Groene kaart: alles wat u moet weten

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat u verzekerd bent. U krijgt een groene kaart als u uw auto, camper of motor verzekert. Voorheen op papier, maar steeds vaker digitaal.

Zoë helpt u graag verder

Is het verplicht om de groene kaart bij me te hebben?

Binnen de Europese Unie heeft u de kaart niet nodig. Maar er zijn nog steeds een groot aantal landen waar de groene kaart wel verplicht is. Dan krijgt u een boete wanneer u deze niet bij zich heeft. In een aantal landen is de groene kaart verplicht. Let op: een digitale groene kaart is in deze landen niet voldoende!

Ook al is de groene kaart niet verplicht, is het prettig om deze altijd bij de hand te hebben. Er staan namelijk een aantal gegevens op die handig zijn als u een schadeformulier moet invullen. Bovendien staat het internationale alarmnummer erop.

Moet de groene kaart op groen papier zijn gedrukt?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die een pasje verstrekken of de groene kaart gewoon op wit papier afdrukken. Het is tegenwoordig allemaal toegestaan.


Heb ik ook een groene kaart nodig voor de caravan?

Voor een caravan of aanhanger van meer dan 750 kilo ledig gewicht heeft u een aparte groene kaart nodig. Let op: deze moet u in alle landen kunnen laten zien! Er zijn ook een aantal landen (Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië en Spanje) waar u een groene kaart moet kunnen overleggen als de caravan lichter is dan 750 kilo. Wilt u een groene kaart opvragen voor de caravan? Dat kan bij de verzekeringsmaatschappij van de auto die de caravan trekt.


Hoe kom ik aan de groene kaart?

U krijgt de groene kaart jaarlijks toegestuurd bij de verlenging van uw verzekering. Ontvangt u van ons uw post digitaal? Dan krijgt u ook uw groene kaart digitaal toegestuurd. Bent u hem kwijt of heeft u een fysieke groene kaart nodig? Dan kunt u deze altijd bij ons opvragen. Doe dit wel op tijd. Wij hebben een paar dagen nodig om de kaart toe te sturen.

Man van middelbare leeftijd in auto – Autoverzekering – Groene kaart – Particulier

Test over de groene kaart

Wat weet u over de groene kaart?

Als u een autoverzekering heeft, dan krijgt u ieder jaar een groene kaart. Maar weet u ook waarom? En wat u ermee moet doen? Doe de online test en kom erachter hoeveel u weet over de groene kaart.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen
 • Ja. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 
 • Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van autoverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een autoverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Een nieuwwaarderegeling is vooral interessant als u een nieuwe auto WA + Volledig Casco (all-risk) verzekert. Als u uw auto total loss rijdt, zorgt deze regeling ervoor dat u weer een nieuwe auto kunt kopen. Zicht adviseurs biedt diverse autoverzekeringen waarbij het mogelijk is een uitgebreide nieuwwaarderegeling te sluiten. Neem contact met ons op, zodat we samen uw mogelijkheden kunnen bekijken.
 • U wilt natuurlijk niet teveel betalen voor uw autoverzekering. Het is dus goed om na te denken over welke dekking bij uw auto past. De WA dekking is verplicht, daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende Beperkt Casco dekking of Volledig Casco dekking (all-risk). Auto's tot 7 jaar oud kunt u het best WA Casco verzekeren. Als uw auto ouder dan 7 jaar is raden wij u aan te kiezen voor Beperkt Casco dekking of alleen WA dekking. Uw keuze hangt natuurlijk ook af van de dagwaarde van uw auto en of u in staat bent een gelijkwaardige auto aan te schaffen als uw auto total loss wordt verklaard. Kijk dus goed naar uw eigen portemonnee. Neem contact op met onze adviseurs. Ze maken graag een premievergelijking voor u.
 • In veel Europese landen is de groene kaart al een tijd niet meer verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle EU landen. We adviseren u wel om de groene kaart altijd mee te nemen. De groene kaart hoeft niet meer op groen papier gedrukt te zijn. Sommige verzekeraars werken ook met een digitale versie. Wilt u een originele groene kaart aanvragen? Vul het formulier in en we sturen het aan u op.
 • Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Het is natuurlijk mogelijk om de dekking uit te breiden naar een beperkt casco of volledig casco dekking. Het RDW controleert regelmatig of een auto verzekerd is. Is dit niet het geval, dan riskeert de eigenaar een hoge boete. Zorg dus altijd voor een autoverzekering!
 • Als u geen schade rijdt bouwt u normaal gesproken op uw autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer jaren u schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op uw premie. U bouwt korting op tot een maximum. Als u uw verzekering beëindigt, wordt het aantal aantoonbare schadevrije jaren die u bij ons heeft opgebouwd in het landelijke systeem ‘Roy-Data’ gezet. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij neemt deze schadevrije jaren uit Roy-Data automatisch van ons over. Als u bij ons een autoverzekering afsluit, kijken we ook in Roy-Data wat uw aantoonbare schadevrije jaren zijn.