Een nieuw pensioen met ‘benefits’

Er is de laatste jaren veel te doen over pensioenregelingen. Steeds meer bedrijven vragen zich af of het goed geregeld is voor de werknemers en of het allemaal nog past bij wat de huidige markt verwacht. En misschien nog wel belangrijker: sluit het wel aan bij wat de ondernemer zelf graag voor de werknemers wil doen, los van elke cao of andere verplichting?

Sjoerd Wasserval (algemeen directeur) en Eric de Lange (financieel directeur) van Bukom hadden er zo hun eigen ideeën over. Hun grote uitdaging: stel je werknemers centraal en zoek de grenzen op om het beste resultaat te bereiken…

Pensioenadviseur Elias vertelt:

De missie van Bukom was een nieuwe kijk op pensioenen. En als hun pensioenadviseur heb ik de denkstappen natuurlijk meegekregen en er mijn expertise aan kunnen toevoegen. Met hun pensioenwensen waren Sjoerd en Eric hun tijd eigenlijk een beetje vooruit. Het trad buiten de oevers van het gebruikelijke en daar was wel enige creativiteit voor nodig.

In feite is het allemaal begonnen met de cao. Bukom had altijd eigen arbeidsvoorwaarden en een eigen pensioenregeling. In 2021 werd de cao Orsima van kracht voor Bukom. Met alle gevolgen van dien voor de arbeidsvoorwaarden en de financiële huishouding. Het in de cao genoemde pensioenfonds Vervoer werd niet verplicht voor Bukom, maar dat moment hebben ze meteen aangegrepen om de bestaande pensioenregeling te verbeteren.

Meer focus op jongeren

De belangrijkste wens hierbij was om iets extra’s te doen voor jongeren en tegelijkertijd te letten op de gevolgen voor de loonkosten. Zonder teveel in technische details te treden: over het algemeen worden pensioenpremies verhoogd in tranches van vijf jaar. Die verhoging is procentueel en geldt voor alle werknemers tegelijk. In absolute zin schieten ouderen daar dus meer mee op dan jongeren. Bukom zocht naar een manier om dit enigszins recht te trekken en jongeren meer tegemoet te komen.

Omdat de kersverse cao leidde tot extra vrije dagen, wilden Sjoerd en Eric die op vrijwillige basis omzetten in pensioen. We hebben eerst uitgezocht of dat überhaupt wel kon: die vrije dagen afkopen en toevoegen aan je pensioen. En vervolgens hebben we de regeling verder gepolijst. Daarbij heeft Bukom ook nog een duit in het zakje gedaan, omdat ze zo trots zijn op hun mensen. Pensioen is niet een onderwerp waar veel medewerkers mee bezig zijn. De jongeren al helemaal niet. Maar in het kader van de Wet pensioencommunicatie ben je als werkgever wel verplicht om het goed uit te leggen. Daarom hebben we het hele plan toegelicht aan alle medewerkers via meerdere presentaties en ook pensioenspreekuren aangeboden. Hierbij hebben mijn pensioencollega’s en ik tijdens individuele gesprekken met werknemers gesproken over hun persoonlijke pensioensituatie, wensen en keuzes.

Complex rekenwerk

Het leuke van Bukom is dat ze echt openstaan voor nieuwe oplossingen en de expertise van anderen. Ze weten wel wat ze willen, maar niet altijd hoe je het einddoel het beste kunt bereiken. Die hele pensioenmaterie is natuurlijk ook behoorlijk complex, daar zitten veel haken en ogen aan. Je mag van de gemiddelde ondernemer niet verwachten dat hij daar allemaal verstand van heeft. Maar van mij wel! Vaak zijn er, behalve de grote lijnen, genoeg mogelijkheden om een pensioenregeling te verrijken en beter toe te snijden op de specifieke situatie bij een bedrijf. Dan moet je de wet- en regelgeving wel goed kennen en toepassen. Bovendien vergt een sluitende regeling het nodige rekenwerk. Daar kwamen ze bij Bukom ook achter. Aanvankelijk heb ik met Sjoerd en Eric diverse scenario’s besproken en probeerden ze de berekeningen zelf uit te voeren. Maar toen ze daarbij vastliepen, is Zicht alsnog te hulp geroepen. Uiteindelijk hebben we samen een frisse pensioenregeling ontworpen en uitgewerkt, die perfect past bij het duurzame karakter van Bukom én de wens om de regeling extra aantrekkelijk te maken voor jongeren.

Acteren als een team

Dat dit hele pensioenplan zo breed kon worden ontwikkeld en uitgewerkt, heeft deels te maken met het feit dat Bukom er zelf proactief in stuurde. Maar het vloeit ook voort uit de onorthodoxe werkwijze van Zicht: creatief, onalledaags, anders dan anders. We zijn niet snel tevreden en krijgen van de organisatie gelukkig ook de ruimte om nieuwe oplossingen te blijven verkennen. Ik zeg ‘we’ omdat we bij Zicht nooit solo acteren, maar altijd als team. Er zit veel specifieke kennis bij mijn directe collega’s en dat geeft vaak zicht op inspirerende mogelijkheden. Dus voordat we een klant adviseren, hebben er intern al één of meer anderen meegekeken. Op die manier proberen we binnen het budget maximale kwaliteit te creëren. Verder helpt het enorm als je een fijne persoonlijke relatie hebt met de klant. Als je met elkaar kunt lezen en schrijven, levert dat vanzelf meer kennis, insights en soms unieke oplossingen op. Bovendien kweekt een goede en langdurige relatie steeds meer vertrouwen dat het altijd wel goed komt, welke problemen er ook op je pad komen.

Elias van Belzen (43) is in 2001 gestart op de pensioenafdeling van een van de rechtsvoorgangers van Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. Sinds 2017 is hij manager van de pensioenafdeling. Naast het managen van de afdeling, adviseert hij nog steeds werkgevers en ondernemingsraden. Een van de leukste onderdelen vindt hij het communiceren, informeren en begeleiden van werknemers. Samen met zijn pensioencollega’s staat hij elke dag weer klaar om de soms complexe wereld van pensioen in begrijpelijke taal uit te leggen. En dat is nodig, zeker nu de Wet toekomst pensioenen van kracht is.

Auto Draft 7

Meer weten over dit onderwerp?

Heeft uw bedrijf een eigen pensioenregeling of bent u gebonden aan een verplichte cao of bpf? Wat zijn de consequenties van een aansluiting bij een cao of bpf? En hoe communiceert u naar uw medewerkers over uw pensioenregeling?

Vraag onze whitepaper aan of plan een oriënterend gesprek in met een van onze pensioenadviseurs.

Vraag een oriëntatiegesprek aan weet wat uw eerstvolgende stap is

Vraag de whitepaper aan

Deze functionaliteit werkt niet in Internet Explorer. Gebruik een andere internetbrowser.

Deze functionaliteit werkt niet op mobiel en tablet. Bekijk deze pagina op uw laptop of computer.

Er ging iets mis met het ophalen van dit formulier. Probeer de link in uw e-mail(nieuwsbrief) opnieuw.

De (video)podcast gemist? Bekijk of beluister hem hier


Liever luisteren? Speel hem hier af