“Ik lig niet gauw wakker als ik ergens in geloof.”
Capi Europe maakt bijzondere kunststof bloempotten voor binnen en buiten. Ze hebben een eigentijds design, zijn licht van gewicht, waterbestendig, gaan een leven lang mee en je herkent ze aan de oranje binnenkant. Steeds meer potten van Capi worden duurzaam en 100% klimaatneutraal geproduceerd in de hypermoderne robotfabriek in Tilburg. Inmiddels worden er ook andere kunststofproducten voor de tuin geproduceerd, maar de bloempotten (in veel maten) zijn iconisch.
Ondernemer Toine van de Ven (54) is trots op wat hij in twee decennia heeft neergezet en inderdaad: je weet niet wat je ziet als je naar Capi Europe in Tilburg rijdt. Een groot industriegebied met enorme panden van internationale concerns en dan het minstens zo indrukwekkende gebouw van Capi Europe dat bijna twee jaar geleden in gebruik is genomen. “Op de groei gekocht,” grapt Toine. En die groei is ambitieus, als je zijn plannen beluistert.
Terug naar de oorsprong
Toine van de Ven begon in 1997 een eenmanszaak voor betonnen beelden en ornamenten in het Brabantse Udenhout. “Op zoek naar bronnen kwam ik al snel in Azië terecht, waar ik zwaar terrazzo inkocht. Op een gegeven moment zag ik in een tuincentrum een vrouw met een loodzware stenen bloempot sjouwen. Dat bracht me op het idee om zulke potten in een lichtgewicht (kunststof) variant te gaan produceren, maar wel met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Zo is Capi Europe begonnen. Inmiddels verkopen we in ongeveer 80 landen. Voorheen werd alles grotendeels in China geproduceerd. Maar in 2017 hebben we ervoor gekozen om de productie voor een deel terug te halen naar Nederland. China ontwikkelt zich zo snel dat de productiekosten steeds hoger worden. Dat is onomkeerbaar, dus ik heb gezegd: laten we in ons eigen land aan de slag gaan met een combinatie van mensen, machines en robots. Back to the roots. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de afstand, de cultuurverschillen en de duurzaamheid. Dichter bij huis produceren zou meer moeten kunnen opleveren. Al is dat voorlopig nog even theorie. Gelukkig lig ik daar niet gauw wakker van, zeker niet als ik ergens echt in geloof.”
Meerdere troeven
Stilzitten is niet de sterkste eigenschap van Toine van de Ven. Naast Capi Europe heeft hij nog een beveiligingsbedrijf, ondersteunt hij de ontwikkeling van een elektrische bolderkar en investeert hij met enkele chirurgen in nieuw medisch gereedschap. Met die beveiliging heeft Toine zelfs de media gehaald, toen hij tijdens de GP Zandvoort in augustus een deel van het circuit mocht beveiligen. Een jaar eerder lag dat in handen van één bedrijf, maar dat was niet helemaal goed gegaan. Daarom werd het nu verdeeld over verschillende beveiligers. Toine: “We hadden kort daarvoor met ons beveiligingsbedrijf het kampioensfeest van Feyenoord op de Coolsingel gedaan en dat was soepel verlopen. Vervolgens werden we voor de Zandvoortse Grand Prix gevraagd. Heel eervol. Nou kun je de Formule 1 met al zijn verplaatsingen over de wereld niet bepaald duurzaam noemen, maar Zandvoort is wel veruit het meest duurzame event op de F1-kalender. Meer dan 95% van de ruim 300.000 bezoekers komt bijvoorbeeld op de fiets of met het openbaar vervoer. En dát past wel weer in mijn streven naar duurzaamheid.”
Je zou zeggen dat Toine door zijn drukke agenda wel zal moeten schipperen tussen werk en privé. Dat blijkt echter mee te vallen. “Mijn vrouw en schoonzus werken in het bedrijf, dus ik zie mijn vrouw vaker dan de gemiddelde ondernemer. En mijn kinderen van 8 en 10 jaar lopen hier ook regelmatig rond. Ze komen dan voor mij maar ondertussen pikken ze veel op over ondernemen én duurzaamheid.”
Meer weten over dit onderwerp?
Toine van de Ven is bij het verduurzamen van zijn pand geholpen door Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. De risico’s zijn in kaart gebracht en de verzekeringen afgesloten. Ook meer weten over dit onderwerp?