Hypotheek en bijna 57 jaar? Dit moet u weten

Hypotheek en bijna 57 jaar? Droomt u van een nieuw huis of wilt u gaan verbouwen? Let dan op!

Hypotheek en bijna 57 jaar oud? – Hypotheek – Particulier

Lager maximaal hypotheekbedrag voor 57-plussers

Vanaf de leeftijd van 57 houden hypotheekverstrekkers niet alleen rekening met uw huidige inkomen. Zij houden dan ook rekening met uw toekomstige pensioeninkomen en soms ook met uw lijfrente-uitkering. De hypotheekverstrekker wil namelijk zeker weten dat u de hypotheek kunt betalen. Ook als u gepensioneerd bent. Hierdoor kunt u vaak minder lenen.

Een voorbeeld

Een alleenstaande van 55 jaar met een inkomen van € 60.000,- per jaar kan ongeveer € 270.000,- lenen. Een 57-jarige met hetzelfde inkomen en een pensioeninkomen van € 35.000,- kan nog maar ongeveer € 200.000,- lenen. Dat is dus € 70.000,- minder!

Uitzonderingen

Zelfs als u blijft werken na uw pensioendatum, kijkt de hypotheekverstrekker alleen naar uw pensioeninkomen. Daardoor valt uw maximale hypotheekbedrag lager uit. Er zijn een paar uitzonderingen, want in sommige gevallen kan uw maximale hypotheekbedrag toch hoger zijn. Neem daarom contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Zij zoeken graag voor u uit waar u rekening mee moet houden.

Partners met een verschillende pensioendatum

Het gebeurt niet vaak dat partners precies op hetzelfde moment met pensioen gaan. Als een van de partners eerder de AOW-leeftijd bereikt, daalt het gezamenlijke inkomen meestal. Dat komt doordat er voor één van de partners al met het pensioeninkomen wordt gerekend. Dit wordt ook wel het AOW-gat genoemd. Gelukkig is er de Tijdelijk Tekort Regeling van NHG. Met deze regeling voorkomt u dat u door deze tijdelijke situatie veel minder kunt lenen. De NHG kijkt in de periode van het tekort namelijk niet naar uw inkomen, maar naar uw werkelijke woonlasten. Hierdoor kunt u waarschijnlijk meer lenen.

Twee belangrijke tips

  1. Heeft u plannen om te verhuizen of te verbouwen? Denk daar dan op tijd over na. En laat u goed informeren over de mogelijkheden. Als u pas na uw 57e gaat nadenken over uw woonplannen, dan bent u misschien net te laat.
  2. Kies voor onafhankelijk hypotheekadvies. Hypotheekverstrekkers hebben verschillende regels. Hierdoor verschilt het per hypotheekverstrekker of uw hypotheekwensen wel of niet te realiseren zijn. Als onafhankelijk adviseur vergelijkt Zicht tientallen aanbieders met elkaar. Zo krijgt u de hypotheek die het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Geïnteresseerd in onafhankelijk hypotheekadvies van Zicht? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

Zoë helpt u graag verder
Hypotheek en bijna 57 jaar – Hypotheek – Particulier

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen