WOZ-waarde omhoog? Hypotheekrente omlaag

Bij de meeste woningbezitters is de WOZ-waarde gestegen. Soms kan dan de hypotheekrente omlaag. Dat kan als de renteopslag lager wordt of vervalt door de hogere waarde van de woning. U kunt dan besparen op uw maandlasten.

Bel 088-020 93 77 voor een vrijblijvende afspraak
Plan een afspraak > met een hypotheekadviseur

Geldt dit ook voor u?

Heeft u een hogere WOZ-waarde ontvangen van uw gemeente dan vorig jaar? Bekijk dan onderstaande stappen of u mogelijk kunt besparen op uw hypotheeklasten.

Tip!

De peildatum van de WOZ-waarde in 2020 is 1 januari 2019. Het kan zijn dat de actuele waarde van uw woning op dit moment hoger is. U kunt ook een actuele taxatie uit laten voeren om dit vast te stellen. Met een nieuw taxatierapport kunt u bij uw geldverstrekker aantonen dat uw woning meer waard is. Wilt u een taxatie uit laten voeren? Neem contact op met Zicht hypotheekadviseurs.

Stap 1. Heeft u een renteopslag op uw hypotheek?

Deze informatie vindt u op de hypotheekofferte. Soms heet een renteopslag ook risico-opslag.

Geen renteopslag?

De gestegen WOZ-waarde heeft geen gevolgen voor uw hypotheekrente. U hoeft niet in actie te komen.

Wel renteopslag

Bij een gestegen WOZ-waarde van de woning kan deze renteopslag mogelijk omlaag of zelfs vervallen. Bekijk stap 2.

Koppel op de bank-renteopslag-particulier

Stap 2. Controleer of de nieuwe WOZ-waarde hoger is dan de woningwaarde op uw hypotheekofferte.

WOZ- waarde is lager of gelijk aan de waarde op hypotheekofferte

De WOZ-waarde heeft geen gevolgen voor uw hypotheekrente. U hoeft niet in actie te komen.

WOZ-waarde is hoger dan de waarde op uw hypotheekofferte

In dit geval is het doorgeven van de WOZ-waarde gunstig. Bekijk stap 3.


LindaFranzen- Zicht adviseur

Tip! Het moment waarop de renteopslag eraf kan is ook een geschikt moment om nog eens naar uw hypotheek te laten kijken. Misschien zijn er betere alternatieven voor uw huidige hypotheek. Bel ons op 088-020 93 77 als u meer wil weten.

Linda Franzen

hypotheekadviseur
LindaFranzen- Zicht adviseur

Linda Franzen

hypotheekadviseur

Stap 3. Bekijk de voorwaarden van uw hypotheek.

Kijk in de hypotheekvoorwaarden of het mogelijk is om de renteopslag tijdens de looptijd aan te passen. Neem contact op met uw geldverstrekker of met Zicht hypotheekadviseurs.

Kan de renteopslag tussentijds aangepast worden? Ga naar stap 4.

Stap 4. Stuur uw geldverstrekker een verzoek tot aanpassing.

U moet zelf aan uw geldverstrekker de hogere woningwaarde doorgeven. Stuur een kopie van uw WOZ-beschikking mee. Aan de hand van de WOZ-waarde en de risicoklassen beoordeelt uw geldverstrekker of de renteopslag omlaag kan of kan vervallen.

We regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
776 beoordelingen
 • Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?
  Dat verschilt sterk per hypotheekverstrekker. Een mogelijke maatregel die hypotheekverstrekkers kunnen nemen, is het uitstellen van betalingen of een verlaging van het maandbedrag. Het gaat dan altijd om tijdelijke maatregelen. Meestal voor een periode van 3 maanden. En er wordt altijd per klant bekeken of zo’n regeling mogelijk is. Op de website van uw hypotheekverstrekker kunt u zien of en welke maatregelen zij hebben genomen.
 • Kan ik een afspraak maken zonder bezoek aan huis?
  Dat is geen enkel probleem, we kunnen het hele adviestraject online uitvoeren. Met behulp van een programma waarbij we het computerscherm van de adviseur met u delen. U kunt dan gewoon thuis meekijken. U ziet dan uw persoonlijk advies op uw eigen beeldscherm.
 • Ik heb betalingsproblemen vanwege de coronacrisis. Kan ik hiervoor bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen terecht (NHG)?
  NHG biedt in deze gevallen een vangnet voor haar klanten. Als je door de coronacrisis geen of minder inkomen hebt en niet langer in de mogelijkheid bent om je hypotheeklasten te dragen, neem dan contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Samen met je geldverstrekker zoekt NHG naar een oplossing zodat je in de woning kan blijven wonen. Ga voor meer informatie naar: www.nhg.nl.