Gericht verzekeren kan een enorme legpuzzel zijn

Het verzekeren van bedrijfsmatig bezit is geen standaard aangelegenheid. Want het verschilt per bedrijf wat er verzekerd moeten worden. Bovendien heb je altijd te maken met de wensen van een ondernemer, die kunnen afwijken van wat je als adviseur hebt bedacht. Bij Toine van de Ven (oprichter en eigenaar van Capi Europe) was dat ook aan de orde. Voor hem is elk risico een afweging die draait om de vraag: wel of niet acceptabel? Experts en hun adviezen neemt hij serieus, maar uiteindelijk hakt hij zelf de knopen door. Het is de uitdaging om daar in je advisering voortdurend de juiste balans in te vinden.

Zakelijk risicoadviseur Jan vertelt:

Capi Europe bestaat nu een kwart eeuw en de groei zit er al vanaf het begin goed in. Dat kon ook bijna niet anders, want Toine van de Ven is een gedreven ondernemer met een duidelijke visie. Die is niet alleen gebaseerd op een streven naar duurzaamheid en efficiency, maar ook op continuïteit en de overtuiging dat je goed moet zijn voor je medewerkers. Met zo’n ambitie heb je nogal wat om voor te vechten. En dan zit je rustiger op je stoel als de grootste bedrijfsrisico’s adequaat zijn afgedekt. Daar speel ik namens Zicht een rol in sinds 2020, het jaar waarin Capi overging tot de installatie van een zonnepark op het dak. Het was ook het startschot van een transitie binnen het bedrijf, die om een uitgekiende verzekeringsdekking vroeg.

Bijna niet te verzekeren

In het kader van duurzaamheid had Toine besloten om de productie steeds meer te verplaatsen van China naar Nederland. Maar dat doe je niet zomaar even! Het productieproces van Capi vreet nogal wat energie en dat doet wel iets met je exploitatiekosten. Om die kosten beheersbaar te krijgen en tegelijkertijd duurzamer te kunnen produceren wilde Toine in relatief korte tijd bijna 8.000 zonnepanelen op het dak leggen. De eerste tranche is in 2020 gelegd en de rest zou in 2023 volgen. Dat dit geen ‘een-tweetje’ was bleek wel uit de eerste gesprekken die we voerden met verzekeraars. Door de aard van de bedrijfsactiviteiten in combinatie met de aanwezigheid van zonnepanelen en de bouwaard van het pand zijn er namelijk maar enkele verzekeraars die de belangen van Capi konden verzekeren.

Meer dan alleen 8.000 zonnepanelen

Naast de zonnepanelen, die nogal gevoelig lagen, zijn er meer belangen te verzekeren. In feite waak ik over het hele verzekeringsprogramma van de groep van bedrijven waaraan Capi Europe verbonden is. Eerst heb ik een inventarisatie en analyse gemaakt om te kijken wat er lag aan verzekeringen en wat er in de huidige markt verkrijgbaar was. Dat hebben we samen per risicogebied afgepeld en ons afgevraagd: welk financieel effect kan het hebben en kan of wil Toine dat verzekeren? Zo doe ik dat voor al mijn klanten. Ik voer periodiek een nulmeting uit en op basis daarvan kom ik tot een advies en kan de ondernemer bewuste keuzes maken. Gelukkig is mijn band met Toine zo goed dat ik mijn bestaande zorgen en nieuwe inzichten regelmatig en vrijelijk kan aankaarten, in de wetenschap dat er ook serieus naar wordt geluisterd.

Door schade en schande wijs

De afgelopen jaren hebben we bij Capi één lastige schade meegemaakt en toen waren we als Zicht ‘officieel’ nog niet eens in beeld. Er was tijdens installatie van een nieuwe productielijn een productierobot vastgelopen. Die schade is afgehandeld op de toen lopende machinebreukverzekering waarbij we de schadebegeleiding op ons hebben genomen. Met wat extra flexibiliteit kun je je klanten vaak enorm helpen en dat is gewoon de manier waarop ik graag werk. Ik ben vrij recht door zee en mijn klanten zijn dat doorgaans ook richting mij. Dat kan ik wel waarderen. Over het algemeen zit ik twee keer per jaar bij mijn klanten en daar bereid ik me goed op voor. Ik kijk wat er speelt bij het bedrijf en in mijn markt en ik breng daar samenhang in aan. Ook ik word in mijn vak natuurlijk door schade en schande wijs en ik leer bij de ene klant dingen die ik bij andere klanten weer kan toepassen. Of mijn adviezen dan worden opgevolgd, dat is aan de klant. Het is altijd zijn eigen keuze. En daarna laat ik het ook los. Nou ja, helemaal loslaten lukt niet. Ik blijf me altijd een beetje verantwoordelijk voelen. Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje …

Jan Maas (40) is sinds 2016 zakelijk risicoadviseur bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. Hij is in 2003 het vak ingerold en heeft de afgelopen twintig jaar veel praktijkervaring opgedaan. Nu is hij verantwoordelijk voor een portefeuille met circa 100 bedrijven en instellingen, die hij samen met zijn adviseurs binnendienst en de schadeafdeling begeleidt. Hij ziet zijn adviezen als teamwork en vindt het een sport om zijn klanten mee te nemen in de wondere wereld van de verzekeringen en ervoor te zorgen dat zij bewuste keuzes kunnen maken.

Auto Draft 19

Meer weten over dit onderwerp?

Bent u ook bezig met het verduurzamen van uw bedrijfspand. Of denkt u daar over na maar weet u niet goed wat daarbij komt kijken? Duurzaam ondernemen doet u samen met uw medewerkers en samen met uw leveranciers. Het is een belangrijk initiatief waar (financiële) risico’s bij horen. En verzekeren is daar ook onderdeel van.

Lees er meer over in deze whitepaper of plan een oriënterend gesprek in met een van onze pensioenadviseurs.

Vraag een oriëntatiegesprek aan weet wat uw eerstvolgende stap is

Vraag de whitepaper aan

Deze functionaliteit werkt niet in Internet Explorer. Gebruik een andere internetbrowser.

Deze functionaliteit werkt niet op mobiel en tablet. Bekijk deze pagina op uw laptop of computer.

Er ging iets mis met het ophalen van dit formulier. Probeer de link in uw e-mail(nieuwsbrief) opnieuw.

De (video)podcast gemist? Bekijk of beluister hem hier


Liever luisteren? Speel hem hier af