Kunt u eenvoudig besparen op de hypotheeklasten via de renteopslag?

De woningwaarde in Nederland is nog nooit zo hoog is geweest als nu. Op 1 oktober 2021 was deze ruim 19% hoger dan op hetzelfde moment het jaar ervoor. Een hoge woningwaarde kent naast nadelen, zoals meestijgende gemeentelijke belastingen, ook voordelen. In dit artikel leest u meer over een van die voordelen: de renteopslag.


Wat is renteopslag?

Renteopslag is een verhoging van de hypotheekrente. Hypotheekverstrekkers berekenen renteopslag wanneer de woning voor een groot deel is gefinancierd met een hypotheeklening. Om de hoogte van de rente te bepalen, kijkt de bank namelijk naar het risico dat ze lopen. Hoe lager de hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning, hoe lager de renteopslag.

Om de precieze renteopslag te bepalen, werken hypotheekverstrekkers met verschillende klassen en daarbij horende opslagpercentages. Iedere hypotheekverstrekker kan deze klassen en percentages zelf bepalen. De cijfers in onderstaande tabel zijn slechts een voorbeeld.

Percentage financiering door hypotheek Renteopslag Renteopslag op jaarbasis bij een hypotheek van
€ 400.000,-
0-60% 0% € 0,-
60-80% 0,15% € 600,-
80-90% 0,25% € 1.000,-
90-100% 0,40% € 1.600,-
> 100% 0,85% € 3.400,-

Doordat uw woning in waarde is gestegen en uw hypotheek gelijk blijft, heeft u nu waarschijnlijk recht op een lagere renteopslag.

Een voorbeeld

Stel: u heeft een hypotheek van € 400.000,- en de rente staat vast voor een periode van 10 jaar. Door de stijging van de waarde van uw woning, is uw woning nog maar 95% gefinancierd met de hypotheek in plaats van 105%. Dat betekent dat u per jaar € 1.800,- kunt besparen door de renteopslag te verlagen. Over de resterende looptijd van uw hypotheek is dat in totaal € 18.000,-!

Let op: ook als u tussentijds aflost – en bij veel hypotheken gebeurt dat nu al automatisch – kan de verhouding tussen hypotheekschuld en de waarde van de woning veranderen. En kan uw renteopslag ook lager worden.

Grafiek prijsontwikkeling koophuis 2020-2021 – Hypotheek – Particulier

Hoe weet ik of mijn renteopslag naar beneden kan?

Sommige geldverstrekkers passen de renteopslag automatisch aan als daar sprake van is. Zelf kunt u op uw hypotheekofferte zien of u een renteopslag hebt. Maar het is niet eenvoudig om te zien of de renteopslag omlaag kan. We adviseren dan ook om contact op te nemen met uw hypotheekadviseur. Hij of zij kan beoordelen of uw renteopslag naar beneden kan. En kijkt meteen of het interessant is om de hypotheek over te sluiten naar een aanbieder met een nog lagere rente(opslag). Om uiteindelijk uw maandlasten te verlagen.


Wanneer kan ik de renteopslag niet verlagen?

Er zijn ook situaties wanneer het niet mogelijk is om de renteopslag te verlagen:

 • Heeft u een hypotheek met NHG? Daar zit nooit renteopslag op
 • Als uw hypotheek lager is dan 50% van de waarde van uw huis*

Weet u niet zeker of u een renteopslag heeft? En of u deze eventueel kunt verlagen of helemaal kan vermijden? Bel dan onze hypotheekadviseur op 088-020 93 77 en krijg hier inzicht in.

*Dit is het geval bij de meeste hypotheekverstrekkers en is afhankelijk van de klassen die uw hypotheekverstrekker gebruikt.

Hypotheeklasten verlagen via de renteopslag – Hypotheek – Particulier

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
820 beoordelingen
 • Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen als gevolg van het wegvallen van inkomsten door het coronavirus. Wat kan ik doen?
  Verzekeraars zetten alles op alles om ook hun particuliere klanten zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te helpen. Consumenten die door wegvallende inkomsten in problemen komen en bijvoorbeeld de maandlast van hun hypotheek niet meer kunnen betalen, raden we aan om contact op te nemen met hun verzekeraar. Samen kan dan een passende oplossing worden gevonden. Verzekeraars bieden maatwerk en betrachten coulance waar dat kan.
 • Behoud ik mijn hypotheekrenteaftrek als ik een betaalpauze heb?
  Heeft u een hypotheek die u in maximaal 30 jaar moet aflossen? Dan moet u een betalingsachterstand die u dit jaar oploopt, uiterlijk 31 december 2021 hebben ingelopen. Tenminste, om uw fiscale voordeel te behouden. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de regels echter versoepeld op verzoek van hypotheekverstrekkers. Het is nu toegestaan om de opgebouwde betalingsachterstand uit te smeren over de resterende looptijd van de hypotheek. Hieraan zijn twee voorwaarden verbonden: 1) De betaalpauze moet zijn ingegaan tussen 12 maart en 30 juni. 2) De betaalpauze mag maximaal 6 maanden duren.