“Als je goed bent voor je medewerkers, komt dat goed terug!”

Bukom is sinds 1980 specialist en partner op het gebied van recycling en trading van plantaardige oliën en vetten, industriële reiniging, afvalmanagement en transport. Naast het recyclen van reststromen, is Bukom specialist in het volledig voedselveilig gereinigd opleveren van opslagtanks en complete fabrieksinstallaties. Dit gebeurt vanuit locaties in Heerhugowaard en Ridderkerk.

Als je directeur/eigenaar Sjoerd Wasserval (45) hoort praten over Bukom, voel je meteen de intense betrokkenheid. Niet alleen bij het bedrijf en zijn successen, maar vooral bij het wel en wee van alle medewerkers. Het valt op dat hij graag onderneemt als ‘one of the guys’ en de tientallen medewerkers allemaal met naam en toenaam kent. “Wat dat betreft is Bukom net een familiebedrijf,” lacht Sjoerd. Dat is zeker sinds zijn aantreden in 2019 het geval, het moment waarop de koers van het bedrijf ingrijpend wijzigde.

Het roer omgegooid

Voordat Sjoerd bij Bukom zijn draai vond, werkte hij in de petrochemie. “Dat was bij een bedrijf in Waalwijk dat industriële reiniging in de petrochemie verzorgde. Ik begon onder aan de ladder en heb me opgewerkt tot algemeen directeur op mijn 29e. Na jaren van groei kwam rond 2018 het moment dat ik zelf wilde gaan ondernemen. Daarbij vroeg ik me af: wat vind ik nou leuk? Ik vind mensen leuk, ik vind dienstverlening leuk. Een team bouwen en laten groeien vind ik leuk. En de reinigingsindustrie boeit me ook. Alleen is de petrochemie een wereld die moet transformeren, terwijl de plantaardige industrie wat mij betreft de toekomst is. Zo kwam ik uit bij Bukom in Heerhugowaard. Ik kende de oprichter/eigenaar en raakte met hem in gesprek, omdat ik wist dat hij overnamekandidaten zocht. Nadat ik me bij hem een jaar lang had bewezen, ging het snel. En de rest is geschiedenis.”

Duurzaamheid als rode draad

Sjoerd Wasserval is een Rotterdammer die van zeilen houdt. Hij is opgeleid als stuurman grote vaart en verdiende tot midden 20 zijn geld met zeilen. Hierdoor was hij vaak langere tijd van huis en toen de (drie) kinderen kwamen, is hij met zijn vrouw gesetteld in haar geboortestad Breda. “Zeilen was en is mijn passie”, zegt Sjoerd. “Om die feeling vast te houden én mijn hoofd leeg te maken ga ik regelmatig naar onze boot, die aan de kust van Kroatië ligt. Zo’n zes weken per jaar breng ik door op die boot, het liefste met mijn gezin. En naarmate de kinderen opgroeien, ga ik mijn oude passie als wedstrijdzeiler ook weer wat meer ruimte geven. De natuur, de vrijheid, de ruimte… het staat allemaal zo dicht bij het leven en daar ben ik mee opgegroeid. Daar komt misschien ook de drive voor duurzaamheid en goed met je mensen omgaan vandaan. Binnen een team moet je op elkaar kunnen vertrouwen en elkaar soms uit de wind houden. Je moet dingen uit handen geven en voor elkaar overhebben. Een zeiler weet dat als geen ander…”

Goed voor medewerkers

Dit past Sjoerd dagelijks toe in zijn bedrijf en dat gaat soms verder dan veel andere ondernemers doen. “Onze medewerkers werken veel uren, dus we verlangen ook heel wat van ze. Dan vind ik dat we ook goed voor ze moeten zorgen. En heel eerlijk, vaak werken mensen in deze branche om in korte tijd flink geld te verdienen, bijvoorbeeld omdat ze in de schuldsanering zitten. Wij proberen in zo’n geval naar de medewerker te luisteren en hierbij te helpen. Door onze ondersteuning krijgt de medewerker rust in de privésituatie, voelt hij zich privé fijner en daardoor ook op zijn werk. Ik ben ervan overtuigd dat als je goed bent voor je medewerkers je dat ook goed terugkrijgt. Daarom proberen we het voor nu en later goed voor de medewerkers te regelen.”


Meer weten over dit onderwerp?

Sjoerd Wasserval is bij zijn vragen over het pensioen voor zijn medewerkers geholpen door Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. Ook meer weten over dit onderwerp?

Vraag de whitepaper aan Binnen enkele minuten in uw mailbox!