Hypotheek en senioren

Verhuizen of woning aanpassen voor senioren?

Senioren wonen vaak het liefst zolang mogelijk zelfstandig thuis. Omdat het lekker vertrouwd is, maar soms ook uit noodzaak. Het aantal 55-plussers dat een hypotheek afsluit neemt hierdoor sterk toe. Toch is het afsluiten van een hypotheek wat lastiger als u 55-plusser bent. Belangrijk om rekening mee te houden als u van plan bent naar een appartement of andere woning te verhuizen, of als u verbouwplannen in uw eigen woning heeft.
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak >
met een hypotheekadviseur

Wat zijn de meest voorkomende verbouwplannen?

De 5 meest voorkomende verbouwplannen om de woning levensloopbestendig te maken zijn:
 1. Drempels verwijderen
 2. Aanpassen van de badkamer (inloopdouche, bad verwijderen)
 3. Op de begane grond een slaap- en badkamer maken
 4. Traplift plaatsen
 5. Plaatsen van een op hoogte verstelbare keuken

Tip: de blijverslening

Sommige gemeentes bieden een Blijverslening. Dit is een aantrekkelijke leenvorm om uw woning levensloop bestendig te maken. De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurders. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten.

Op deze website kunt u lezen of uw gemeente ook een Blijverslening aanbiedt.
Overwaarde hypotheek - Zicht adviseurs

Waar moet u rekening mee houden als u een hypotheek afsluit?

Het leenbedrag wordt lager

Als u 57 jaar of ouder bent, dan kijken hypotheekverstrekkers niet alleen naar uw huidige inkomen, maar ook naar uw pensioensituatie. Dit heeft als gevolg dat het bedrag dat u maximaal kunt lenen lager wordt als u 57 jaar of ouder bent.

TIP

Wilt u een relatief klein bedrag lenen? Dan is het te overwegen om een persoonlijke lening (consumptief krediet) af te sluiten. De rente is op persoonlijke leningen is hoger en er geldt mogelijk geen hypotheekrenteaftrek. Maar daar staat tegenover dat u niet naar de notaris hoeft en u ook geen hypotheekadvieskosten betaalt.

Welk inkomen telt mee?

Uw inkomen uit loondienst of andere werkzaamheden telt mee voor de bepaling van de maximale hypotheek.

Let op! Als u met pensioen gaat, gaat u er (bijna altijd) in inkomen op achteruit. U betaalt ook minder belasting. Dat is positief. Maar daardoor wordt ook uw hypotheekrenteaftrek minder. Sommige hypotheekverstrekkers eisen daarom dat u een deel van de hypotheek voor de pensioendatum aflost.

Inkomen uit toekomstige lijfrenteuitkeringen

Sommige hypotheekverstrekkers houden bij de bepaling van de maximale hypotheek geen rekening met toekomstige uitkeringen uit lijfrentes. De reden is dat de hoogte van deze uitkering bij het afsluiten van de hypotheek nog onzeker is. Maar er zijn ook hypotheekverstrekkers die wèl met een toekomstige lijfrente rekening houden. Laat u daarover goed adviseren.

Inkomen uit ingegane lijfrenteuitkeringen

Vraagt u een hypotheek aan als u al een lijfrenteuitkering ontvangt? Dan telt deze mee bij de bepaling van uw inkomen voor de maximale hypotheek.
Hypotheekadvies 55 plussers - Zicht adviseurs

Linda Franzen - Zicht adviseurs

Ook bij het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie telt een toekomstige uitkering uit lijfrente niet mee.

Linda Franzen - Zicht adviseurs

Linda Franzen

hypotheekadviseur

Het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering

Veel hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat er wordt afgelost bij een overlijden. De premie van deze verzekering is afhankelijk van de leeftijd. Dus voor senioren een stuk duurder dan voor jonge starters op de woningmarkt. Daarnaast geldt dat de meeste overlijdensrisicoverzekeringen tot de leeftijd van 75 of 80 jaar kunnen worden afgesloten.
Hypotheekadvies 55 plussers - Zicht adviseurs

Ons advies

Bent u 55-plusser en overweegt u een verhuizing of heeft u verbouwplannen om uw huis levensloopbestendig te maken? Laat u goed adviseren over de mogelijkheden en welke oplossing het beste bij u past. Heeft u vragen? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekspecialisten. Binnen 20 minuten weet u wat uw mogelijkheden zijn.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. 
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.