Een nieuwe cao- en pensioenkoers

In de wereld van Bukom is het cruciaal om bedrijfsmatig goed verzekerd te zijn. Dit is samen met Zicht geregeld. Diverse schade-, inkomens- en pensioenverzekeringen zijn er ondergebracht. Sjoerd Wasserval: “De silo’s en alles wat je hier om ons heen ziet zijn verzekerd bij Zicht. Het is sowieso fijn om dat allemaal bij één bedrijf te hebben. Maar de rol van Zicht gaat verder dan dat. We kunnen ook uitstekend met ze sparren als het gaat om zaken als pensioenen en arbeidsvoorwaarden. En dat is nodig, want de krapte op de arbeidsmarkt dwingt ondernemers steeds vaker om creatief te zijn.

Samen met adviseurs van Zicht hebben we een uniek plan ontwikkeld dat creatief én toekomstproof is. Daarmee past het ook uitstekend bij de waarden die we bij Bukom willen uitstralen.”

Haken en ogen aan de verplichte cao

Voor Sjoerd is het van belang dat zijn medewerkers tevreden zijn. “Ik wil dat de mensen trots zijn op het bedrijf, maar dat ik dat zelf ook kan zijn. En dat lukt alleen als ik weet dat ik medewerkers naast een baan ook het juiste pakket voor later kan bieden. In plaats van aan de voorkant een euro per uur meer te betalen kun je ook zorgen dat het aan de achterkant goed is geregeld. Daar heb ik voor gekozen.

Whitepaper cao/bpf en uw pensioenregeling

Heeft uw bedrijf een eigen pensioenregeling of bent u gebonden aan een verplichte cao of bpf? Wat zijn de consequenties van een aansluiting bij een cao of bpf? En hoe communiceert u naar uw medewerkers over uw pensioenregeling? Lees er meer over in deze whitepaper.

Deze functionaliteit werkt niet in Internet Explorer. Gebruik een andere internetbrowser.

Deze functionaliteit werkt niet op mobiel en tablet. Bekijk deze pagina op uw laptop of computer.

Er ging iets mis met het ophalen van dit formulier. Probeer de link in uw e-mail(nieuwsbrief) opnieuw.

In de periode dat ik Bukom overnam werd net de vernieuwde cao ingevoerd, voor bedrijven in de industriële reiniging. Daar moest Bukom zich verplicht bij aansluiten. Het betekende dat de arbeidsvoorwaarden moesten worden aangepast, maar het gaf ook een pensioenverplichting. Een traject met heel wat haken en ogen, omdat het ook niet onze primaire expertise is.”

Volgens Sjoerd keek de verplichte pensioenregeling in de vernieuwde cao op een ouderwetse manier naar het pensioen. Het is sowieso een regeling die bij de Wet toekomst pensioenen niet meer mogelijk is. Ook de oude eigen regeling van Bukom kende nauwelijks opbouw tussen 25 en 40 jaar en daarna opeens heel veel. “De grootste toegevoegde waarde in dienstverlening zit tussen je 30e en 50e. Zeker bij ons. Maar wat doe je daarna? Ik kan dan moeilijk iedereen op kantoor plaatsen. Dus proberen we het werk door automatisering en opleiding zo in te richten dat het langer vol te houden is. Maar in de periode 30-50 jaar wordt weinig pensioen opgebouwd volgens de cao. Ik wilde naar een oplossing waarbij de medewerker niet méér moet afdragen aan het pensioen, maar dat wij als bedrijf het middengat beter opvullen en jonge medewerkers eerder een vol pensioen geven.”

De oplossing: een cao plus plus

Met Zicht zijn verschillende scenario’s doorgenomen die beter aansluiten op de visie van Sjoerd en het duurzame karakter van het bedrijf. Uiteindelijk is er voor een oplossing gezorgd waarin pensioen en arbeidsvoorwaarden flexibel worden toegepast. Een oplossing die hij ‘cao plus plus’ noemt. “Het is een uitkomst die perfect past bij de duurzame oplossingen waaraan we werken. We hebben gekeken naar wat goed was voor de medewerker. En wat niet goed was, hebben we anders opgelost.

Zo staan de functieschalen in de cao vast, dus daar kun je niet van afwijken. Een andere oplossing is nu dat vrije dagen ingewisseld kunnen worden voor extra pensioen. Zicht heeft ons niet alleen geholpen bij het uitwerken van de verschillende scenario’s, maar ook een belangrijke rol gepakt in de communicatie van de pensioenregeling richting de medewerkers via presentaties en individuele gesprekken (pensioenspreekuur). Daar hebben we veel steun aan gehad.” Bukom heeft de pensioenregeling al deels in lijn gebracht met de Wet toekomst pensioenen; jongeren bouwen substantieel meer pensioen op dan in de oude pensioenregeling.

Sjoerd Wasserval en Jaap Jongbloed – Zicht op Zaken

Een trotse toekomst in duurzame reiniging

De conclusie van Sjoerd is duidelijk: reinigen in de plantaardige industrie is de toekomst en de petrochemie transformeert steeds meer naar deze industrie. “Om de juiste mensen te vinden, deels andere mensen dan je vroeger zocht bij reiniging, moet je zorgen dat je onderscheidend bent van de rest. Dat je inspeelt op de wijze waarop nieuwe generaties aankijken tegen duurzaamheid, maar ook tegen arbeidsvoorwaarden. Geld is daarin vaak niet meer het belangrijkste. Dat doe je door opleidingen aan te bieden en stagiaires binnen te halen. Door resultaten te delen met je mensen. En vooral door ervoor te zorgen dat mensen trots zijn op het bedrijf waarvoor ze werken.”


Meer weten over dit onderwerp?

Sjoerd Wasserval is bij zijn vragen over het pensioen voor zijn medewerkers geholpen door Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. Ook meer weten over dit onderwerp?

De (video)podcast gemist? Bekijk of beluister hem hier


Liever luisteren? Speel hem hier af