“Ik zie me niet zomaar weggaan, ik voel me verbonden.”

Ondernemer Gert-Jan Dekker (49) begon 18 jaar geleden als directeur bij kringloopwinkel Rataplan in Den Helder, de enige winkel van de stichting op dat moment. In de jaren daarna is Rataplan onder zijn leiding uitgegroeid tot de grootste keten van kringloopwinkels in Nederland. Een keten die momenteel 30 vestigingen omvat en inmiddels ook 24/7 online verkoopt.

Daarnaast runnen Dekker en zijn mensen 49 fietsenstallingen van de NS. De meeste van zijn 1.500 medewerkers hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

De eerste kringloopschreden

Dekker runde twee buitensportwinkels in Den Helder toen hij werd benaderd voor Rataplan. “Sommigen in mijn omgeving vonden het een kansloze missie omdat Marktplaats in die tijd ook net begon door te breken. Ze dachten dat ik snel weer zou moeten sluiten. Dat zag ik anders. Marktplaats zorgde er juist voor dat kringloopwinkels populairder werden, omdat de drempel naar ‘gebruikt’ steeds lager werd. Ik geloofde erin en ben meteen begonnen om het allemaal wat anders neer te zetten, een routing te maken en activiteiten te organiseren. Rataplan draaide al tijden verlies, maar binnen het jaar schreven we zwarte cijfers en hielpen we steeds meer mensen aan werk. We groeiden snel naar vijf winkels en inmiddels zitten we op dertig.

Bewust kiezen voor mens en milieu

Een kringloopwinkel loopt natuurlijk steeds iets achter de trends aan, maar de markt voor ‘gebruikt’ is door de jaren heen wel groter geworden. Gert-Jan: “Er is een heel bewust publiek bijgekomen dat koopt vanwege de footprint en omdat we inclusief zijn. Elke kilo die we verkopen scheelt een kilo CO2-uitstoot, heeft TNO eens berekend. Daarnaast zijn onze winkels een perfecte werkomgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als ze niet meer naar een ROC gaan, kunnen ze bij ons toch hun MBO halen. Het past helemaal binnen onze visie Rataplan. In elke nieuwe winkel zit altijd horeca en een centraal leslokaal, de Rataplan Academy. Hier worden mensen on the job opgeleid: 1 dag school, 4 dagen werken. Zo kunnen we mensen meer kansen geven.”

NS fietsenstallingen in beheer

Sinds 2008 runt Gert-Jan ook tientallen fietsstallingen voor de NS. Wat is hier eigenlijk de link? “De NS wilde de gemoderniseerde stallingen iets persoonlijker maken en vroeg Rataplan of wij de bemensing hiervoor konden verzorgen. Ik wilde niet iemand op een stoeltje zetten om alleen maar kaartjes te verkopen. Ook hier moest een leerelement aan vast zitten;  fietsen verhuren, opknappen en verkopen. Plus onderhoud en wat losse verkoop. De NS vond het wel een leuk experiment. En omdat het prima bleek te werken op één locatie werd het al snel uitgebreid naar meerdere steden. Na een gewonnen internationale aanbesteding hebben we het netwerk inmiddels uitgebreid tot zo’n 50 stallingen. De opzet is weer een stichting, net als bij de kringloopwinkel.”