Uw kind helpen bij de aankoop van een huis

Uit cijfers van het CBS blijkt dat twintigers van nu mijlpalen in hun levensloop later bereiken dan twintigers van tien jaar geleden. Vaak betekent dit ook dat twintigers langer thuis blijven wonen. Waarom? Hypotheekregels zijn strenger geworden. En huizenprijzen zijn snel gestegen.

Zoë helpt u graag verder

U kunt helpen

Als ouder heeft u gelukkig allerlei mogelijkheden uw kind te helpen bij de aankoop van een huis.

Onze top drie om uw kind te ondersteunen:

1. Schenken

De meest voor de hand liggende en eenvoudige manier om uw kind te helpen is geld schenken. De belastingdienst faciliteerde dit met de zogenaamde ‘jubelton’. Helaas is de jubelton afgeschaft. In 2024 mag u uw kind nog wel eenmalig € 31.813,- schenken. Aan deze schenking zijn geen voorwaarden verbonden.

Let op! Beide ouders worden samen als één schenker gezien, ook als u bent gescheiden.

Uw kind helpen bij de aankoop van een huis
Weten hoe u uw kind kunt helpen bij de aankoop van een woning? Doe hier de test. 

2. De familiebank

De meeste hypotheken worden afgesloten bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Maar uw kind kan ook bij u een hypothecaire lening afsluiten. Dit heet dan ‘de familiebank’. Heel simpel, in plaats van bij (bijvoorbeeld) de bank, leent u als ouder het geld voor de woning (voor een deel) aan uw kind.
Dit heeft voordelen voor beide partijen. Zeker nu de hypotheekrente hoger is dan de spaarrente. Een voorbeeld maakt dit duidelijk.

Rekenvoorbeeld:

Stel, u heeft € 150.000,- op een spaarrekening staan tegen 1% rente. Dan krijgt u jaarlijks € 1.500,- rente (die deels wordt belast in box 3).
U leent uw kind deze € 150.000,- tegen een marktconforme rente van 5%. U krijgt dan jaarlijks € 7.500,- rentevergoeding van uw kind . Uw kind kan deze rente aftrekken bij de belastingaangifte (stel 36% aftrek), wat neerkomt op € 2.700,-. Netto betaalt uw kind dus € 4.800,-. De familie gaat er € 7.500,- min € 1.500,- (gemiste rente op de bank) = € 6.000,- op vooruit.

U mag in 2024 € 6.633,- belastingvrij schenken. Geeft u de € 4.800,- betaalde rente terug aan uw kind? Dan betaalt uw kind niets en houdt u zelf € 333,- meer over dan wanneer u uw geld op de spaarrekening had laten staan.

Let op! Houd de stromen van betaalde rente en schenken volledig gescheiden (dus nooit tegen elkaar wegstrepen), anders krijgt u hiermee problemen met de fiscus.

3. Verhuren

Een andere mogelijkheid is dat u zelf de woning koopt en verhuurt aan uw kind. Eigenlijk een alternatief voor de familiebank. Voorwaarde is natuurlijk dat u het geld beschikbaar heeft.

Een voordeel is dat u kunt meeprofiteren van de stijging van de huizenprijzen. Een nadeel is dat er geen hypotheekrenteaftrek is. Het gaat bij u tenslotte niet om een eerste woning. Mogelijk kan uw kind wel huurtoeslag aanvragen. Zeker als uw kind een lager inkomen heeft. En net als bij de familiebank, kunt u een deel van de betaalde huur jaarlijks schenken aan uw kind.

Let op! De huur moet marktconform zijn, anders wordt het gezien als een schenking.

familie-kind eigen woning-particulier

Advies nodig?

Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs. Zij bekijken graag met u de mogelijkheden.

We regelen het voor u

  • U hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
51 beoordelingen