Jongeren zorgverzekering

18 jaar, zelf een zorgverzekering afsluiten

Vanaf 18 jaar ben je niet meer kosteloos meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Je moet zelf een zorgverzekering hebben. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht. Zorgverzekering, 18 jaar, wat moet je doen?
010-272 42 02
of app 06-512 076 088
Binnenkort op kamers? Download onze checklist op kamers. Handig!

Twee mogelijkheden

 • Je kunt, als je 18 jaar wordt, bijgeschreven worden op de zorgverzekering van je ouders. 
 • Of je kunt zelfstandig een zorgverzekering afsluiten.

Berekenen en afsluiten

Handig!

Via Zicht krijg je tot 8% korting op de basisverzekering én tot 20% korting op de aanvullende verzekering.

Tip!

Veel jongeren zijn oververzekerd voor ziektekosten. Dit kost onnodig veel geld. Vaak kiezen jongeren als ze 18 jaar worden automatisch voor dezelfde zorgverzekering als hun ouders. Denk goed na over wat je wilt verzekeren.

Zorgtoeslag

Waarschijnlijk heb je recht op zorgtoeslag op het moment dat je 18 jaar wordt. Vlak voor je 18e verjaardag krijg je hierover een brief van de belastingdienst. Deze zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de zorgkosten. Je moet het wel zelf aanvragen. Aanvragen van de zorgtoeslag kan op www.toeslagen.nl.

DigiD

Voor het aanvragen van zorgtoeslag is een DigiD nodig. Het aanvragen van je DigiD kan op www.digid.nlVraag je DigiD op tijd aan. Het aanvragen van je DigiD duurt namelijk ongeveer 5 werkdagen, omdat de activeringscode met de post wordt toegestuurd. 
Zorgverzekering zorgtoeslag - Zicht adviseurs

Wij regelen het voor je


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur

Zeer goed

Onze klanten
beoordelen Zicht
gemiddeld met een

8.5 / 10
Gebaseerd op 1059 recensies
Veelgestelde vragen

 • Hoe weet ik welke studentenverzekeringen ik nodig heb?
  In het studentenpakket van Zicht kies je zelf wat je wilt verzekeren. Zo combineer je zelf alle studentenverzekeringen. We geven je graag advies over welke dekkingen wel of niet nodig zijn. We kijken dan meteen even naar de verzekeringen van je ouders. In sommige gevallen ben je namelijk al via je ouders verzekerd. In dat geval hoef je het natuurlijk niet zelf te verzekeren.
 • Kan ik mijn zorgverzekering ook bij jullie afsluiten?
  Vanaf 18 jaar ben je niet meer kosteloos meeverzekerd op de zorgpolis van je ouders. Je moet zelf een ziektekostenverzekering hebben. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht. Wij helpen je graag met het maken van een keuze. Meer info over de zorgverzekering.
 • Zijn mijn spullen met de studenten inboedelverzekering alleen op mijn kamer verzekerd of in het hele studentenhuis?
  Op de studenten inboedelverzekering zijn je spullen alleen verzekerd op je eigen kamer. Inbraakschade is bovendien alleen verzekerd als je je kamer op slot hebt. Wil je jouw kostbare bezittingen ook buitenshuis verzekeren? Kies dan voor de aanvullende buitenshuisdekking.