Rentemiddeling

Lage hypotheekrente, rentemiddeling of oversluiten

De hypotheekrente is op dit moment erg laag. Dat biedt voordelen als u nu een hypotheek gaat afsluiten of uw rentevaste periode afloopt. Maar er zijn ook mogelijkheden als uw hypotheek nog even doorloopt. Bijvoorbeeld oversluiten van uw huidige hypotheek of rentemiddeling. Hiermee kunt u uw maandlasten verlagen.
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak >
met een hypotheekadviseur
Eerste huis kopen? Bespaar tot € 150,- met ons voordelige starterstarief! Lees meer over de Zicht startershypotheek >

Wat is rentemiddeling?

In geval van rentemiddeling wordt de hypotheekrente die u nu betaalt gemiddeld met de huidige lage hypotheekrente die u zou krijgen in geval van oversluiten. Hierbij wordt rekening gehouden met de periode dat uw huidige hypotheek nog loopt en naar de periode waarvoor u uw rente wilt vastzetten. In plaats van een boete krijgt u dan een nieuwe rentevaste periode met een rente die iets hoger is dan de hypotheekrente van vandaag. Er zijn eenmalige kosten verbonden aan rentemiddeling.

Geldverstrekkers moeten sinds 1 juli 2019 rekening houden met nieuwe regels voor rentemiddeling.Dat betekent dat banken en andere hypotheekverstrekkers geen extra rente-opslag meer in rekening mogen brengen.

Kan rentemiddelen altijd? 

Rentemiddeling kan alleen bij uw eigen hypotheekverstrekker. Maar is niet bij alle hypotheekverstrekkers mogelijk. Vooral bij zogenaamde budgethypotheken zien we dat deze mogelijkheid tot rentemiddeling vaak is uitgesloten. Ook is rentemiddeling vaak niet interessant bij een spaarhypotheek. Als de hypotheekrente daalt, dan daalt namelijk ook de rente over de spaarpremie. Dat betekent dat u meer moet gaan inleggen om het doelkapitaal te halen. Dit zorgt dan niet voor een lagere maandlast.

Heeft u een hypotheek afgesloten na 1 januari 2013 en is het geen voortzetting van een oude hypotheek? Dan valt uw hypotheek onder de nieuwe wetgeving. En kunt u geen rentemiddeling aanvragen.    
Rentemiddelen - Zicht adviseurs

Wat is oversluiten?

Oversluiten is het makkelijkst als uw rentevaste periode afloopt. Een veel voorkomende rentevaste periode is 10 jaar, maar het kan zijn dat u een andere keuze heeft gemaakt. Als u voor het einde van uw rentevaste periode wilt oversluiten kan dat ook. Meestal moet u dan een boete betalen. Hoe dichter bij het einde van uw rentevaste periode, hoe lager de boete is. De verschillen in rente zijn op dit moment zo groot, dat het in veel gevallen interessant kan zijn om uw hypotheek over te sluiten.

Wat kan ik doen?

Voordat u een keuze maakt wat voor u de beste oplossing is geven we graag advies. Hier zijn dan wel kosten aan verbonden. Of het verstandig is te kiezen voor oversluiten of rentemiddeling ligt aan:
 • uw wensen
 • uw hypotheekverstrekker
 • uw huidige rente
 • de resterende looptijd
Pensioen en inkomen financiele foto - Zicht adviseurs

Wij regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. 
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.