (u mag in 2021 € 6.604,- belastingvrij schenken), dan betaalt uw kind niets.  En u houdt zelf € 300,- meer over dan wanneer u uw geld op de spaarrekening had laten staan.

3. Verhuren

Een andere mogelijkheid is dat u zelf de woning koopt en verhuurt aan uw kind. Eigenlijk een alternatief voor de familiebank. Voorwaarde is natuurlijk dat u het geld beschikbaar heeft.

Een voordeel is dat u kunt meeprofiteren van de stijging van de huizenprijzen. Een nadeel is dat er geen hypotheekrenteaftrek is. Het gaat bij u tenslotte niet om een eerste woning. Mogelijk kan uw kind wel huurtoeslag aanvragen. Zeker als uw kind een lager inkomen heeft. En net als bij de familiebank, kunt u een deel van de betaalde huur jaarlijks schenken aan uw kind. 

Let op! De huur moet marktconform zijn, anders wordt het gezien als een schenking.
Uw kind helpen bij de aankoop van een huis - Zicht adviseurs

Advies nodig?

Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. 
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.