Studieschuld en de hypotheek

Studieschuld en de hypotheek, hoe regel ik dat?

In het huidige leenstelsel krijgen meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten hebben 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen?
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak >
met een hypotheekadviseur

Eerste huis kopen? Hypotheekadvies voor starters

Als starter op de woningmarkt is het niet gemakkelijk om je droomhuis te kunnen kopen. De huizenprijzen stijgen. En er kan steeds minder geleend worden. Een persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies is daarom heel belangrijk. Voor starters hebben we een voordelig adviestarief van € 1.495,-

Eerste huis kopen? Bespaar tot € 150,- met ons voordelige starterstarief! Lees meer over de Zicht startershypotheek >

Wat betekent een studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek?

Met een studieschuld een hypotheek aanvragen én krijgen is gewoon mogelijk. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. Maar de studieschuld heeft wel invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Want bij de bepaling van de hoogte van een hypotheek wordt rekening gehouden met alle maandelijkse financiële verplichtingen.

Hypotheek met studieschuld, wat is de regel?

Hypotheekverstrekkers hebben met elkaar afgesproken dat 0,45% van de totale studieschuld als maandelijkse verplichting wordt gezien. Bij een studieschuld van € 15.000,- betekent dat € 67,50 per maand, wat uitkomt op circa € 17.000,- minder hypotheek. 

Verplicht op geven

Bij het aangaan van een hypotheek is het verplicht om alle maandelijkse financiële verplichtingen, dus ook een studieschuld, op te geven. Wij adviseren om dit ook altijd te doen. Mochten er later betalingsproblemen ontstaan dan zou dit effect kunnen hebben op de coulance en de soepele afhandeling van de achterstanden door de hypotheekverstrekker. 

Wilt u een vrijblijvend hypotheekgesprek?

Speciaal voor starters bieden we een snel en overzichtelijk webcam advies.

Wij regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. 
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.