Studieschuld en de hypotheek, hoe regel ik dat?

Door het leenstelsel hebben studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten hebben 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen?

Zoë helpt u graag verder

Eerste huis kopen? Hypotheekadvies voor starters

Als starter op de woningmarkt is het niet gemakkelijk om je droomhuis te kunnen kopen. De huizenprijzen stijgen. En er kan steeds minder geleend worden. Een persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies is daarom heel belangrijk. Voor starters hebben we een voordelig adviestarief van € 1.950,-.

Wat betekent een studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek?

Met een studieschuld een hypotheek aanvragen én krijgen is gewoon mogelijk. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. Maar de studieschuld heeft wel invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Want bij de bepaling van de hoogte van een hypotheek wordt rekening gehouden met alle maandelijkse financiële verplichtingen.

Hypotheek met studieschuld, wat is de regel?

Hypotheekverstrekkers hebben met elkaar afgesproken dat 0,35% van de totale studieschuld als maandelijkse verplichting wordt gezien. Bij een studieschuld van € 15.000,- betekent dat € 52,50 per maand, wat uitkomt op circa € 15.200,- minder hypotheek in het nieuwe stelsel en ongeveer € 28.200,- minder hypotheek in het oude stelsel.

De getoonde bedragen zijn indicatief. De werkelijke bedragen kunnen afwijken, afhankelijk van je persoonlijke situatie en veranderende uitgangspunten voor je studieschuld.

Verplicht opgeven

Bij het aangaan van een hypotheek is het verplicht om alle maandelijkse financiële verplichtingen, dus ook een studieschuld, op te geven. We adviseren om dit ook altijd te doen. Mochten er later betalingsproblemen ontstaan dan zou dit effect kunnen hebben op de coulance en de soepele afhandeling van de achterstanden door de hypotheekverstrekker.


Wilt u een vrijblijvend hypotheekgesprek?

Speciaal voor starters bieden we tijdens een videocall een snel en overzichtelijk advies.

vrijblijvend inzicht in de mogelijkheden

We regelen het voor je

  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
Hypotheken
10
Onze klanten geven ons hypotheekadvies gemiddeld een
9,2
67 beoordelingen
  • Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
  • Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Daarvoor werkt Zicht met Microsoft Teams. Dit hoeft u niet te downloaden. U kunt gewoon vanuit uw browser deelnemen aan het gesprek, via de link die u van uw adviseur ontvangt.