18 jaar, wat moet je regelen?

Je wordt bijna, of bent net 18 jaar geworden. Gefeliciteerd! Wat verandert er
als je 18 wordt? Veel moet je zelf regelen. Op deze pagina lees je meer.

088-020 93 03 direct een adviseur spreken

18 jaar en studiefinanciering

Als je studeert of gaat studeren dan heb je recht op een tegemoetkoming in de studiekosten. Het maakt daarbij niet uit of je nog op de middelbare school zit of op MBO, HBO of universiteit. Het aanvragen van studiefinanciering kan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kijk hiervoor op www.duo.nl. Begin met het aanvragen van studiefinanciering circa 3 maanden voor je 18 jaar wordt.

Sinds 1 september 2015 is de basisbeurs voor nieuwe bachelor- en masterstudenten in het hoger onderwijs vervallen. Daarvoor in de plaats is er het studievoorschot. Dit is een lening. De lening is niet verplicht. De aanvullende beurs blijft gewoon bestaan. Deze is wel afhankelijk van het inkomen van je ouders. In het MBO blijven de basisbeurs en aanvullende beurs gewoon bestaan. De aanvullende beurs wordt een gift als de student binnen een bepaalde termijn zijn diploma haalt.

Het recht op de tegemoetkoming studiefinanciering nadat je 18 jaar bent geworden gaat in op de eerste dag van het kwartaal. Dat is dus per 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober.

Student-18jaar-particulier

OV aanvragen 18 jaar

Studenten hebben recht op een OV-kaart. Dit geldt voor de meeste studenten. MBO-studenten van onder de 18 jaar hebben vanaf 2017 dit recht. De OV-kaart moet je zelf aanvragen. Als je al een OV-kaart hebt, kan hieraan het zogenaamde studentenproduct gekoppeld worden. Als je nog geen OV-kaart hebt moet deze eerst aangevraagd worden op www.ov-chipkaart.nl. Hiervoor is een DigiD nodig. Na de aanvraag krijg je de kaart thuisgestuurd.


Student-18jaar-particulier

Handig

Op de website van de belastingdienst staan allerlei tips overzichtelijk bij elkaar. Kijk op www.belastingdienst.nl/jongeren

Tip!

Misschien zijn er regelingen waardoor je nog recht hebt op extra geld als je 18 jaar bent geworden. Kijk eens op de site van wijzer in geldzaken. Op deze site kun je een aantal vragen beantwoorden. Daarna krijg je een overzicht van regelingen waar je mogelijk recht op hebt.

Bijbaan en belasting 18 jaar

Heb je naast school of studie een bijbaantje? Dan is het verstandig dat je belastingaangifte doet. Dit kan met de vooraf ingevulde aangifte van de belastingdienst of de speciale aangifte-app. Als je werkgever te veel belasting heeft ingehouden, dan is dat na het controleren van de aangifte snel duidelijk. Je kunt je werkgever ook vragen of hij de studentenregeling en scholierenregeling wil toepassen. Dan hoef je voortaan niet op de belastingaanslag te wachten, maar krijg je elke maand bij de loonbetaling direct meer op je rekening gestort.

Kinderalimentatie 18 jaar en ouder

Als je ouders gescheiden zijn en je hebt recht op kinderalimentatie dan verandert dit ook als je 18 jaar of ouder bent. Vanaf 18-jarige leeftijd hebben alle kinderen zelfstandig recht op de alimentatie. Je hoeft van dat recht geen gebruik te maken, maar het kan wel. Dit mag tot je 21e verjaardag, of tot je financieel zelfstandig bent vanwege eigen inkomsten. Daarna vervalt het recht op de kinderalimentatie.


Uitvaartverzekering 18 jaar

Als je ouders nu een uitvaartverzekering hebben dan ben je tot 18-jarige leeftijd meestal gewoon meeverzekerd. Bij sommige uitvaartverzekeringen is het ook mogelijk om na de leeftijd van 18 jaar bij je ouders op de polis verzekerd te blijven. Maar in de meeste gevallen is het beter om de verzekering op te zeggen en zelf, op je eigen naam, een uitvaartverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar ben je niet meer kosteloos meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Je moet zelfstandig een zorgverzekering hebben. Lees meer


Student-18jaar-particulier

Wij regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
720 beoordelingen
  • Vanaf 18 jaar ben je niet meer kosteloos meeverzekerd op de zorgpolis van je ouders. Je moet zelf een ziektekostenverzekering hebben. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht. Wij helpen je graag met het maken van een keuze. Meer info over de zorgverzekering.
  • Op de studenten inboedelverzekering zijn je spullen alleen verzekerd op je eigen kamer. Inbraakschade is bovendien alleen verzekerd als je je kamer op slot hebt. Wil je jouw kostbare bezittingen ook buitenshuis verzekeren? Kies dan voor de aanvullende buitenshuisdekking.
  • In het studentenpakket van Zicht kies je zelf wat je wilt verzekeren. Zo combineer je zelf alle studentenverzekeringen. We geven je graag advies over welke dekkingen wel of niet nodig zijn. We kijken dan meteen even naar de verzekeringen van je ouders. In sommige gevallen ben je namelijk al via je ouders verzekerd. In dat geval hoef je het natuurlijk niet zelf te verzekeren.