Met de e-bike op vakantie

Op de vakantiewegen zijn Nederlanders goed te herkennen. Een caravan, dakkoffer en twee fietsen achter op de bagagedrager. Steeds vaker zijn dat e-bikes. Dure fietsen waar de meeste mensen een goede verzekering voor afsluiten. Maar hoe zit het met uw e-bike als u deze meeneemt op vakantie?

Zoë helpt u graag verder

Met de e-bike op vakantie – E-bike verzekeren – Particulier

Pechhulp voor uw e-bike in het buitenland of op vakantie

Als u uw e-bike apart verzekert, zal er meestal ook dekking zijn buiten Nederland. Pechhulp is hier vaak wel een uitzondering op. In Nederland is pechhulp doorgaans meeverzekerd, maar in het buitenland is dat zelden zo. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is pechhulp beperkt tot Nederland en de gebieden net over de grens. Het is dus slim om na te kijken of pechhulp ook is meeverzekerd voor uw vakantieland.

Uw e-bike verzekeren via de bagagedekking

Heeft u geen aparte verzekering voor uw e-bike? Dan kan uw e-bike vallen onder de bagagedekking van uw reisverzekering. Bij veel verzekeringsmaatschappijen is dit een optionele dekking waarmee u uw spullen tegen schade, verlies of diefstal op reis verzekert. Uw e-bike valt ook onder uw bagage. Er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden.

 • Bagage is, afhankelijk van de gekozen dekking, meestal verzekerd tot een bepaald bedrag.
 • Bij sommige polissen kunt u de dekking specifiek voor de elektrische fiets uitbreiden.
 • In sommige gevallen geldt er een maximumbedrag per rubriek. Voorbeelden van rubrieken zijn een mobiele telefoon, sieraden en geld.
 • Tot slot is er bij sommige polissen een maximum verzekerd bedrag per persoon. Dat is handig om te weten als u ook de e-bike van uw partner op uw polis wil verzekeren.

Kortom: kijk uw polis goed na en pas deze eventueel aan.

Uw e-bike achter op de auto

Voor elke trekhaak geldt een bepaalde toegestane kogeldruk. Simpel gezegd is dit het maximale gewicht dat op de trekhaak mag hangen. Deze toegestane kogeldruk bepaalt wettelijk gezien welk gewicht u aan fietsen achter op uw auto mag vervoeren. Een e-bike is veel zwaarder dan een gewone fiets. Twee e-bikes overschrijden al snel de maximaal toegestane kogeldruk. Is dat bij u inderdaad het geval? Onze tip: leg de accu en de fietscomputer in de auto. Dat scheelt weer gewicht. En plaats altijd de zwaarste fiets aan de binnenkant.

Met de e-bike op vakantie – E-bike op auto – E-bike verzekering – Particulier

Met de e-bike naar het buitenland

We zochten voor u een aantal mooie ‘e-bikelanden’ uit. Maar voordat u in het buitenland gaat fietsen, is het verstandig om u goed voor te bereiden.

 • Geef uw e-bike een onderhoudsbeurt. Hiermee verkleint u de kans dat u straks met pech op een berg staat en in het Deens moet uitleggen dat uw versnelling kapot is.
 • Zorg voor een opgeladen accu. Zeker in een bergachtig gebied gaat de accu veel sneller leeg dan in ons vlakke Nederland.
 • Controleer of uw type fiets past bij uw bestemming. Een stadsfietsmodel is niet altijd geschikt voor bergen en (semi-)onverharde wegen.
 • Neem de juiste veiligheidsregels in acht. Denk bijvoorbeeld aan een goede fietshelm. Ook als deze niet verplicht is, is het verstandig om een helm te dragen. In andere landen zijn weggebruikers minder gewend aan en dus minder berekend op fietsers.
 • Zorg voor een goede fietsroutekaart. Met een e-bike komt u natuurlijk een stuk verder dan met een gewone fiets. Houd daar rekening mee als u een fietsroutekaart gaat kopen.

Goede fietslanden

Natuurlijk is Nederland een topland om te fietsen: een zeer uitgebreid fietspadennetwerk en goede bewegwijzering. En niet onbelangrijk … vanwege het vlakke karakter voor iedere fietser goed te doen. Maar ook buiten Nederland is veel fiets-moois te vinden.

Fietsland Denemarken – E-bike verzekeren – Particulier

Denemarken

Net als Nederland is Denemarken nogal vlak en beschikt het over een uitgebreid netwerk van fietspaden, die ook nog eens goed bewegwijzerd zijn. Het land heeft 11 nationale fietsroutes die je perfect kennis laten maken met het land en zijn geweldige natuur.

Het grootste eiland is Funen, bekend om de mooie tuinen en de prachtige vakwerkhuisjes met hun rieten daken. Dus heeft u plannen om met de e-bike op vakantie te gaan? Neem Denemarken dan zeker in overweging.

Duitsland

In Duitsland kunt u met de fiets alle kanten op. De Eifel, de Harz en natuurlijk de Alpen vormen misschien een uitdaging, zelfs met een e-bike. Maar Duitsland heeft ook eenvoudige routes, bijvoorbeeld langs de Duitse kust en de Donau. Duitsland heeft talloze fietsroutes, zowel korte als lange afstanden.

Goed te doen en enorm mooi is de route langs de Moezel. Deze bestaat voornamelijk uit vlakke fietspaden, die u langs de uitgebreide wijnvelden voeren en langs romantische steden als Cochem en Zell. Vergeet ook niet het iets minder bekende maar prachtige Bernkastel-Kues te bezoeken. Een voordeel: vanuit Nederland bent u er in een paar uur.

Fietsland Duitsland – E-bike verzekeren – Particulier
Fietsland Slovenie – E-bike verzekeren – Particulie

Slovenië

Misschien niet het land waar u als eerste aan denkt, maar Slovenië is een uitstekend fietsland. En niet alleen omdat het ook veel vlakke gebieden heeft. Het land doet er veel aan om het fietsers naar de zin te maken. Zo heeft het een systeem waarbij voor accommodaties wordt aangegeven hoe aantrekkelijk ze zijn voor fietsers. Hoe meer wieltjes, hoe geschikter voor fietsers. Waar hangt dat dan van af? Vijf wieltjes betekent bijvoorbeeld onder meer een (video)bewaakte fietsenstalling, eten afgestemd op de caloriebehoefte van fietsers en vervoer voor fiets en bagage. Verder heeft Slovenië 35 speciale fietsinformatiepunten voor onder andere routeinformatie.

Veel fietsroutes vindt u in het wijngebied van Podravje. In het najaar is dit een echte aanrader. De wijnoogst is dan in volle gang en de wijnstokken verkleuren gigantisch mooi in deze periode.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
664 beoordelingen
 • Ja. Voor een elektrische fiets of e-bike geldt dezelfde dekking als voor een normale fiets.
 • Ja. Wel geldt er voor een racefiets of ATB een hoger eigen risico en moet de fiets altijd vastgemaakt worden aan een vast voorwerp, zoals een boom, lantaarnpaal of fietsenrek.
 • U bent verplicht een ART slot met minimaal 2 sterren te gebruiken. Bij schade moet u de originele fietssleutels van het slot kunnen overhandigen, waarbij er minstens één sleutel gebruikssporen moet bevatten.