Studieschuld en de hypotheek, hoe regel ik dat?

In het huidige leenstelsel krijgen meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten hebben 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen?

Eerste huis kopen? Hypotheekadvies voor starters

Als starter op de woningmarkt is het niet gemakkelijk om je droomhuis te kunnen kopen. De huizenprijzen stijgen. En er kan steeds minder geleend worden. Een persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies is daarom heel belangrijk. Voor starters hebben we een voordelig adviestarief van € 1.495,-.

Bel 088-020 93 77 voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak > met een hypotheekadviseur

Wat betekent een studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek?

Met een studieschuld een hypotheek aanvragen én krijgen is gewoon mogelijk. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. Maar de studieschuld heeft wel invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Want bij de bepaling van de hoogte van een hypotheek wordt rekening gehouden met alle maandelijkse financiële verplichtingen.

Hypotheek met studieschuld, wat is de regel?

Hypotheekverstrekkers hebben met elkaar afgesproken dat 0,45% van de totale studieschuld als maandelijkse verplichting wordt gezien. Bij een studieschuld van € 15.000,- betekent dat € 67,50 per maand, wat uitkomt op circa € 17.000,- minder hypotheek.

Verplicht opgeven

Bij het aangaan van een hypotheek is het verplicht om alle maandelijkse financiële verplichtingen, dus ook een studieschuld, op te geven. We adviseren om dit ook altijd te doen. Mochten er later betalingsproblemen ontstaan dan zou dit effect kunnen hebben op de coulance en de soepele afhandeling van de achterstanden door de hypotheekverstrekker.Wilt u een vrijblijvend hypotheekgesprek?

Speciaal voor starters bieden we tijdens een videocall een snel en overzichtelijk advies.

We regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
813 beoordelingen
 • Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
  Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
 • Kan ik een afspraak maken zonder bezoek aan huis?
  Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
 • Ik heb betalingsproblemen vanwege de coronacrisis. Kan ik hiervoor bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen terecht (NHG)?
  NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.