Binnenkort op vakantie? Begin op tijd met voorbereiden!

De vakantieperiode komt er weer aan. Gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan is het belangrijk om een aantal zaken op orde te hebben. Denk bijvoorbeeld aan (reis)documenten. Wij zetten de belangrijkste documenten voor u op een rij. 

088-020 93 03 direct een adviseur spreken

1. Uw paspoort en identiteitskaart

Voor veel landen in Europa heeft u een identiteitskaart nodig. Ook als er geen grenscontroles zijn. Voor landen buiten Europa is een identiteitskaart niet voldoende. U moet dan een geldig paspoort hebben. In sommige verre landen moet het paspoort zelfs nog een minimaal aantal maanden geldig zijn. De wachttijden voor een nieuw paspoort zijn in veel gemeenten lang. Vraag dus op tijd een nieuw paspoort aan.  

Let op! Ook in EU-landen kunt u bij bijvoorbeeld politiecontroles gevraagd worden om uzelf te identificeren. Dit kan alleen met een paspoort of identiteitskaart. Een rijbewijs is geen geldig identificatiedocument! 

Nederlands paspoort – Reisverzekering – Particulier

2. Een visum aanvragen

Gaat u een verre reis maken? Dan kan het zijn dat u een visum nodig heeft. Daarover leest u op deze pagina meer.  Een visum kunt u meestal pas 3 maanden voor vertrek aanvragen. Controleer vooraf hoe lang van tevoren u het visum aan moet vragen. Zo voorkomt u extra kosten en kunt u met een gerust hart op vakantie.  

3. Uw verzekeringspapieren

Als u met de auto op vakantie gaat moet u uw groene kaart meenemen. Zo kunt u aantonen dat u verzekerd bent. Bijvoorbeeld als u schade rijdt. Neem ook uw Europese zorgverzekeringspas (EHIC) mee. Hiermee krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens uw vakantie in Europa. De EHIC-pas vraagt u op bij uw zorgverzekeraar. We adviseren ook om het nummer van de alarmcentrale van uw verzekeraar op te slaan in uw telefoon. 

4. Vaccinaties

Voor veel verre landen heeft u vaccinaties nodig. Op de site van de GGD kunt u zien voor welke landen u welke vaccinaties nodig heeft. Regel dit op tijd, want voor sommige vaccinaties zijn herhaalinjecties nodig. Vergeet ook niet uw vaccinatieboekje mee te nemen als u op vakantie gaat.  

5. Milieustickers & tolvignetten

Voor steeds meer landen heeft u milieustickers of tolvignetten nodig. Deze zijn te bestellen bij de ANWB. Gaat u bijvoorbeeld op vakantie naar Oostenrijk of Zwitserland? Dan is een tolvignet op de meeste wegen verplicht. 

Tip: met een tolbadge kunt u bij een tolpoortje gewoon doorrijden. Dit apparaatje plakt u aan de binnenkant van uw ruit en wordt automatisch gescand. De tol wordt dan automatisch van uw rekening afgeschreven. U kunt een tolbadge kopen bij de ANWB. 

Huisdier (hond) mee op vakantie – Reisverzekering – Particulier

6. Het paspoort van uw hond

Neemt u uw hond mee op vakantie? Dan heeft hij ook een Europees paspoort nodig. Deze vraagt u aan bij uw dierenarts. Er zijn nog meer zaken waar u rekening mee moet houden als u uw hond meeneemt op vakantie. 

7. Uw medicijnpaspoort

Het is ook handig om uw medicijnpaspoort mee te nemen. Deze kunt u opvragen bij uw huisarts of apotheek. Hierin staat een opsomming van welke medicijnen u gebruikt en waar u gevoelig voor bent. Dat is makkelijk, bijvoorbeeld als u in het buitenland naar de huisarts of apotheek moet. Let er ook op dat u uw medicijnen meeneemt in de originele verpakking. Zo is het duidelijk dat het om geneesmiddelen gaat. 

Tip!

Maak een kopie van de belangrijkste documenten en sla deze op in uw telefoon. Dan heeft u uw gegevens altijd bij de hand. Raakt u uw paspoort kwijt? En bent u in een land waar geen Nederlands consulaat of ambassade is? Dan kunt u terecht bij een consulaat of ambassade van een ander EU-land.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen
  • Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
  • Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
  • Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
  • Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
  • De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.