Een passende oplossing voor een nieuw risico

Een drijvend eiland van zonnepanelen, dat langzaam met de zon meedraait: het concept van Floating Solar trok meteen bij de start in 2019 al veel aandacht. Maar nét toen de prille onderneming begon door te breken, sloeg het noodlot toe. Een van de gloednieuwe zonne-eilanden lag door een enorme windvlaag volledig in de kreukels. Terwijl er op die plek sinds mensenheugenis nooit wind uit die hoek was gekomen.

Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, die niemand had voorzien en die veel schade tot gevolg had.

Ralph van Dijk en Jaap Jongbloed – Zicht op Zaken

Zakelijk risicoadviseur Dick vertelt:

“Het eerste wat ik bij zo’n schade doe, is rust brengen. Daar heeft iedereen op dat moment het meeste behoefte aan. Voor de verzekeraar is het natuurlijk wel schrikken, al weet je ook dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Ondertussen probeer ik als tussenpersoon snel te schakelen. Meestal moet je niet dralen maar handelen om erger te voorkomen. Wachten totdat alles volgens het boekje is afgewikkeld, is in zo’n situatie geen optie. De schade bij Floating Solar zou ongedekt misschien wel einde oefening zijn geweest. Maar omdat de dekking op maat en goed doordacht was, kon ik direct een voorschot regelen om te gaan repareren.

Verzekeren wat nog nooit verzekerd was

Je kunt zoiets alleen voor elkaar krijgen als er sprake is van wederzijds vertrouwen tussen verzekerde, verzekeraar en Zicht als intermediair. Bij Floating Solar is dat vertrouwen stukje bij beetje gegroeid, omdat er van het begin af aan geloof was in de hele onderneming. Daarbij heb ik me als tussenpersoon aanvankelijk wel de vraag gesteld: hoe ga je iets verzekeren wat nog nooit eerder verzekerd was? Hoe bescherm je een start-up die zelf ook nog op zoek is naar antwoorden en niet elk risico zelf wil of kan dragen? Zo’n relatief nieuw risico is voor verzekeraars echt een uitdaging, want je praat over een sterk afwijkende bouwconstructie. Dat maakt het lastig om risico’s in te schatten en er zijn nauwelijks statistieken voor een premiebepaling. Toch was er binnen ons eigen netwerk een verzekeraar die aansprakelijkheid en risico’s tijdens de bouw afdekt. Precies wat Floating Solar nodig had.

Goede risico’s

Al ben je nog zo goed verzekerd, ik ga ervan uit dat je als verzekerde graag schade wilt voorkomen. Dat is een soort intrinsieke motivatie, want niemand heeft iets aan schade. Ik kan aan alles merken dat Floating Solar er ook zo in staat en dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Er is na de stormschade voortdurend overleg en evaluatie geweest en er zijn ook direct enkele concrete verbeteringen aan de constructie doorgevoerd. Hierdoor bleef het vertrouwen van de verzekeraar in het bedrijf groot en werd het risico nog steeds goed verzekerbaar geacht. Wat natuurlijk ook weer van belang is met het oog op toekomstige projecten, en die gaan er zeker komen.”

Maak ook kennis met Zicht

Tijdens de podcast geeft Ralph van Dijk aan dat hij regelmatig contact met zijn adviseur heeft. Dat vinden we als Zicht ook belangrijk. Een onderneming verandert continu, dus we moeten ook met onze klanten in gesprek blijven om ervoor te zorgen dat de verzekeringen passend blijven bij de situatie. En verzekeren is dan niet altijd de beste oplossing. Het nemen van preventiemaatregelen kan bijvoorbeeld ook al veel risico’s beperken.

Wilt u ook kennismaken met de dienstverlening van Zicht? Maak dan een afspraak voor een kosteloos en telefonisch 10-minutengesprek. Tijdens deze korte analyse krijgt u een indicatie in wat u wel en niet goed geregeld heeft. Is er meer tijd nodig? Dan plannen we een vervolgafspraak. Eventueel ook om andere risico’s te bespreken. Zo kunt u bewustere keuzes maken op het gebied van verzekeren.

Deze functionaliteit werkt niet in Internet Explorer. Gebruik een andere internetbrowser.

Deze functionaliteit werkt niet op mobiel en tablet. Bekijk deze pagina op uw laptop of computer.

Er ging iets mis met het ophalen van dit formulier. Probeer de link in uw e-mail(nieuwsbrief) opnieuw.