“We moeten als ondernemers laten zien hoe het moet!”

Veel bedrijven hebben de mond vol van duurzaamheid en circulaire economie, maar ze voegen lang niet allemaal de daad bij het woord. Het is Toine van de Ven een doorn in het oog en daarbij neemt hij geen blad voor de mond. Zijn visie op duurzaam ondernemen in Nederland is uitgesproken en hij vindt dat Nederlandse ondernemers het voortouw moeten nemen in het proces van verduurzaming.

“We zijn op dat vlak leidend als land en we kunnen, nee we moeten nog veel beter. Bij Capi Europe in Tilburg zetten we 18 geavanceerde robots in om onze bloempotten te produceren uit restmaterialen als visnetten, kurken en textiel. Dat is natuurlijk al een duurzaam begin. Maar we hebben ook onze arbeidstijden verlegd van maandag t/m vrijdag naar dinsdag t/m zaterdag, dag en nacht.

Waarom? Omdat we op een zonnige zaterdag betaald krijgen om stroom te gebruiken die anders niet wordt benut. Ik denk dat ik één van de weinige fabrieken in Nederland ben die op maandag dicht is met dit in het achterhoofd. Als we het dan hebben over duurzaamheid en over nadenken wat ondernemen is … Ik ken geen fabriek die dat doet, maar het is wel een zeer actueel thema en ik begrijp niet dat er niet meer fabrieken zijn die het doen. Ik kan dat overigens niet doen zonder steun van mijn medewerkers, maar die staan er volledig achter. Ze werken bij mij in ploegen, waardoor ze eens in de vier of vijf weken op zaterdag aan de beurt zijn. En daar krijgen ze ook extra voor betaald.”

Eén schaap over de dam …

Innovatie en verduurzaming in de wereld: voor Toine gaat het allemaal nog niet snel genoeg. “Er wordt nog teveel afwachtend naar elkaar gekeken,” vindt hij. “Er moet gewoon eerst één schaap over de dam en ik denk dat Nederland dat schaap kan zijn. Ik ben 54 geworden en ik heb me voorgenomen om toch iets meer gas te gaan geven dan ik al deed. Je ziet gewoon dat de wereld nog niet wakker is op het gebied van duurzaamheid of, zoals ik het zie, verantwoordelijkheid. Het hele klimaatprobleem is technisch nog op te lossen, maar dan moeten we het wel een keer gaan doen!

Het zal niet voor het eerst zijn dat Nederland in de wereld een voortrekkersrol vervult. En als wij als Nederland het niet gaan doen, wie dan wel? Duitsland? Daar hebben ze veel meer problemen dan wij. Als het gaat over watermanagement, over energie en dat soort zaken: wie denk je dat er dan ingevlogen wordt? We zitten in de top van grote bedrijven, excelleren op allerlei terreinen, onze wetenschappers en sporters leveren aansprekende prestaties. Geen land in de wereld heeft zoveel fietspaden, geen land in de wereld heeft een gasleiding in elk huis. Geen land in de wereld heeft zulke ziekenhuizen, zo’n schoolsysteem of zulke festivals. Neem de Formule 1, alleen in ons land is dat circus drie dagen uitverkocht op een plek waar het eigenlijk niet kan, waar geen ander land in de wereld het kan organiseren. Parijs heeft volgend jaar de Olympische Spelen. Die zijn bij ons komen kijken hoe wij het doen. Dus ja, we zijn echt een bijzonder land. Er wordt naar ons gekeken. En dáárom moeten we iedereen laten zien hoe het moet!”

Als het maar uit jezelf komt

Bij zijn eigen bedrijf maakt Toine van de Ven zich al hard voor een duurzame aanpak sinds de ‘reshoring’ in 2017, toen de productie gaandeweg van China terug naar Nederland begon te verhuizen. De recente B-Corps certificering onderstreept dat: alleen bedrijven die werkelijk moeite doen om duurzaam te produceren komen daarvoor in aanmerking. “Het gekke is dat het ons eigenlijk helemaal geen moeite kost. Als bedrijf niet, maar ook mij persoonlijk niet. Waar die motivatie vandaan komt? Geen idee. Ik denk dat mijn vader te vaak heeft gezegd dat ik niks kon. Dat zie je toch vaak bij ondernemers. Daar zit een bepaalde drive achter vanuit het verleden, vanuit de opvoeding. Alles wordt nu eenmaal bepaald in de eerste jaren van je opvoeding. Daarnaast moet je het ook gewoon een beetje in je hebben om grenzen te willen verleggen. Succes is altijd een combinatie van factoren en dat is bij ons niet anders, denk ik. Nee, wéét ik!”


Meer weten over dit onderwerp?

Toine van de Ven is bij het verduurzamen van zijn pand geholpen door Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. De risico’s zijn in kaart gebracht en de verzekeringen afgesloten. Ook meer weten over dit onderwerp?

Vraag de whitepaper aan Binnen enkele minuten in uw mailbox!